wraps

Wraps over na het koken? Dit kunt u er nog meer mee doen

Heeft u een gerecht met wraps gemaakt en blijft er nog wat over? Gooi de tortilla’s dan niet weg. U kunt er nog meer mee maken, dan ze alleen gebruiken voor warme Mexicaanse gerechten. We leggen uit wat.

Wraps of tortilla’s?

In Nederland gebruiken we het woord wrap voor de Mexicaanse platte pannenkoekjes. Maar eigenlijk is de juiste term tortilla. Dit betekent in het Spaans maïskoek of kleine taart of koek.

Wraps bewaren

In de koelkast blijven wraps nog 2 dagen houdbaar. Maar u kunt ze ook invriezen. Warm ze dan eerst wel even op, zoals beschreven staat op de verpakking. Laat afkoelen en wikkel ze daarna in vershoudfolie. Stop dit in een hersluitbaar zakje en leg in de vriezer. Het kan natuurlijk ook prima om een dag later hetzelfde nog een keer te eten of een kleine variatie erop te maken. Maar daar kunt u soms geen zin in hebben. Daarom zijn er alternatieven, wat u ook met een wrap kunt doen.

Maak er tortillachips van

Tortillachips zijn kant-en-klaar te koop in de supermarkt, maar ook heel gemakkelijk zelf te maken. Snijd hiervoor de wraps in puntjes. Doe in een kommetje wat olie en snufje zout en haal de puntjes hier doorheen. Zet voor 10 minuten op 180 graden in de oven. Zorg ervoor dat de stukjes wrap niet over elkaar heen liggen, dan worden ze niet krokant. Laat het niet te bruin worden. Lekker met guacamole, zure room en andere dips. Naar smaak kan nog paprika-, uien- of knoflookpoeder of kaas toegevoegd worden.

tortillachips

Zoete tortillachips

Liever iets zoets? Dan kunt u ook zoete tortillachips maken. Snijd ze hiervoor ook in puntjes en meng in een kommetje wat kaneel, suiker en gesmolten boter. Haal de puntjes hierdoor heen en bak ook 10 minuten op 180 graden. Maak het af met wat slagroom en chocoladesaus. Lekker als toetje of gewoon tussendoor.

Lees ook: Groentewraps: zo (on)gezond zijn ze

Gebruik wraps als saladebak

Een tortilla kan ook goed als een bakje functioneren, voor bijvoorbeeld een (Mexicaanse) salade. Verwarm hiervoor de wrap eerst kort in de magnetron. Pak daarna een ovenvaste kom. Bestrijk 1 kant van de tortilla met wat olijfolie. Leg hem dan in de kom en vouw het tot een bakje. Zet voor ongeveer 10 minuten in de oven op 180 graden. Laat daarna even afkoelen voordat u er een salade in doet.

wrap-bak-tortilla

Wraps als ontbijt

De wraps hoeven niet alleen als avondeten gegeten te worden, ze kunnen ook heel goed bij het ontbijt. Een goede combinatie is tortilla met ei. Dit kan een omelet of roerei zijn. Maak een roerei zoals u hem zelf lekker vindt. Verwarm de wrap even kort in de magnetron (zoals op de verpakking vermeld staat) en vul daarna met het roerei. Voor een omelet kunt u eerst de omelet maken zoals u het lekker vindt. Giet het mengsel in de pan en zodra de bovenkant begint te stollen, legt u de wrap erop. Laat nog even bakken en draai daarna om. Zo wordt de wrap nog krokant. Haal uit de pan en vouw of rol op.

wrap-omelet-ei

Huevos Rancheros

Een typisch Mexicaans ontbijt is Huevos Rancheros. Dit zijn gebakken of gepocheerde eieren in pittige tomatensaus op een tortilla. Naar smaak kan nog een salsa of guacamole toegevoegd worden.

huevos-rancheros

Wrappizza of tortizza

Kunt u niet kiezen tussen pizza en wraps? Dan is de wrappizza of tortizza een uitkomst. Gebruik hiervoor een tortilla als bodem voor de pizza. Besmeer met een laagje tomatensaus en beleg naar smaak. Bak in de oven op 180 voor ongeveer 15 minuten. Beleg de tortilla alleen niet met te veel ingrediënten. Een wrap is namelijk niet zo dik en stevig als een pizzabodem.

Wilt u nog inspiratie opdoen voor een gerecht met wraps? Bekijk dan op onze receptenpagina. Onder de term tortilla zijn nog meer variaties te vinden.

(Bron: Culy, 24Kitchen, Voedingscentrum, Libelle. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Heer Bommel says:

    Ik gebruik ze ook om Flammkuchen mee te maken. Met een topping van crème fraiche, rode ui en spek op de tortilla maak je zelf de allerlekkerste Flammkuchen!

    ladybug848 says:

    Ik denk dat het veel handiger is om de tortilla’s eerst in te smeren met olie + zout, of met gesmolten boter + kaneel + suiker en ze daarna in driehoekjes te snijden dan andersom.