Hooikoorts-piek

Hooikoorts-piek door enorme hoeveelheden graspollen in de lucht

Voor de 2 miljoen mensen in Nederland met hooikoortsklachten door graspollen breekt vanaf dit weekend het piekseizoen aan. Door de warmte in april en mei dient de hooikoorts-piek zich 9 dagen eerder aan dan gebruikelijk.

Graspollen

Vanaf zaterdag 26 mei 2018 is het zeer warm, zonnig en droog. Daardoor stijgt de hoeveelheid graspollen in de lucht aanzienlijk. Wat bij mensen die hier allergisch voor zijn leidt tot klachten als jeukende ogen, niezen, snotteren en hoesten. De combinatie met luchtvervuiling verhoogt de kans op klachten. De allergenen van de pollen hechten zich namelijk aan fijnstofdeeltjes die hierdoor dieper in de longen terecht komen. Bovendien zijn longen gevoeliger bij luchtverontreiniging.

Pollen-aanvoer uit Duitsland

Alsof we al niet genoeg hebben aan onze eigen pollen, worden er de komende dagen door de oostenwind extra pollen vanuit Duitsland aangevoerd. Aan de stranden staat af en toe een noordelijke wind, vanaf zee, waardoor het daar een stuk beter toeven is voor mensen met hooikoorts. De komende tijd wordt er weinig regen verwacht, wat ongunstig is voor het pollengehalte. Als het al tot regen komt, worden door de wind al snel weer nieuwe pollen aangevoerd.

Tips

Om uw klachten zoveel mogelijk binnen de perken te houden zijn er wel een aantal zaken die u kunt proberen:

 • Stem uw eventuele medicatie de komende dagen af op erg ongunstige condities. Dat is een gezamenlijk advies van Weeronline, Wageningen University en het LUMC.
 • Douch voor u naar bed gaat, om pollen uit uw haar te wassen en uw kussen schoon te houden.
 • Houd de ramen zoveel mogelijk dicht of plaats pollenhorren.
 • Doe buitenactiviteiten bij voorkeur ’s ochtends voor 10.00 uur. Dat zijn er minder pollen in de lucht. Na 10.00 uur ontstaan door opwarming door de zon wervelingen in de lucht waardoor de hoeveelheid pollen op leefniveau toeneemt.
 • Draag een zonnebril of sportbril om de ogen tegen pollen te beschermen.
 • Smeer vaseline rond de neus zodat (een deel van de) stuifmeel blijft plakken.
 • Droog de schone was binnenshuis, zodat er minder pollen op terechtkomen.
 • Ga naar de kust. De zeelucht bevat weinig pollen.

De piekperiode van het graspollenseizoen houdt waarschijnlijk aan tot eind juni, maar tot ver in de zomer zijn er bloeiende grassen.

(Bron: ANP, Nature Today, archief)

Geef een reactie

Reactie

  oosterwijck says:

  Waarom had vroeger, bijna, niemand hooikoorts (of Astma)? Zou het niet zo zijn dat er sprake is van een andere oorzaak, zoals luchtvervuiling? Is het niet eerder Kerosine koorts, veroorzaakt door al die vliegtuigen, die met brandstofsubsidie, het gepeupel voor €39 naar Barcelona en terug vliegen? Ik ben nu 65-jaar oud en nog nooit hooikoorts en Astma gehad. Nu (sinds 7 jaar) lijd ik aan beide kwalen. Evenals miljoenen mensen. Vertel het gepeupel gewoon de waarheid en kom niet steeds weer, met rond de pot draaien.