bloemen hooikoorts

Deze bloemen in huis geven de minste klachten bij hooikoorts

Hooikoorts en een bos bloemen in huis gaan niet altijd even goed samen. Het stuifmeel kan vervelende reacties geven. Soms kan het helpen om voor bloemsoorten te kiezen die het minste stuifmeel bevatten. We zetten een 10-tal opties voor u op een rij.

Bloemen met minder pollen voor minder hooikoortsklachten

Als u veel last heeft van de pollen buiten, dan zit u er niet op te wachten om er binnen ook nog mee geconfronteerd te worden. In de vorm van een boeket bloemen. Er zijn wel een aantal soorten die minder pollen bevatten, die u zou kunnen uitproberen. Let wel: minder. Helemaal pollen-loos zijn de meeste bloemen niet en dat betekent dan ook dat wie er gevoelig voor is, ook van de hier genoemde opties een hooikoorts reactie kan krijgen.

hooikoorts
Lees ook: Dit kunt u het beste eten als u last van hooikoorts heeft

Wilt u uitproberen of u tegen een bepaalde bloem kunt, vul er dan niet meteen een vaas vol mee, maar zet er 1 of enkele van in huis. Een ervaren bloemist heeft waarschijnlijk wel vaker te maken met vragen vanuit hooikoortspatiënten (of degenen die bloemen voor hen willen kopen). Vraag uw bloemist eventueel dan ook om u verder te helpen met het uitzoeken van geschikte soorten. Sommige bedrijven hebben er zelfs al handig op ingespeeld met speciaal samengestelde anti-hooikoorts boeketten.

Bloemen
Lees ook: Langer genieten van een boeket? Tips om uw bloemen vers te houden

Windbloemen of insectenbloemen

Het maakt verschil in reactie of bloemsoorten van de wind of insecten gebruik maken voor de bestuiving. Als de bestuiving met behulp van de wind gebeurt, geven ze over het algemeen meer overlast. De pollen bevinden zich dan namelijk meer in de lucht. Bij insecten bestoven bloemen zijn het de insecten die voor de bestuiving zorgen en dwarrelt het stuifmeel wat minder rond. Daarom zijn dit soort bloemen vaak geschikter voor hooikoortspatiënten. Dit zijn een 10-tal opties die u kunt uitproberen:

Rozen

rozen bloemen

Gipskruid

Gypsophila bloemen hooikoorts

Lisianthus

Lisianthus

Gerbera

gerbera

Iris

iris

Leeuwenbek

Antirrhinum

Clematis

clematis

Duizendblad

duizendblad

Anjer

anjer

Zeeuws knoopje

Zeeuws knoopje tegen hooikoorts

Knip stuifmeeldraden uit de bloemen

Toch bloemen met veel stuifmeel gekregen en kunt u het niet over uw hart verkrijgen om ze weg te doen? Zet ze dan zo mogelijk in de tuin of op het balkon onder een overkapping als de temperatuur het toelaat. En knip de stuifmeeldraden van bijvoorbeeld lelies eruit. Op die manier zal de verspreiding van pollen tot een minimum beperkt worden.

Heeft u goede ervaringen met een bepaalde bloemsoort? 

(Bron: Mooi wat bloemen doen, Bloemenbureau Holland, Roomed, Margriet, Fleurop, Hortipoint, Topbloemen)

Geef een antwoord