bewegen

30 minuten bewegen zonder te sporten: zo doet u dat

Bewegen is gezond, maar nu we een stuk meer thuiszitten door de coronamaatregelen lijkt het soms lastig om voldoende te bewegen. Gelukkig hoeft u niet elke dag fanatiek te sporten om fit te blijven, 30 minuten inspanning per dag kan al voldoende zijn. 

Zet uw hele lichaam aan het werk

Wanneer u beweegt, krijgt uw lichaam meer zuurstof binnen dan wanneer u stilzit. Dit komt doordat u door te bewegen uw spieren aan het werk zet, waardoor het lichaam extra zuurstof opneemt. Daarnaast gaat het hart tijdens inspanning harder pompen, waardoor het bloed beter kan doorstromen. Het bloed zorgt er weer voor dat de zuurstof naar de juiste spieren wordt gebracht. Door te bewegen zet u dus uw hele lichaam aan het werk, waardoor u fitter wordt en meer energie krijgt. Om dit te bereiken hoeft u overigens niet intensief te sporten; rustig aan bewegen blijkt minstens net zo effectief, een half uur per dag is al voldoende. Wel is het belangrijk om dagelijks te bewegen, hierdoor bouwt u het bewegen ook op waardoor het op de lange termijn beter is vol te houden. Een groot voordeel hiervan is dat u uzelf niet uitput, waardoor u allerlei gezondheidsklachten voorkomt.

Schoonmaken is ook bewegen

Het maakt niet veel uit wat voor activiteit u doet, zolang u zich maar redelijk inspant. Het verschilt per persoon wanneer u zich genoeg inspant, u merkt dat bijvoorbeeld aan uw hartslag die wat omhoog gaat of aan het feit dat u wat zwaarder gaat ademen. Denk bij beweging ook niet alleen aan ‘echte’ sporten, ook activiteiten zoals schoonmaken, dansen of wandelen zijn een goede vorm van beweging. Deze lichtere activiteiten zijn ook een goede manier om af te vallen, wandelen werkt hiervoor bijvoorbeeld beter dan sprinten. Dit komt omdat het lichaam vooral kortetermijnbrandstof gebruikt bij intensievere sporten, deze zijn ook erg goed voor de doorbloeding, maar u zult er minder snel door afvallen.

Niet te ambitieus

Heeft u moeite met het volhouden van bewegen? Een ander voordeel van lichte inspanningen is dat u deze waarschijnlijk langer zult volhouden dan (te) zware inspanningen. Wanneer u te ambitieus start met bijvoorbeeld hardlopen, is de kans groter dat u eerder opgeeft omdat het te zwaar is voor uw lichaam. Daarom is rustig aan beginnen en langzaam opbouwen een beter idee.

Geen moetje

Ook zult u het bewegen waarschijnlijk gemakkelijker kunnen volhouden wanneer het bewegen niet voelt als een ‘moetje’ of als echt sporten. Gelukkig bestaan hier genoeg mogelijkheden voor. Probeer bijvoorbeeld elke dag een rondje te fietsen of te wandelen, of neem altijd de trap inplaats van de lift of de roltrap. Ook huishoudelijke activiteiten zoals stofzuigen, dweilen of ramen lappen mag u zien als dagelijkse beweging. Het grote voordeel hiervan is dat deze taken waarschijnlijk toch al moesten gebeuren, de beweging krijgt u er dus als extraatje bij.

(Bron: RTL Nieuws, Gezondheidsplein.nl, Vivonline.nl)

Geef een reactie

Reacties (13)

  dragon says:

  Alle activiteiten zijn ons afgepakt door de corona
  wekelijks: stijldansen, zwemmen, fietsen naar oudcollega’s , dagjes uit(ook veel wandelen door een stad) ,vrijwilligerswerk in buurtvereniging enz enz.
  Wij zijn niet zulke mensen die doelloos op een hometrainer gaan fietsen. of in een fitnisruimte aan allerlei toestellen trekken en duwen.
  De motivatie is verdwenen.
  Dit middel (maatregels) is voor ons erger dan de kwaal (kleine kans op corona)
  Als we niet ziek worden van de corona, dan wel van deze ellendige maatregels.
  Ik sta dus niet achter uw goed bedoelde adviezen, die achter een bureau vandaan komen.

