Vlekken door stuifmeel

Stuifmeel op uw kleding? Zo verwijdert u de vlekken

Bloemen ruiken lekker en staan prachtig. Maar het stuifmeel uit de bloem kan zorgen voor hardnekkige vlekken in uw kleding, wat echter minder prettig is. Wij hebben een aantal tips waardoor u deze vlekken voortaan gemakkelijk verwijdert. 

Stuifmeel

Die vlekken ontstaan door het stuifmeel dat planten afgeven. Dit is het gele of oranje poeder op de meeldraden, het mannelijk geslachtsorgaan, van de bloem. Het stuifmeel is dus het voortplantingsmiddel. Als dit op de stamper, het vrouwelijk geslachtsorgaan, van een zelfde soort bloem terechtkomt, door de wind, rondvliegende insecten of vogels, wordt de bloem bevrucht en kan deze verder groeien.

schikken
Lees ook: Bloemen in een vaas schikken, zo doet u dat zelf mooi

Vlekken

Hoe krijgt u die vlekken uit uw kleding? Om te beginnen is het verstandig om het poeder even te laten drogen, zo smeert u dit niet verder uit over de stof. Daarna kunt u het stuifmeel voorzichtig verwijderen met plakband. Een andere mogelijkheid is om met een zacht borsteltje het poeder weg te vegen of dit op te zuigen met de stofzuiger. Mocht er hierna nog een vlek achterblijven, dan kunt u dit behandelen met een vlekkenverwijderaar.

Bleken

Is de gele vlek nog steeds aanwezig na bovenstaande tips? Dan kunt u hier nog een klein beetje citroensap of waterstofperoxide op doen. De laatste kunt u alleen gebruiken bij witte kleding. Was het kledingstuk direct daarna en pas op met uw huid en de stof. Beide middelen kunnen de huid irriteren en het kledingstuk te veel bleken.

Lees ook: Met deze zeep krijgt u alles schoon

Voorkomen

Mocht u weer een bos bloemen krijgen, dan kunt u ook voorzorgsmaatregelen treffen. Door simpelweg de meeldraden uit de bloem te knippen verwijdert u het stuifmeel. Omdat de bloemen al zijn afgesneden of afgeknipt maakt het niet uit dat het stuifmeel ontbreekt. Deze bloemen kunnen namelijk niet meer verder groeien. Om opnieuw vlekken te voorkomen, is het verstandig om tijdens het knippen van de meeldraden een schort te dragen.

(Bronnen: Vroege Vogels NPO Radio 1, Natuurwijzer Naturalis, RTL Nieuws, Mooiwatbloemendoen.nl / Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

  1. Ploppie says:

    Lelies zijn meestal boosdoeners van stuifmeel. Ik werkte bij een begrafenisondernemer en zat regelmatig onder het stuifmeel.
    Wat hielp is stof over stof wrijven, wel zelfde stof. Dus als jasje onder zat met de mouw van hetzelfde jasje wrijven en het verdwijnt direct. Geen vlekken.