hooikoorts

Last van hooikoorts? Het is helaas nog niet voorbij

Het hooikoortsseizoen is in volle gang. En wie stille hoop heeft dat het de komende dagen beter wordt, heeft het mis. Want er komt een heuse hooikoortspiek aan. Boosdoener: de grassen. 

Hazelaar, els en berk

De afgelopen dagen is het voor hooikoortspatiënten snotteren en niezen geblazen. Door het warme weer en de droge lucht, blijven pollen langer in de lucht hangen. Boompollen van sparren en dennen zorgen voor veel overlast. Wanneer deze bomen in bloei staan komt er erg veel stuifmeel vrij. Zeker nadat de afgelopen weken toen de temperatuur omhoog schoot, is de natuur geëxplodeerd. Voor diegene die last hebben van de pollen van de hazelaar en de els is het bijna afgelopen met het niezen en snotteren. De bomen zijn aan het einde van hun bloeiperiode. De pollen van de berk blijven nog wel voor overlast zorgen. Deze boom bloeit tot eind mei. En voor wie reageert op de pollen van de linde, kan halverwege de maand mei last krijgen. Dan staat de boom in bloei.

Grassen

Maar het ergste is nog niet voorbij. Want de grootste veroorzaker van hooikoorts in Nederland is in aantocht: de grassen. Volgens Eric Vuurman, onderzoeker bij Maastricht UMC, zorgen de graspollen voor de grootste problemen. “De meeste mensen met hooikoorts heeft last van de pollen van de grassen en gras is overal”. Dus wie dacht opgelucht adem te kunnen halen heeft het mis, want de komende weken staan de grassen in bloei.

Tips

Om de hooikoortsdagen enigszins draaglijk te maken, heeft pollennieuws een aantal handige tips:

  • Doe buitenactiviteiten bij voorkeur ’s ochtends vroeg voor 10.00 uur. Dat zijn er minder pollen in de lucht. Na 10.00 uur ontstaan door opwarming door de zon wervelingen in de lucht waardoor de hoeveelheid pollen op leefniveau toeneemt
  • Draag een zonnebril of sportbril om de ogen tegen pollen te beschermen
  • Smeer vaseline rond de neus zodat (een deel van de) stuifmeel blijft plakken
  • Droog de schone was binnenshuis, zodat er minder pollen op terechtkomen
  • Ga naar de kust. De zeelucht bevat weinig pollen

Hooikoorts wordt onderschat

Volgens Vuurman wordt hooikoorts in Nederland zwaar onderschat. We zouden eerder naar de huisarts moeten gaan, want die kan beter zien welk medicijn past bij de hooikoorts. De onderzoeker zegt dat neus- en oogdruppels het beste werken, maar er zijn ook andere medicijnen die de hooikoorts kunnen verminderen. Het consequent gebruiken van medicijnen kan de klachten beperken. “Kijk elke ochtend  hoeveel pollen er in de lucht zijn die dag? Zijn het er veel, neem dan een pilletje.” Kijk op de hooikoortsradar  en op pollennieuws voor de meest actuele informatie.

(Bron: RTL Nieuws/Hooikoortsrader/Pollennieuws)

Geef een reactie