Auto en tuinmeubelen onder het gele stof? Pollen zijn de boosdoener

Nu de auto wat vaker stil staat dan anders, valt het wellicht nog meer op: een geel laagje stof. Maar ook tuinmeubelen zijn ermee bedekt en die gebruiken we momenteel volop met het mooie weer. Saharazand, waar we in Nederland af en toe mee te maken hebben is niet de boosdoener. Het gaat in dit geval om stuifmeelkorrels, afkomstig van bloeiende grassen, kruiden en bomen als de berk. Slecht nieuws voor degenen die gevoelig zijn voor de pollen ervan.

Lichtgeel laagje

Vooral de momenteel bloeiende grassen zijn sterk allergeen en door het droge weer zijn er veel pollen in de lucht. Totdat het weer gaat regenen blijft de overlast daardoor groot. Momenteel zweeft er zoveel stuifmeel door de lucht dat dit een dun, lichtgeel laagje achter laat op tuinmeubilair en auto’s. De oosten- tot noordoostenwind voert bovendien extra pollen vanuit Duitsland aan.

Allergische reactie op pollen

Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben last van hooikoorts. Door een allergische reactie op het ronddwarrelende stuifmeel reageert het lichaam met een loop- of verstopte neus, kriebel in de keel en tranende of jeukende ogen. Pollennieuws.nl biedt een 5-daagse verwachting van de hooikoortsbelasting gebaseerd op gegevens van het KNMI, actuele meldingen en historische gegevens.

50-plussers met hooikoorts

De meeste patiënten krijgen tussen hun tiende en dertigste levensjaar hooikoorts. Toch kan de allergie zich ook op latere leeftijd openbaren. Artsen weten nog niet hoe dat werkt. De meeste mensen groeien uiteindelijk over hun hooikoorts heen. Gemiddeld tussen de 10 en 30 jaar na het ontstaan ervan. Zo komt het dat er relatief weinig 50-plussers zijn met hooikoorts. Artsen vermoeden dat het afweersysteem na verloop van tijd snapt dat pollen en huisstofmijt niet echt gevaarlijk zijn. En dat het dus niet nodig is om daar zo heftig op te reageren.

Piek

De piek van het graspollenseizoen volgt naar verwachting in de tweede helft van mei en in juni. Aan het berkenpollenseizoen, dat al in maart begonnen is, komt eind april of begin mei een einde. Dan zijn de meeste berken uitgebloeid. Voorlopig kunnen we dus helaas nog wel even overlast verwachten van de pollen in de lucht in de vorm van een stoflaagje en klachten voor hooikoorts-patiënten.

Verwarring met corona

Sommige hooikoortsklachten overlappen met de klachten bij corona, wat voor bezorgdheid of verwarring kan zorgen. Symptomen van COVID-19 zijn onder meer neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en koorts. Hooikoorts-patiënten ondervinden last van onder andere kriebelhoest, een loopneus, tranende ogen en niesbuien. Anders dan de naam doet vermoeden, veroorzaakt hooikoorts geen koorts. Het advies is om tijdig hooikoortsmedicatie te gebruiken om de klachten van hooikoorts zoveel mogelijk te beperken.

Lees ook: dit kunt u het beste eten als u hooikoorts heeft. 
Hebben huisdieren ook last van hooikoorts? 
En meer informatie over hooikoorts. 

(Bron: Pollennieuws, KNMI, gezondheidsnet.nl, Weerplaza, Nu.nl)

Geef een reactie