bloemkoolrijst

Is bloemkoolrijst gezonder dan gewone rijst?

Misschien bent u het al een keertje tegengekomen in de supermarkt: bloemkoolrijst. Deze kleine witte korreltjes zien eruit als rijst, maar zijn dat niet. Het bestaat namelijk volledig uit bloemkool. Maakt dat bloemkoolrijst ook gezonder dan gewone rijst? 

Laag in koolhydraten

Bloemkoolrijst kan een goede vervanger voor normale rijst zijn wanneer u minder calorieën wilt eten. Het bevat per 100 gram namelijk slechts 3 gram aan koolhydraten, wat een heel stuk minder is dan in gewone witte rijst. Daarnaast bevat bloemkoolrijst ook aanzienlijk minder calorieën. Daarom is het in principe inderdaad gezonder om gewone rijst te vervangen door bloemkoolrijst, zeker wanneer u bij een rijstmaaltijd weinig groente eet. Bloemkoolrijst is dus een geschikt alternatief voor rijst wanneer u graag wat kilo’s kwijt wilt.

Gewone rijst ook niet ongezond

Echter is gewone rijst ook niet per se ongezond, zeker niet wanneer u er genoeg groente bij eet. Bij het eten van rijst kunt u wel het beste kiezen voor de volkoren variant, daar zitten namelijk meer voedingsvezels in dan in witte rijst.

bloemkoolrijst

Zo ziet een pizzabodem gemaakt van bloemkool eruit.

Groente-pizzabodems

Naast bloemkoolrijst bestaan er tegenwoordig ook pizzabodems gemaakt van bloemkool. Ook deze zijn een gezondere optie dan de traditionele deegbodem. In deze bodems is vaak een deel van het meel vervangen door groente, wat het gezonder maakt. Dit kan dus bloemkool zijn, maar er bestaan bijvoorbeeld ook courgette-pizzabodems. Naast dat deze groentebodems gezonder zijn dan deegbodems, dragen ze ook nog eens bij aan de dagelijkse 250 gram groente die geadviseerd wordt om te eten.

(Bron: Algemeen Dagblad, Voedingscentrum, Fitbeauty.nl)

Geef een reactie