rijst wassen

Moet u rijst wel of niet wassen voor het koken?

De een is ervan overtuigd dat rijst eerst gewassen moet worden voor het de pan in gaat. Terwijl de ander het absoluut niet nodig vindt. Of misschien is het bij u nog nooit opgekomen. Maar wat is nou eigenlijk beter, rijst wel of niet wassen voor het koken? 

Vroeger

Vroeger werd het wassen van rijst veel vaker gedaan dan nu. Dit komt omdat de rijst bij aankoop niet altijd schoon was. Er kon nog wel eens viezigheid zoals zand of een steentjes tussen zitten. Door de productieprocessen van tegenwoordig is de rijst al verwerkt en voorbehandeld, waardoor het wassen om die reden niet meer nodig is.

Zetmeel

Toch is het soms beter om de rijst wel te wassen. Er zit vaak een laagje zetmeel omheen. Door het vervoeren van de verpakkingen schuren de korrels tegen elkaar, waardoor het laagje zetmeel los kan laten. Hierdoor kan de rijst wat stoffig lijken. Tijdens het koken van ongewassen rijst kan de losgelaten zetmeel ervoor zorgen dat het gaat schuimen. De witte of grijze schuimlaag kookt vaak over, wat voor extra schoonmaakwerk zorgt.

rijst
Lees ook: 3 methodes voor het opwarmen van rijst en tips voor veilig bewaren

Droge rijst of plakrijst

De zetmeel zorgt er daarnaast ook voor dat er tijdens het koken een soort gelatine achtig laagje ontstaat, waardoor de rijst kan gaan klonteren. Bij een gerecht waar droge rijst voor nodig is, wilt u dit zo veel mogelijk voorkomen. Wanneer er juist plakkerige rijst nodig is, voor bijvoorbeeld een risotto, pudding of sushi, dan kunt u de rijst beter niet wassen. De zetmeel kan in dit geval juist zorgen voor een extra romig en plakkerig effect.

Soorten rijst

Er zijn verschillende soorten rijst en elke soort heeft zijn eigen regel wat het wassen betreft. Dit staat meestal aangegeven op de verpakking. Mocht het niet duidelijk aangegeven staan of heeft u de verpakking al weggegooid, dan is er een vuistregel die u aan kunt houden. Witte rijst kunt u het beste wel wassen, bruine rijst niet. Om bruine rijst, ook wel zilvervliesrijst of volkorenrijst genoemd, zit nog een vliesje. Hierdoor schuurt de rijst minder bij het vervoeren, waardoor er weinig zetmeel loskomt. Bij witte rijst wordt het kaf, de kiem en het zilvervlies verwijderd, maar bij de bruine rijst wordt alleen het kaf verwijderd. Dit is ook de reden waarom de rijst wat donkerder is van kleur. Rijsttypes als basmati- of jasmijnrijst kunnen zowel voor komen in de witte als bruine versie.

bloemkoolrijst
Lees ook: Is bloemkoolrijst gezonder dan gewone rijst?

Vitamines

Een nadeel van het wassen van de rijst is dat de wateroplosbare vitamines en mineralen worden weggespoeld. Normaal worden deze door de rijstkorrels opgenomen tijdens het koken. In te veel water koken kan hetzelfde effect hebben. De vitamines worden echter in zo’n kleine hoeveelheid weggespoeld dat we ons niet perse zorgen hoeven te maken.

De rijst wassen

Rijst wassen heeft zijn voor en nadelen. Het is dus niet altijd nodig. Mocht u besluiten de rijst wel te wassen, dan kunt u dit het beste doen met een vergiet of zeef. Spoel de rijst hierin een aantal keer met koud water, totdat het water dat van de rijst af komt helemaal helder is. Door de rijst in een pan te doen met koud water, af en toe te roeren en weer af te gieten creëert u hetzelfde effect. Wilt u dat de rijst perfect gaar is na het koken? Dan kunt u de rijst een half uur in water laten weken. Dit zorgt ervoor dat het gelijkmatig kookt.

 (Bron: Culy, Lassie, 24kitchen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Gerard van der Meulen says:

    Rijst was ik nooit ,1 kopje rijst 1 en een half kopje water , wat kerrie of andere kruiden zonder zout aan de kook en in je bet zetten zgn hooikist , en dan rustig de rest van je eten klaar maken en de rijst altijd oke

      Ine Sofie says:

      Vorig jaar in alle media: rijstwafels voor kinderen zeer ongezond. Bevatten hoge dosis arsenicum. Daarna bericht: alle, ook biologische rijst bevat arsenicum. Daarom advies: niet zo vaak rijst eten en indien wel: liefst een nacht in water laten staan en daarna grondig wassen.

    GWJW says:

    Ik doe altijd een klont boter bij het gerecht dat ik kook,dit voorkomt het overkoken. Iets uit oma’s oude doos.