Een vrouw eet een appel.

Een kruisreactie: door hooikoorts ineens allergisch zijn voor appels

Het hooikoortsseizoen is in volle gang. Gesnotter en rode, jeukende ogen zijn weer onvermijdelijk. Wie last heeft van pollen en grassen, kan ook ineens een allergische reactie krijgen op bepaald voedsel. Dit heet een kruisreactie. We leggen uit wat het is en hoe het komt.

Wat is een kruisreactie?

Een kruisreactie ontstaat doordat het lichaam niet altijd even goed onderscheid kan maken tussen eiwitten die sterk op elkaar lijken. Dit kan op verschillende manieren. Bij mensen met hooikoorts gaat het om de combinatie van pollen en voedingsmiddelen. Het lichaam denkt dan de allergie van hooikoorts te herkennen, maar eigenlijk is dit niet zo. De meest voorkomende klachten zijn tinteling en irritatie in de mond, keel en ogen.

Niet iedereen heeft er last van

Niet iedereen die hooikoorts heeft, krijgt een kruisreactie. Het is dus niet nodig om op voorhand bepaald voedsel niet meer te eten. De kruisreactie ontstaat trouwens niet alleen tussen pollen en voedsel, sommigen kunnen niet tegen latex en krijgen dan ook een kruisreactie met eten.

hooikoortsklachten
Lees ook: Welke gewassen veroorzaken de meeste hooikoortsklachten tijdens het hooikoortsseizoen en wanneer?

Welke pol of gras kruist met welk eten?

Niet elk eten reageert op elke pol of gras. We zetten op een rij wat met elkaar kruist.

  • Berk: appel, peer, kers, perzik, kiwi, hazelnoot, walnoot, wortel, aardappel en selderij.
  • Bijvoet: selderij, wortel, venkel, peterselie, koriander en mosterd.
  • Gras: aardappel, tomaat, tarwe, pinda, soja en erwt.

De klachten kunnen ook wat anders uitwijzen

Het kan zijn dat u naast de bekende hooikoortsklachten ook ineens last krijgt van maag- en darmklachten of opgezette slijmvliezen in de mond. Dit hoeft geen kruisreactie te zijn, maar kan ook wat anders zijn. Hou dit dus goed in de gaten en kijk bij twijfel op de website van Thuisarts (de website van huisartsen) of bel uw huisarts.

Een kruisreactie of toch voedselallergie?

Wie tintelingen in de mond krijgt tijdens het eten, kan ook denken dat het om een voedselallergie gaat. Om dat vast te stellen kan het eten eerst zowel koud als warm geproefd worden. Is bij beiden de tinteling aanwezig? Dan is een bezoekje aan een allergoloog nodig. Die kan vaststellen of het om een voedselallergie gaat.

Een kruisreactie verminderen

Wat is er te doen tegen een kruisreactie? Het beste is om water te drinken en de mond te spoelen. En daarna het product niet meer te eten. Wat soms nog wel helpt, is om het product verwarmd te eten. De structuur van het eiwit verandert dan en het lichaam herkent het dan niet meer als zodanig. Wie geen appel kan eten, kan bijvoorbeeld wel appelmoes of appeltaart eten.

Meer weten over hooikoorts?

Bekijk dan de video van Dokter Teds Spreekuur over hooikoorts

(Bron: Margriet, stichting Voedselallergie, WUR, Antonius ziekenhuis, Plus Online. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie