week zonder vlees

Week Zonder Vlees: bekijk onze lekkerste recepten

Vandaag, maandag 9 maart 2020, gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start. De naam zegt het al, want voor één week wordt ons gevraagd om eens geen vlees op tafel te zetten. Nog altijd bestaat het idee dat eten zonder vlees saai is, maar menig chef-kok beweert het tegendeel. Vegetarische gerechten zijn hartstikke in en heel vaak niet ingewikkeld om te maken. Wij doen mee en ter inspiratie hebben we een aantal makkelijke en lekkere recepten voor u verzameld. 

Halloumi

Zo heeft Janny van der Heijden een heerlijk recept met gebakken halloumi. Halloumi is een Cypriotische geitenkaas die niet smelt bij het bakken, grillen of frituren. Lekker om bij een salade of zelfs bij een zomerse stamppot. Janny serveert de halloumi bij een mangosalade. Bekijk het recept.

Ook Mounir heeft een heerlijk recept met halloumi. Hij legt het als smaakmaker op een winterpeen-macaroni-ovenschotel. Bekijk het recept.

Tofu en tempé

Ook tofu is zo’n handig product. Het bestaat uit soja en neemt de smaak aan die u er aan geeft. Het is een goede vervanger voor gerechten uit de Indische keuken. Sandra Ysbrandy gebruikt tofu in een saag. Een Indiaas gerecht met als hoofdbestanddeel bladgroenten. Ze maakt de curry  met boerenkool en tofu. Bekijk het recept.

Tempé is ook zo’n product wat zorgt voor een extra bite in een gerecht en heerlijk naar wens op smaak te maken is. Mounir maakt een chimichang, een van origine Zuid-Amerikaans gerecht. Het zijn dichtgevouwen tortilla’s met vulling. Mounir raspt de tempeh en kruidt het met komijn en chilipoeder. Bekijk het recept.

Francis Kuijk verwerkt tempé door haar nasi. Ze noemt het haar gezonde variant en vervangt ook de witte rijst door zilvervliesrijst. Ze brengt het gerecht op smaak met heerlijke kruiden, waardoor gezond ook nog eens hartstikke lekker is. Bekijk het recept.

Vlees gewoon weglaten

De bitterbal is bij velen favoriet. Voor menigeen gaat de voorkeur uit naar de traditionele bitterbal met ragout erin. Robèrt van Beckhoven heeft een vegetarische variant gemaakt met zwarte rijst en Parmezaanse kaas. Bekijk het recept.

Carola de Kanter heeft in Tijd voor MAX ooit haar vegetarische spring rolls gemaakt. Dat vegetarisch niets afdoet aan de smaak van een gerecht, bewijzen deze lenterolletjes. Carola vervangt het vlees voor eieren. Bekijk het recept.

Nog zo’n heerlijk gerecht waar geen vlees aan te pas komt, zijn de papadums van Sandra Ysbrandy. Ze serveert de papadums met een pittige pindadressing. Dit recept is zelfs geschikt voor veganisten. Bekijk het recept.

Sommige gerechten zijn gewoon eenvoudig te bereiden en lekker van smaak, zonder dat er vlees inzit. Neem bijvoorbeeld de spitskoolcurry met cashewnoten van Sandra Ysbrandy. En mocht liever geen koriander eten, vervang het dan voor peterselie. Bekijk het recept.

Een hartige taart is ook zo’n gerecht wat u heel gemakkelijk op tafel zet en waar vlees geen rol in hoeft te spelen. Neem bijvoorbeeld de kleurige hartige taart van Robèrt van Beckhoven. De kleuren ontstaan door de paprika’s die hij erin verwerkt. Bekijk het recept.

En wie van soep houdt moet beslist de champignon-preisoep van Mounir Toub eens proberen. Heerlijk met een even om-en-om gebakken meergranenbol. Bekijk het recept.

Nog niet genoeg inspiratie opgedaan? Kijk voor meer recepten op de site.

Geef een antwoord