bloemkoolrijst

Is bloemkoolrijst gezonder dan gewone rijst?

Misschien bent u het al een keertje tegengekomen in de supermarkt: bloemkoolrijst. Deze kleine witte korreltjes zien eruit als rijst, maar zijn dat niet. Het bestaat namelijk volledig uit bloemkool. Maakt dat bloemkoolrijst ook gezonder dan gewone rijst? 

Laag in koolhydraten

Bloemkoolrijst kan een goede vervanger voor normale rijst zijn wanneer u minder calorieën wilt eten. Het bevat per 100 gram namelijk slechts 3 gram aan koolhydraten, wat een heel stuk minder is dan in gewone witte rijst. Daarnaast bevat bloemkoolrijst ook aanzienlijk minder calorieën. Daarom is het in principe inderdaad gezonder om gewone rijst te vervangen door bloemkoolrijst, zeker wanneer u bij een rijstmaaltijd weinig groente eet. Bloemkoolrijst is dus een geschikt alternatief voor rijst wanneer u graag wat kilo’s kwijt wilt.

Gewone rijst ook niet ongezond

Echter is gewone rijst ook niet per se ongezond, zeker niet wanneer u er genoeg groente bij eet. Bij het eten van rijst kunt u wel het beste kiezen voor de volkoren variant, daar zitten namelijk meer voedingsvezels in dan in witte rijst.

bloemkoolrijst

Zo ziet een pizzabodem gemaakt van bloemkool eruit.

Groente-pizzabodems

Naast bloemkoolrijst bestaan er tegenwoordig ook pizzabodems gemaakt van bloemkool. Ook deze zijn een gezondere optie dan de traditionele deegbodem. In deze bodems is vaak een deel van het meel vervangen door groente, wat het gezonder maakt. Dit kan dus bloemkool zijn, maar er bestaan bijvoorbeeld ook courgette-pizzabodems. Naast dat deze groentebodems gezonder zijn dan deegbodems, dragen ze ook nog eens bij aan de dagelijkse 250 gram groente die geadviseerd wordt om te eten.

(Bron: Algemeen Dagblad, Voedingscentrum, Fitbeauty.nl)

Geef een reactie

Reacties (5)

  parrhesia says:

  Wat ergerlijk, steeds komen er productnamen op de markt die niets te maken hebben met de omschrijving.
  Nog erger,… het word door Jan en alleman gewoon overgenomen zoals ook in dit artikel.
  Verloedering neemt ook steeds meer toe in de levensmiddel industrie/ supermarkten.

  Sinds wanneer kan “ verkruimelde bloemkool”de naam RIJST worden toegekend.en nu ook vergeleken in calorieën.
  Liegen en bedriegen is vervangen door “misleiding” en misleiding word als normaal ervaren want er veranderd maar weinig op dit gebied.
  Of Corona ons tot nadenken heeft gestemd om onze levensstijl te veranderen

   pk49 says:

   ik begrijp je bezwaren niet. Als verantwoordelijke consument moet je proberen op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op voedselgebied. En als je dat niet doet, kom je voor verassingen te staan als er nieuwe producten op de markt komen. Bij ouderen kan ik het wel begrijpen dat ze niet alle ontwikkelingen bij kunnen houden,maar op internet en in de media is er genoeg info te vinden. De bloemkoolrijst,waar je aan referert, is al jaren op de markt, net als veel andere producten met groente als altenatief ingredient.

   hanriette says:

   Ik ben het eens metde persoon over mislijdingen en het heeft niets te maken met jongeren of ouderen we worden constant belazerd en financieel uitgebuit en we worden gedwongen te eten waar niet om gevraagd hebben, ik vind dit ook een form van onderdrukking.

   Marlonka says:

   De financiële uitbuiting zit ‘m naar mijn mening in het continu verhogen van talloze producten. Niet met enkele centen, maar vaak met 20 tot 40 cent in 1x, Twee maanden later wederom prijsverhogingen. Er zit een hoop minder in je boodschappentas dan een jaar geleden voor hetzelfde geld, met uitzondering van de Nettorama!
   Schandalig vind ik het.
   Supermarkten zijn 1 van de weinigen, die niet te lijden hebben gehad onder de coronacrisis.
   Ondanks dat zij altijd open konden blijven, hebben ze daar enorm van geprofiteerd en wordt de klant voortdurend misleid en op kosten gejaagd.
   Ik ben het niet eens met Henriëtte. Dat je het gevoel hebt, dat je wordt gedwongen te eten waar je niet om gevraagd hebt, is jouw probleem.
   Keuze genoeg in de supermarkten, lijkt me. Er is niets wat je verplicht bent te eten!
   Overigens is het misleidingen en vorm ipv form.
   Dat je onderdrukt wordt, is natuurlijk niet waar.
   Ga naar een ontwikkelingsland, daar heb je geen keuze, als je überhaupt al iets te eten hebt!
   Ik voel plaatsvervangende schaamte voor zo’n uitspraak.
   Of ga naar Rusland of een ander land waar een dictatuur heerst. Dan weet je wat onderdrukking is.
   Met Boris2 ben ik het eens. Er zijn vele ouderen, die enorm goed bij de tijd zijn en heel goed weten wat er in de wereld speelt op vele vlakken. Waarnemen en kennisnemen heeft totaal geen leeftijdsgrens. Laat u zich alstublieft niet voor achterlijk uitmaken.
   Het is achterlijk dat het gebeurt!
   Ik hoop voor u dat u nog heel lang alles kunt waarnemen en kennisnemen.
   U en andere ” ouderen” doen en tellen natuurlijk evenals iedereen in de samenleving voor 100% mee!

  Boris2 says:

  Ik ben 78 en dus hoor ik in de hedendaagse kretologie bij de ouderen. Welnu de opmerking dat ouderen wellicht niet alles meer begrijpen en/of volgen, vind ik zeer denigrerend. Houdt het waarnemen en kennisnemen op bij een bepaalde leeftijdsgrens?
  Ik vind dit een vorm van discriminatie, die ik te vaak waarneem, samenvattend ouderen zijn ouder geworden maar niet achterlijk.