   77 jaar says:

   Jammer dat u motivatie weg is om de beweging adviezen ter harte te nemen.
   Kleine kans op Corona zegt u maar u wilt toch niet het risico nemen om besmet te worden en u een ernstige vorm van Corona krijgt?.
   “Het middel is erger dan de kwaal” zegt u maar wetenschappers zeggen dat de maatregelen noodzaak zijn om erger te voorkomen.
   Doe dus mee met alternatieven om te bewegen dan blijft u conditie op peil.
   Natuurlijk vinden wij het allemaal beslist niet leuk zelfs verschrikkelijk voor ons sociale leven.
   Dus de landelijke kreet is HOU VOL in u en ons aller belang

   carla53 says:

   Zeker jammer dat u er zo tegen kijk , het is voor niemand een ideale situatie .
   Maar je kan wel elke dag naar buiten even frissen neus halen is ook goed voor de spieren , mee doen aan de max beweging .
   Ook ik kan mij vrijwilligerswerk niet doen jammer maar helaas , er zijn nog genoeg dingen die wel kunnen er zijn mensen die lopen met blote voeten in de sneeuw van de armoede . Zet en gezellig muziekje op zing mee ga dansen wat maakt het uit maar wel blijven bewegen
   En geloof me ik heb 15 jaar in een rolstoel gezeten door te sporten ( begon met 1 minuut fietsen ) zo op gebouwd heb er veel tranen om gelaten maar ik heb NIET OPGEGEVEN .
   Dit virus moet de wereld uit dus allemaal een stapje terug doen , dan komen we er wel hoop ik .

   LittleLadyLovesToSing says:

   Natuurlijk…. het is lastig als je graag dingen samen doet. Dat dit wegvalt. Naast alle gegeven adviezen is het ook belangrijk hoe u tegen uzelf praat. Als u aangeeft het lukt mij niet, ik heb geen motivatie, ik kan niet zonder mensen dansen, dan belemmert u uzelf. Maak bel of FaceTime afspraken met mensen die u graag spreekt. Schrijf een kaartje en doe die op de post, lees een boek, puzzel, brei etc. Mensen koken samen via de digitale weg hetzelfde recept vanuit hun eigen huis en delen zo meer hobby’s. En begin gewoon met een sportprogramma online. Soms zijn dingen live en geeft dat toch een gemeenschappelijk gevoel. Maar er is ook genoeg op YouTube dat je op elkaar kunt reageren en om te stimuleren. Het is wennen…. maar maak het leuk. Eens gaat COVID voorbij en bent u nog steeds in vorm om de groepsactiviteiten mee te doen. Succes met omdenken en blijf gezond.

   LJansen says:

   Ga je huis schoonmaken.
   Ga buiten wandelen en/of fietsen.
   Dans in de woonkamer.
   Motivatie-verlies heeft niets met corona te maken, want je kunt altijd wel iets doen.
   Maar ja, als je liever zielig in een hoekje gaat zitten mokken, dan doe je dat toch ?
   Wees geen wappie!

  johanna78 says:

  Helemaal gelijk. Ook ik merk dat mijn motivatie weg is . Al mijn sporten, met bijbehorend koffie drinken met elkaar, zijn weggevallen. Ik merk dat ik fysiek en psygisch inkak en het gevolg hiervan is dat ik nergens geen zin meer in heb. Mijn dagen breng is grotendeels voor de tv door en dat is desastreus voor mijn conditie en mijn gezondheid.

