wandelen

Wandelen is net zo gezond als een intensieve work-out en misschien zelfs beter

Een gezonde leefstijl blijkt is belangrijk voor lijf en leden. Bewegen is hier een onderdeel van. Veel mensen denken misschien dat het lastig is om genoeg te bewegen en dat het betekent dat u zich aan intensieve work-outs en lange hardlooproutes moet gaan wagen. Echter brengt elke dag een stukje wandelen ook al veel gezondheidsvoordelen met zich mee. En doet u dit op de juiste manier, dan is het zelfs nog beter dan die intensieve work-out. 

Fysiek en mentaal gezond

Een dagelijkse wandeling is niet alleen goed voor uw fysieke gezondheid, maar ook voor uw mentale gezondheid. “Bij matig intensieve beweging zult u meer productiviteit en creativiteit ervaren. Het hart gaat beter werken en pompt bloed via de halsslagader naar de hersenen. Dit zorgt ervoor dat uw hersenen beter doorbloed raken en dat is positief”, legt neuropsycholoog Erik Scherder uit aan RTL Nieuws.

Sterker afweersysteem

Een goede bloedsomloop is niet alleen goed voor de hersenen, maar voor uw hele lichaam. Het zorgt namelijk voor een sterker afweersysteem. Uw lichaam bevat verschillende cellen, 1 celsoort heeft als taak virussen die uw lichaam binnendringen te doden. En hoe meer u beweegt, hoe actiever deze cellen worden waardoor uw afweersysteem dus beter gaat functioneren.

Maak het niet té intensief

Juist matig intensieve beweging als wandelen is de perfecte manier om deze cellen aan het werk te zetten. “Wanneer de manier van bewegen té intensief wordt, neemt de curve van de weerstand juist af.” Dat is volgens Scherder ook de reden waarom het belangrijk is om hardlopen en intensieve krachttraining altijd langzaam op te bouwen.

Daarbij is ook het tijdstip waarop u gaat wandelen van invloed. ’s Ochtends wandelen is een goede manier om de dag positief te beginnen. Direct bewegen wanneer u wakker wordt kan namelijk zorgen voor een betere nachtrust en daarnaast zorgt het ervoor dat u uw dag met extra motivatie begint.

Genoeg bewegen in coronatijd

Bewegen is dus erg belangrijk en zeker matig intensieve beweging is voor veel mensen haalbaar. Maar hoe zorgt u ervoor dat u ook in tijden van corona genoeg blijft bewegen? Scherder: “Bewegen kan ook binnen, maak een lijstje van uw favoriete oefeningen en voer die elke dag een half uur uit op een matje. Ga staand tandenpoetsen, sta tijdens uw werkdag eens ieder uur op uit uw stoel en neem wat vaker de trap, ook al heb je die niet nodig. En maak indien mogelijk een wandeling en let daarbij op de intensiteit: langzaam sjokken is niet matig intensief bewegen. De hartslag moet wel iets stijgen.”

Ook is het belangrijk om tijdens het wandelen op uw houding te letten. Loop zo rechtop mogelijk en neem niet te grote stappen. Til ook uw voeten niet te hoog op en probeer zo lichtvoetig mogelijk te lopen.

Ommetje-app

Vindt u het lastig om de motivatie op te brengen om te wandelen? Dat kan de Ommetje-app van de Hersenstichting helpen. In de gratis app kunt u samen met vrienden, familie of collega’s een wandelcompetitie aangaan en elkaar motiveren om dagelijks een ommetje te maken. Geen zin een competitie, dan registreert alleen hoelang u heeft gewandeld en heeft hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder na elke wandeling een interessant hersenfeitje voor u. Kijk voor meer informatie over de app op de website van de Hersenstichting.

Op 27 januari 2021 besteedt het NPO Radio 5- programma Lunch Lekker aandacht aan de Ommetje-app. Dj Daniel Dekker spreekt met Erik Scherder. U hoort Lunch Lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

(Bron: RTL Nieuws, Hardlopen.nl)

Geef een reactie