Hooikoortsklachten

’s Nachts meer hooikoortsklachten, hoe kan dat?

Hooikoortsklachten beginnen vaak in de lente, duren lang en zijn erg vervelend. Een jeukende neus, traanogen, niezen en misschien wel de vervelendste: de slapeloze nachten. Bij sommige patiënten kunnen de klachten ‘s nachts meer aanwezig zijn dan overdag. Hoe kan dit en is er iets tegen te doen? We zochten het voor u uit.

Allergische reactie

Hooikoorts ontstaat doordat stuifmeel van planten, bomen en grassen in contact komt met de slijmvliezen van neus en ogen. Het lichaam van mensen met de allergie, ziet de stuifmeel als schadelijk en produceert antistoffen. Hierdoor ontstaat de allergische reactie. Deze beïnvloedt niet alleen de dagelijkse activiteit en het sociaal functioneren, maar verstoort ook de nachtrust.

Houding

Dat mensen met hooikoorts ‘s nachts meer klachten ervaren, komt niet doordat er dan meer stuifmeel in de lucht hangt. Het komt vooral doordat we ‘s nachts in bed liggen om te rusten. Een verstopte neus raakt door een liggende houding nog voller. Het vele snot loopt hierdoor vanuit de neus naar de keel. Dit zorgt voor extra irritatie, hoesten en benauwdheid. Om dit te verminderen kunt een extra kussen onder uw hoofd leggen, zodat u niet helemaal plat ligt. Hoewel hooikoorts niet komt van stof of schimmels, kunnen deze wel de allergische reactie verergeren. Het kan helpen de slaapkamer extra stofvrij te houden en regelmatig te ventileren door de ramen open te zetten.

Pollen in huis

Ondanks dat er ‘s nachts niet meer pollen aanwezig zijn, kan het wel zijn dat u pollen van buiten heeft meegebracht naar binnen. Deze kunnen op uw kleding, huid of in uw haar gaan zitten wanneer u buiten bent, en zo neemt u ze mee naar binnen. Een douche en een schone pyjama voor het slapen gaan kunnen de nachtelijke klachten verminderen.

Medicatie

Er zijn verschillende medicijnen die hooikoortsklachten, ‘s nachts maar ook overdag, kunnen verminderen. Bij de meeste drogisterijen zijn neussprays en oogdruppels tegen de allergie te koop. Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter. Voor meer advies over medicatie kunt altijd terecht bij uw (huis)arts of apotheker.

(Bron: UMCG, Libelle, HLN, thuisarts)

Geef een reactie