   Herman65 says:

   Johanna78, jammer dat u zo negatief ben. Grotendeels de dag.voor de tv is al helemaal niet goed! Dat zegt u dus zelf. Ik heb zelf een spierziekte en moet me er enorm voor inspannen om iets aan beweging te doen, maar ik probeer wel! Hier gaat de tv pas aan bij het 8 uur journaal en dikwijls daarna weer uit. Maar dat is uw keus. Lezen, muziekje aan, paar keer door de kamer lopen! Veel succes.

  Leo1952 says:

  Natuurlijk mis ik al die activiteiten-mijn Koor, Beweegclub, Hardloopclub, Leesclub- net zo erg als de schrijvers voor mij. Maar toch: dan doe ik het maar zelf. Nederland in Beweging, elke dag 15 minuten is al een begin. En ik ga er wel op uit om 2 keer per week 20-30 minuten te rennen. Het ziet er niet uit, maar dat kan me niks schelen. Je bent daarna toch tevreden over jezelf. Natuurlijk is het moeilijk om daarvoor de inspiratie te vinden. Maar Ik voel niets voor extra coronakilo’s.

  Scorpioentje says:

  Het klopt dat wij door de lockdown nu niet veel buitenshuis kunnen ondernemen maar je kunt thuis ook zelf bewegingen uitvinden. Elke ochtend sta ik om 7 uur op en ga oefeningen op een balansbal uitvoeren en op een matje op de grond en als laatste, ik ben in het bezit van een crosstrainer, loop ik daar nog 15 min. op. En na het ontbijt loop ik ruim 2 uren met mijn hond en daar loop ik s’middags ook nog een uurtje mee. Ik ben 68 jaar en mij is altijd geleerd, een feestje moet je zelf maken en dat doe ik dus zo op deze manier want ik wil proberen zo goed en gezond mogelijk door deze moeilijke tijd heen te komen. Verder onderhoud ik mijn contacten met videobellen, wel anders al echt fysiek contact maar zo zien en spreken wij elkaar wel. Soms moet je zoals nu even creatief met de omstandigheden omgaan.

  volle maan says:

  Een ding is belangrijk: dat ziekenhuizen en mensen die daar werken niet overbelast worden. Draag uw (mond)kapje met verve en overtuiging. Bent u niet ziek, Ik misschien wel, hou daar rekening mee. Maar geen last van slechte adem, in ieder geval niet van anderen. Geen keuze bij knuffelen. Te vriendelijke of kleverige mensen, weg ermee, heerlijk. Gewoon vrij van alle geknuffel. Bewegen kan je 12 uur per dag, wees blij als je lichaam dat kan. Veel of weinig bewegen, alles mag, zoals jij het wilt. Wat een keuze! Geen verplichtingen om overal op tijd te zijn. Wat een vrijheid!
  Er is mij niets afgepakt. Alleen Corona en ons reusachtige consumptieve gedrag heeft dit veroorzaakt. Ik heb een reusachtige vrijheid gekregen.

  Abuelita Pieta says:

  Wij zijn een sterke generatie, die in ons leven toch ook het e.e.a. mee hebben gemaakt en niet alleen maar luxe gekend hebben.
  In deze situatie merk je pas wat je allemaal hebt, hoe creatief je nog kunt zijn en wat er allemaal nog kan!
  Mijn advies is kijk naar je mogelijkheden, zet de TV uit en tref je vrienden en fam. b.v. op een fijne wandeling.
  Kop op en schouders eronder, zo komen we er doorheen.

  carlasvo says:

  Ik doe met plezier al heel lang mee met Heel Holland thuis in beweging totdat ik sinds een week nu geen beeld meer erbij krijg op mijn iPhone of iPad. Onmogelijk dus om goed mee te kunnen doen. Heeft iemand anders ook last van dit euvel? Ik heb geen idee waar het aan ligt.
  Ben heel teleurgesteld.

  monty says:

  niet zo zwart denken, aan alles komt een eind.