lage rugklachten

Lage rugklachten? Kom in beweging

Patiënten met lage rugklachten krijgen vaak verkeerde zorg. Naast verkeerde zorg, is die zorg ook nog eens schadelijk voor patiënten en kost het veel geld. Dat blijkt uit onderzoek van een aantal internationale onderzoekers van onder meer het VU Amsterdam, Erasmus MC en Universiteit Leiden. Wat hen betreft is er maar een remedie tegen lage rugklachten: bewegen. 

Verkeerde behandeling

Lage rugpijn is wereldwijd een van de grootste problemen binnen de gezondheidszorg. Ongeveer een kwart van de mensen met chronische lage rugklachten krijgt nu zware medicijnen voorgeschreven. Deze morfine-achtige pijnstillers zijn verslavend, hebben veel bijwerkingen en zijn kostbaar. Volgens onderzoeker Maurits van Tulder, hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, zijn veel van de behandelingen nu weinig effectief. “Sterker nog, allerlei behandelingen maken het nog veel erger.” Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat afwijkingen die gezien worden op MRI-en CT-scans net zo vaak voorkomen bij mensen met als zonder lage rugklachten.

Onwetendheid en daardoor hoge kosten

Naast dat veel behandelingen niet effectief zijn en soms zelfs schadelijk, zijn de kosten ook een punt van aandacht. De voorgeschreven medicijnen zijn vaak zeer kostbaar en daarnaast kost het ziekteverzuim en uitkeringen bij werkloosheid de Nederlandse samenleving jaarlijks ruim 3,5 miljard euro. Ondanks dat lage rugpijn een groot probleem is binnen de gezondheidszorg, is er onder patiënten, zorgverleners en -verzekeraars nog een hoop onwetendheid over de juiste behandeling ervan.  Door die onwetendheid wordt er nog te vaak verkeerde zorg verleend met niet het gewenste resultaat en hoge kosten.

Rugklachten? Blijf bewegen!

De conclusie van het onderzoek is dat mensen met lage rugklachten in beweging moeten blijven. “Ons onderzoek toont aan dat actief blijven en oefeningen doen de beste strategieën zijn om zelf met lage rugklachten om te gaan”, aldus Van Tulder. “De klachten kunnen in eerste instantie misschien toenemen, maar op de termijn zijn ze effectief.” Een ander belangrijk element is om aan het werk te blijven en dagelijkse activiteiten en hobby’s uit te blijven oefenen. “Blijven bewegen en werken is minstens even effectief en betekent een forse kostenbesparing voor de samenleving”, aldus Maurits van Tulder.

(Bron: VU/ANP)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Daily says:

  Lang geleden had ik regelmatig lage rugpijn ben toen even gaan onderzoeken waardoor dit kwam. Mijn ervaring leerde me dat teveel zitten en liggen de pijn meestal veroorzaakte. Door meer te bewegen verdween mijn rugpijn. Gewoon je eigen lichaam kennen en met een portie gezond verstand erbij doet wonderen. Bovendien zijn dan niet al die onderzoeken nodig.

  vrijman says:

  Na mijn 65 ste jaar kon ik stoppen met werken en kreeg ik erge stralingspijn in rechterbeen.Ziekenhuis fotos laten maken van mijn rug ,bleek ik op 3 plaatsen laag in de rug slijtage te hebben.Huisarts zei kan niks meer voor je doen ,maar aan de pijnstillers .Verwees me door naar natuurwinkel in ons dorp.Daar ontdekte ik de groenlipmossel pil ,proberen maar,3x daags 1 pil slikken een maand lang ,en ja hoor de pijn in mijn rechterbeen verdween.Nu na die kuur hoef ik maar 1 pil per dag te slikken.Ook moet ik vermelden dat ik ook gehydrolyseerd kraakbeen met vitamine d en c alsmede mangaan en calcium 3 pillen per dag slik ik had ook vitaminegebrek.Vorig jaar in een ziekenhuis in het zuiden des lands nieuwe fotos van mijn rug laten maken,de arts vertelde heb nog nooit zon mooie rugwervel gezien ,verbazend toch? Ben nu 70 plus en nergens meer last van.Kan weer lekker in de tuin werken,alles weer doen.

  Jedidja says:

  Vrijman, hartstikke fijn dat het voor u zo opgelost is! De middelen die u nu slikt, lijken me gezonder dan al die pijnstillers. Alleen… die pillen zijn wel duur, denk ik, en niet voor iedereen te betalen, helaas…

  oosterwijck says:

  Deze zomer wordt ik 65 jaar oud en ben dan precies 10 jaar thuis (zonder werk) omdat mijn werkgever de Gemeentelijke overheid, mij na 4 jaar sarren en treiteren eindelijk arbeidsongeschikt heeft gekregen (PTSS). Gedurende die 4 jaar had ik regelmatig lage rugklachten, die door de bedrijfsarts ontkent werden en afgedaan werden als aanstellerij. Nadat ik uit die ziekmakende arbeidsomgeving weg was, verdwenen mijn rugklachten. Na een jaar was ik rugklachtenvrij en ben dat gebleven tot op de dag van vandaag. … Met dit verhaal wil ik duidelijk maken, dat lage rugpijn wordt veroorzaakt door negatieve stress, een oorzaak die nergens genoemd wordt. … Ik ben ervan overtuigd dat heel veel mensen in een ziekmakende arbeidsomgeving werkzaam zijn, doordat er teveel geeist wordt van werknemers en dat ook heel veel mensen, niet gelukkig zijn op hun werkplek, en dat heel veel mensen, onzeker zijn van hun toekomst.

  mare says:

  Na jaren veel last van lage rugpijn heb ik bij de fysiotherapeut behandelingen gekregen op het Origene apparaat.
  Dit heeft mij zeer goed geholpen. Ik ga nu 1 of 2 keer per jaar op herhaling. Ik werk weer in de tuin zonder problemen.