halloumi

Gebakken halloumi met mangosalade van Janny van der Heijden

Halloumi is een Cypriotische geitenkaas die door een bijzondere eiwitstructuur niet smelt bij het bakken, grillen of frituren. Tegenwoordig wordt de Griekse kaas ook bereid met koeien-, geiten- en schapenmelk. Grillen is uiteraard ook heerlijk maar Janny kiest bewust voor bakken, omdat het heel snel gaat en u er alleen maar een koekenpan met antiaanbaklaag voor nodig hebt.

Ingrediënten (4 personen):

  • 500 gram halloumi
  • 1 grote mango
  • 1 bos bosui
  • 1 rode peper
  • enkele takjes koriander
  • enkele takjes munt
  • 2 eetlepels gepelde pistachenoten

Bereidingswijze:

Snijd de halloumi in dikke plakken van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter. Snijd de mango langs de pit, schil de stukken en snijd het vruchtvlees in plakjes of repen. Maak de bosui schoon en snijd in ringen. Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes met de punt van een mes. Snijd het vruchtvlees in reepjes. Hak de koriander en munt.

Meng de plakken mango met de reepjes peper, ringen bosui en gehakte kruiden. Bestrooi met de (eventueel grof gehakte) pistachenoten.

Verhit een koekenpan tot half heet (niet te hoog, anders wordt de kaas snel te donker). Leg de plakken halloumi erin en bak ze in 1 tot 2 minuten per kant mooi krokant en goudkleurig aan de buitenkant. Serveer de halloumi met de salade en bijvoorbeeld zwarte quinoa.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie