tranende ogen

Last van tranende ogen? Bekijk mogelijke oorzaken en wat eraan te doen is

Bij veel wind of wanneer er iets in het oog komt, iedereen heeft weleens last van tranende ogen. Maar soms gebeurt het niet alleen incidenteel, maar wordt het meer chronisch. We vertellen wat daar de oorzaken van kunnen zijn en wat eraan te doen is.

Tranende ogen door te droge ogen

De meest voorkomende oorzaak van tranende ogen is apart genoeg dat de ogen dan juist te droog zijn. De traanklier gaat dan extra tranen aanmaken, met traanogen tot gevolg. Bij het ouder worden kunnen de ogen droger worden. Maar het kan ook onder andere komen door te droge lucht in huis, door te lang zonder knipperen naar een beeldscherm te kijken, het dragen van lenzen of de overgang. Ook kunnen bepaalde medicijnen drogere ogen als bijwerking hebben.

Wat is er aan droge ogen te doen?

Aan ouder worden is helaas niets te doen, maar er zijn wel manieren om droge ogen zoveel mogelijk te voorkomen of te verhelpen. Het is om te beginnen belangrijk om niet te wrijven in de ogen. Daardoor kan alleen maar meer irritatie ontstaan. Zit u veel achter een beeldscherm? Kijk vaker weg en knipper met de ogen. Doe ze even dicht en draai met de ogen. Ventileer goed in huis. Zeker in de tijd dat de kachel aan staat, daalt de luchtvochtigheid. Door (meer) kamerplanten neer te zetten kan de luchtvochtigheid ook verhogen. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van airconditioning of ventilatoren of ruimtes waarin die aan staan. Die maken de lucht en de ogen namelijk extra droog. Draagt u lenzen en heeft u last van droge ogen? Verwissel de lenzen dan regelmatig door een bril. Dan krijgen uw ogen even rust. In het geval van droge ogen door medicatie kunt u misschien een ander middel voorgeschreven krijgen.

Kunsttranen

Bij droge ogen kunnen kunsttranen helpen. Die bevatten een bevochtigingsmiddel, dat ervoor zorgt dat het traanvocht in het oog dikker wordt. Ook voorkomt het uitdroging van het hoornvlies. De druppels blijven zo’n 3 tot 4 uur in het oog en de werking is direct merkbaar. Bij geïrriteerd hoornvlies kan het enkele dagen duren voor dat voorbij is. Kunsttranen zijn verkrijgbaar via een recept van uw huisarts.

Tranende ogen door irritatie

Ook in het geval van irriterende factoren kunnen de ogen daarop reageren met het produceren van meer traanvocht. Dat is bijvoorbeeld het geval bij rook of stof, wanneer er een vuiltje in het oog komt, fel (zon)licht, of wimpers die over het oog schuren. Probeer ook in dit geval niet in de ogen te wrijven, want dit kan juist zorgen dat het tranen erger wordt. Probeer verder te vermijden om in ruimtes te komen met veel rook of stof en draag buiten een zonnebril om de ogen tegen vuiltjes en zonlicht te beschermen. In het geval van schurende wimpers kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Een ontsteking

Een ontsteking van de ogen heeft vaak rode ogen tot gevolg, maar het kan ook voor tranende ogen zorgen. Het komt vaak door een verkoudheidsvirus en soms door een bacterie. De ontsteking gaat over het algemeen binnen 2 weken vanzelf weer voorbij. Maar u kunt uw ogen helpen, door ze een paar keer per dag schoon te maken. Dit kunt u doen met een washandje, wattenstaafje of wattenschijfje. Maak deze nat met water uit de kraan en veeg daarmee van de buitenste naar de binnenste ooghoek. Wanneer u lenzen heeft, kunt u die het beste tijdelijk niet dragen. Gebruik verder liever geen oogmake-up en draag een zonnebril wanneer u op een plaats met veel licht bent.

De ontsteking kan besmettelijk zijn, ook voor uw andere oog, dus wrijf niet in de ogen, was regelmatig de handen en deel geen handdoek met huisgenoten. Meestal zijn er geen medicijnen nodig, maar vertrouwt u het niet, heeft u bijvoorbeeld pijn, ziet u minder of houden de klachten langer aan dan 2 weken, neem dan contact op met uw huisarts.

Een allergie

De ogen kunnen door verschillende redenen een allergische reactie krijgen, met tranende ogen tot gevolg. Dit kan komen door iets in de lucht, zoals stuifmeel, huisstofmijt, schimmels of huidschilfers van huisdieren. Probeer in dat geval het contact met de irriterende stoffen zoveel mogelijk te beperken. In sommige gevallen kan medicatie de klachten verlichten. Overleg dat met uw huisarts. Verder kan het helpen om geen lenzen te dragen, niet in de ogen te wrijven en een koud washandje op de ogen te leggen.

Naast stoffen in de lucht kunnen de ogen tranen door een contactallergie. Bijvoorbeeld door bepaalde stoffen in make-up, oogdruppels of lenzenvloeistof. Maar het kan ook komen doordat u met uw handen iets in uw ogen wrijft, zoals metaal, parfum of hars uit kunstnagels. Probeer uit te vinden wat de veroorzaker in uw geval is en gebruik dat product niet meer, of vervang het zo mogelijk door een alternatief. Ondervindt u erg veel overlast, dan kan uw huisarts in sommige gevallen ook oogdruppels of een crème met hormonen voorschrijven.

Hangend onderooglid

Bij het ouder worden, gaat het onderste ooglid soms wat naar buiten hangen. Daardoor is de rode binnenkant van het ooglid goed zichtbaar. Het gevolg is dat het traanvocht dan niet goed weg kan en de ogen gaan tranen. U kunt met uw huisarts overleggen wat in uw geval dan de beste oplossing is.

Verstopte traanwegen

Soms raakt een traanbuisje verstopt. Dit is een kleine gang tussen het oog en de neus. Dat kan gebeuren bij een verkoudheid of door een ontsteking van het buisje. Het zorgt ervoor dat het vocht uit het oog niet meer naar de neus kan stromen, met tranen tot gevolg. In sommige gevallen kan een neusspray met een ontstekingsremmer helpen, maar anders is er een behandeling van een oogarts nodig.

Wanneer naar de huisarts of oogarts?

Hierboven hebben we verschillende situaties besproken, wanneer u het beste contact kunt hebben met uw huis- of oogarts. Doe dit in elk geval ook wanneer de adviezen niet helpen of de klachten verergeren.

(Bron: Thuisarts, Apotheek.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie