Vlekken door stuifmeel

Stuifmeel op uw kleding? Zo verwijdert u de vlekken

Bloemen ruiken lekker en staan prachtig. Maar het stuifmeel uit de bloem kan zorgen voor hardnekkige vlekken in uw kleding, wat minder prettig is. Wij hebben een aantal tips waardoor u deze vlekken voortaan gemakkelijk verwijdert. 

Stuifmeel

Die vlekken ontstaan door het stuifmeel dat planten afgeven. Dit is het gele of oranje poeder op de meeldraden, het mannelijk geslachtsorgaan, van de bloem. Het stuifmeel is dus het voortplantingsmiddel. Als dit op de stamper, het vrouwelijk geslachtsorgaan, van een zelfde soort bloem terechtkomt, door de wind, rondvliegende insecten of vogels, wordt de bloem bevrucht en kan deze verder groeien.

schikken
Lees ook: Bloemen in een vaas schikken, zo doet u dat zelf mooi

Stuifmeel laten opdrogen

Laat het stuifmeel eerst opdrogen voor u de vlek behandelt. Door het kledingstuk even in de zon te leggen bespoedigt u dit. Wrijf nooit met uw hand over de vlek. Niet alleen werkt dat averechts, het poeder is in sommige gevallen ook giftig voor de mens. Wanneer het stuifmeel opgedroogd is, kunt u het poeder op verschillende manieren verwijderen:

Met een zachte borstel

Gebruik een zachte borstel om het poeder eraf te borstelen en zet hier zo min mogelijk kracht bij.

Stuifmeel verwijderen met plakband

Dep met een stukje plakband op de stuifmeelvlek, om het poeder op die manier eraf te ‘plukken’.

Met de stofzuiger

Zet de stofzuiger op een lage stand en houd de zuigmond vlak boven de korreltjes. Met een beetje geluk zuigt u zo al het stuifmeel op.

Zwaarder geschut

Krijgt u de vlek met de bovenstaande opties niet helemaal uit uw kleding, was het dan in een sopje met wasmiddel of in de wasmachine en leg het erna in de zon te drogen. Pas met dat laatste wel op, want niet alle kledingsoorten mogen in de zon gedroogd worden. Bij de meeste soorten witte kleding kunt u voor het wassen ook nog wat waterstofperoxide op de vlek doen.

Lees ook: Met deze zeep krijgt u alles schoon

Voorkomen

Mocht u weer een bos bloemen krijgen, dan kunt u ook voorzorgsmaatregelen treffen. Door simpelweg de meeldraden uit de bloem te knippen verwijdert u het stuifmeel. Dat werkt bijvoorbeeld erg goed bij lelies. Houd een (afval)bakje onder de bloem en knip de meeldraden met een (snoei)schaar van de bloem af. Omdat de bloemen al zijn afgesneden of afgeknipt maakt het niet uit dat het stuifmeel ontbreekt. Deze bloemen kunnen namelijk niet meer verder groeien. Om opnieuw vlekken te voorkomen, is het verstandig om tijdens het knippen van de meeldraden een schort te dragen.

(Bronnen: Vroege Vogels NPO Radio 1, Natuurwijzer Naturalis, RTL Nieuws, Mooiwatbloemendoen.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Ploppie says:

    Lelies zijn meestal boosdoeners van stuifmeel. Ik werkte bij een begrafenisondernemer en zat regelmatig onder het stuifmeel.
    Wat hielp is stof over stof wrijven, wel zelfde stof. Dus als jasje onder zat met de mouw van hetzelfde jasje wrijven en het verdwijnt direct. Geen vlekken.