Een bak met witte rijst.

Maak dit eens van overgebleven restjes rijst

Wie rijst kookt, zal soms ongemerkt meer koken dan de bedoeling is. Dan blijft er een restje over, wat niet altijd genoeg is voor nog een hele maaltijd. Maar gelukkig kan ook met die restjes nog wat lekkers gemaakt worden!

Nederland restjesland

In Nederland vinden we het belangrijk om restjes en kliekjes op te eten, blijkt uit onderzoek in 2022. Rijst is daarbij niet uitgesloten. Voordat u restjes overhoudt, rijst misschien de vraag: moet het wel of niet gewassen worden voor het koken? En ook: hoe kunt u het veilig opwarmen en bewaren?

Lees ook: Hoe gezond zijn deze verschillende rijstsoorten?

Maak er een toetje van

Een jeugdsentiment misschien voor velen. Van de restjes rijst een toetje maken. Hiervoor moet het restje weer even opgewarmd worden, met een klontje boter en wat suiker. Naar smaak kan er nog kaneel aan toegevoegd worden. Of maak er rijstepap van. Kook dan de restjes met melk, suiker en een vanillestokje in de pan.

Vul groentes met rijst

Liever iets hartigs, wat als onderdeel bij een maaltijd past? Kies dan eens voor gevulde groentes met rijst. Denk aan paprika of tomaten. Breng eventueel nog wat op smaak en verwarm het in de oven. Dit recept van gevulde paprika’s met rijst en tomatenchutney van Kook mee met MAX is een goed voorbeeld.

Tomaten gevuld met rijst.

Gebakken rijst, oftewel fried rice

Is er genoeg rijst over voor een complete maaltijd en wilt u niet nog een keer hetzelfde eten? Dan kunt u er de dag erna ook gebakken rijst (fried rice) van maken. Hierbij wordt het krokant gebakken in een (wok)pan. Met wat groenten erbij en eventueel een oosterse saus en er staat een nieuwe maaltijd op tafel. Nasi is ook een goede om te maken van gebakken rijst.

bloemkoolrijst
Lees ook: Is bloemkoolrijst gezonder dan gewone rijst?

Maak eens een rijstsalade

Salades zijn er in vele soorten en maten. Zo hoeven ze niet altijd sla te bevatten. Met de restjes rijst kan ook een salade gemaakt worden. Met andere restjes uit de koelkast, kan het een lekkere salade worden. En voor inspiratie kunt u kijken bij ons recept voor een variant met komijnwortel.

Rijstbowl/sushibowl/burritobowl

Het ligt er een beetje aan welke soort rijst u over heeft, maar daar kan ook snel een voedzame maaltijd van gemaakt worden. Een rijstbowl, sushibowl (poke bowl) of burritobowl bijvoorbeeld. Ook hier geldt weer: voeg wat groentes en vlees of vis naar smaak toe en een makkelijke maaltijd is klaar! Heeft u ook nog wraps over? Maak er dan een eetbare bak van voor de burritobowl.

Een poké bowl of sushi bowl met zalm, avocado en witte rijst.

Risottoballetjes (arancini)

Heeft u wat risottorijst over? Maak er dan eens arancini van. Dit zijn risottoballetjes. Lekker met bijvoorbeeld mozzarella erin. Sarena Solari heeft daar een recept mee gemaakt. Met gewone rijst kan dit ook gemaakt worden, maar dan moet het nog wel wat aan elkaar plakken. Dit kan bijvoorbeeld door een ei toe te voegen en wat Parmezaanse kaas.

Inspiratie voor rijst

Heeft u verder inspiratie nodig voor wat u met rijst kunt koken? Kijk dan eens op onze receptenpagina.

(Bron: Culy, Foodies Magazine, Lassie, FavorFlav, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie