Hooikoorts auto

Hooikoorts klachten en niezen in de auto voorkomen

Niezen en autorijden is een gevaarlijke combinatie. Het is dan immers onmogelijk de ogen open te houden en zo verliest u al snel het overzicht. Bij hooikoorts klachten neemt het aantal niesbuien toe en wordt ook de kans groter dat het u tijdens het autorijden overkomt. Bekijk tips om dat zoveel mogelijk te voorkomen.

Het gevaar van hooikoorts klachten tijdens het rijden

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (UMC) heeft onderzocht hoe hooikoorts de rijvaardigheid beïnvloedt. Met een camera is bekeken hoe testpersonen reageren wanneer er tijdens het rijden hooikoortsklachten opgewekt worden. Het is gebleken dat de rijvaardigheid dan gelijk staat aan mensen met een alcoholpercentage van 0,5 procent. Dat is het geval bij 2 á 3 glazen alcohol. In dit geval is geconstateerd dat de beslissingen dan trager verlopen en er minder goed wordt gekeken.

Medicijnen van invloed

Het innemen van medicijnen kan de hooikoorts klachten verminderen, maar sommige middelen hebben een versuffende werking. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen is gebleken dat dat in sommige gevallen een uitwerking heeft van wel 4 tot 8 glazen alcohol. Overleg dus eventueel met uw arts welk middel u het beste kunt nemen, zonder uw rijvaardigheid negatief te beïnvloeden.

hooikoorts mondkapje
Lees ook: Een mondkapje dragen tegen hooikoorts, helpt dat?

Voorzorgsmaatregelen hooikoortsklachten tijdens het rijden

U kunt een hoop doen om de hooikoorts klachten tijdens het autorijden tot een minimum te beperken:

  • Bent u die dag al buiten geweest, ga dan onder de douche en trek schone kleding aan, zodat u niet al bij voorbaat pollen mee de auto in neemt.
  • Zet in huis geen bloemen neer die hooikoorts klachten opwekken. Er zijn enkele bloemsoorten die minder klachten geven.
  • Draag tijdens het rijden een (zonne)bril om uw ogen stuifmeelvrij te houden en wrijf niet in geïrriteerde ogen.
  • Doe wat vaseline aan de binnenkant van uw neus, zodat pollen het slijmvlies minder makkelijk kunnen bereiken.
  • Houd de ramen gesloten en gebruik in het geval van airconditioning de recirculatiestand.
  • Vervang regelmatig de filters van het airconditioning- of ventilatiesysteem en / of voorzie ze van een speciaal stuifmeelfilter dat u ook weer tijdig vervangt.
  • Wees alert waar u parkeert. Doe dat niet onder bomen die veel pollen afgeven of naast een berm met bloeiende grassen en bloemen.
  • Haal regelmatig de stofzuiger en schoonmaakdoek door de auto om eventuele allergenen te verwijderen.

Eten tegen hooikoorts klachten?

Sommige voedingsstoffen verergeren hooikoortsklachten. Als u er erg veel last van heeft, kunt u dan ook proberen of het helpt als u uw voedingspatroon aanpast. Zo kunnen peper, zout, mosterd en kerrie de klachten bijvoorbeeld versterken, terwijl onder andere ananas, vette vis en zuurkool allergische reacties helpt verminderen. In een eerder artikel gaan we hier dieper op in.

(Bron: AD, Medisch Dossier, UMCG, archief)

Geef een antwoord