wandelen

12 redenen om regelmatig te wandelen

In Nederland zitten we ten opzichte van andere Europese landen gemiddeld het meest op een dag, zo’n 8,7 uur. Maar daar staat dan weer tegenover dat we ook het meeste bewegen van alle Europeanen. En dan ook nog eens vooral voor ons plezier. Andere motieven om te bewegen zijn een fitter gevoel en ontspanning. We zetten de voordelen van een regelmatige wandeling voor u op een rij.

Wisselen van de seizoenen

Wie regelmatig wandelt krijgt heel veel mee van de wisselende seizoenen en al het moois dat daarbij komt kijken. Zo is het tijdens de herfst genieten geblazen van uitbundige herfstkleuren in de natuur en zo heeft elk seizoen zijn eigen charme.

Samen wandelen

Wie erop uit gaat met bijvoorbeeld een vriend of vriendin, buurvrouw, partner of kennis slaat 2 vliegen in 1 klap. Niet alleen wordt er bewogen, het is tegelijk een stukje gezelligheid.

Milieu

Elk traject dat u te voet aflegt, in plaats van de auto te pakken spaart het milieu. Of het nou een bezoekje aan de bakker is, van en naar het werk voor zover mogelijk qua afstand of als u op bezoek gaat bij vrienden in het dorp.

Spieren en botten versterken

Regelmatig wandelen zorgt voor sterkere spieren en botten, wat de kans op het ontwikkelen van osteoporose (botontkalking) vermindert.

Hart en bloedvaten blijven gezond

Elke dag een half uur wandelen komt de bloeddruk en het cholesterolgehalte ten goede en verbetert daarnaast de conditie van hart en bloedvaten.

Risico diabetes vermindert

Door elke dag te wandelen verlaagt de kans op diabetes type 2. Ook voor mensen die al diabetes hebben is het gunstig om te wandelen, is gebleken uit onderzoek van het Radboudumc.

Hersenen fit houden

Wie een leven lang lichamelijk (en geestelijk) actief blijft, heeft een verminderde kans op alzheimer. Ook voor dementerenden is wandelen gezond. Bij wie wandelt functioneert het geheugen beter en er is sprake van een opgewekter gevoel.

Depressieve gevoelens nemen af

Wandelen is een goed middel tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen kunnen er ook door afnemen, doordat wandelen ontspannend werkt.

Goede nachtrust

Wandelen bij daglicht is goed voor de biologische klok. In- en doorslapen lukt daardoor beter en de kwaliteit van de slaap verbetert.

Afvallen

Een uur flink wandelen (5 kilometer per uur) verbrandt ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt kan in 2 maanden tijd een kilo afvallen en 6 kilo in een jaar.

Goede spijsvertering

Door te wandelen wordt de spijsvertering gestimuleerd, wat verstopping van de darmen voorkomt.

Rugklachten tegengaan

Wie veel zit kan lage rugpijn ontwikkelen. Beweging kan de klachten voorkomen of verminderen, dus wandelen helpt daaraan mee.

Lees ook: wandelen is net zo gezond als een intensieve work-out en misschien zelfs beter.
Zorgen 10.000 stappen per dag er echt voor dat u fit blijft?

Bekijk ook: Heel Nederland Thuis in Beweging: wandelen en ‘briskwalken’.

(Bron: archief, Nederland in Beweging, Gezondheidsnet, ANP)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  oosterwijck says:

  Wie nu nog niet overtuigd is, zal nooit overtuigd zijn.

  Frans Koster says:

  Fijn, al die opvoedprogramma’s!?

  Klepstoter says:

  Maar is wandelen ook een leuke uitdaging wanneer iemand in een vinex wijk woont zonder veel afwisseling?
  Men zou dan kunnen stellen dat wonen in saaie vinex-wijken slecht voor de gezondheid is.