pollen

Auto en tuinmeubelen onder het gele stof? Stuifmeel of pollen zijn de boosdoeners

Veel auto’s rijden rond met een geel laagje stof. Maar ook tuinmeubelen zijn ermee bedekt en die gebruiken we momenteel volop met het mooie weer. Saharazand, waar we in Nederland af en toe mee te maken hebben is niet de boosdoener. Het gaat in dit geval om stuifmeel. Afkomstig van bloeiende grassen, kruiden en bomen. Slecht nieuws voor degenen die gevoelig zijn voor de pollen.

Lichtgeel laagje

Vooral de bloeiende grassen zijn sterk allergeen en door het droge weer zijn er veel pollen in de lucht. Totdat het weer gaat regenen blijft de overlast daardoor groot. Momenteel zweeft er zoveel stuifmeel door de lucht dat dit een dun, lichtgeel laagje achter laat op tuinmeubilair en auto’s. Bij een wind uit het oosten- tot noordoostenwind worden er bovendien extra pollen vanuit Duitsland aangevoerd.

Allergische reactie op pollen

Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben last van hooikoorts. Door een allergische reactie op het ronddwarrelende stuifmeel reageert het lichaam met een loop- of verstopte neus, kriebel in de keel en tranende of jeukende ogen. Pollennieuws.nl biedt een 5-daagse verwachting van de hooikoortsbelasting gebaseerd op gegevens van het KNMI, actuele meldingen en historische gegevens.

50-plussers met hooikoorts

De meeste patiënten krijgen tussen hun 10e en 30e levensjaar hooikoorts. Toch kan de allergie zich ook op latere leeftijd openbaren. Artsen weten nog niet hoe dat werkt. De meeste mensen groeien uiteindelijk over hun hooikoorts heen. Gemiddeld tussen de 10 en 30 jaar na het ontstaan ervan. Zo komt het dat er relatief weinig 50-plussers zijn met hooikoorts. Artsen vermoeden dat het afweersysteem na verloop van tijd snapt dat pollen en huisstofmijt niet echt gevaarlijk zijn. En dat het dus niet nodig is om daar zo heftig op te reageren.

Lees ook: dit kunt u het beste eten als u hooikoorts heeft. 
Hebben huisdieren ook last van hooikoorts? 
En meer informatie over hooikoorts. 

(Bron: Pollennieuws, KNMI, gezondheidsnet.nl, Weerplaza, Nu.nl. Foto: )

Geef een reactie