restjes

Dit kunt u doen met restjes van de feestdagen

Hoe bewaart u op een goede manier wat er overblijft van het kerstdiner en hoe hergebruikt u restjes en kliekjes? We geven u tips om die restjes en kliekjes te redden.

Bederfelijke producten

Wat in elk geval belangrijk is: zet alle bederfelijke producten zo snel mogelijk terug in de koelkast. Let daar bijvoorbeeld op tijdens het gourmetten of steengrillen. Hebben ze langer dan 2 uur buiten de koelkast gestaan, dan kunt u ze beter niet meer gebruiken.

Tips voor restjes

Onder restjes verstaan we een product dat u maar voor een deel heeft gebruikt tijdens het kerstmaal, bijvoorbeeld een kwart broccoli of een half pakje verse salie.

  • Berg de restjes direct op in de koelkast, vriezer of voorraadkast.
  • Bedenk wat u ermee kunt doen.
  • Vries verse groenten in als u ze niet tijdig kunt eten. Dat doet u door ze kort te koken en in te vriezen.
  • Bereid vlees of vis alvast, als u te veel in huis heeft gehaald. In de koelkast is bereid vlees nog 3 tot 4 dagen te bewaren en vis 1 tot 2 dagen. Maak van de kerstkalkoen bijvoorbeeld een kalkoensalade voor op brood.
  • Gooi zuivel niet direct weg na het verstrijken van de THT-datum. Ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.

Voedingstip

Tips voor kliekjes

Onder kliekjes verstaan we de restanten van een maaltijd, dus een klein beetje gekookte rijst of een beetje van een ovenschotel.

  • Laat kliekjes snel afkoelen, doe ze in goed afsluitbare bakjes en zet in de koelkast of vriezer.
  • Bedenk direct wanneer u het kliekje gaat opeten. Is het ook lekker als lunch of kunt u het verwerken tot een nieuw gerecht?
  • Eet kliekjes uit de koelkast binnen 2 dagen op.
  • Voorkom dat u ziek wordt van kliekjes: verwarm ze door en door om alle bacteriën te doden. Schep het eten ook goed om tijdens het verhitten.
gourmetten
Lees ook: Dit kan er allemaal met restjes van het gourmetten

(Bron: Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie