Een schaal met eten, vegetarisch, vegan en plantaardig.

Wat zijn de verschillen tussen vegetarisch, vegan en plantaardig eten?

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om aan te geven wat u wel en niet eet. Zo kunt u vegetarisch zijn, veganistisch of u kunt plantaardig eten. Maar wat betekenen die termen en wat wordt er dan wel en niet gegeten?

Vegetarisch eten en vegetariër zijn

Wanneer iemand vegetarisch is, eet degene meestal geen vlees, vis of gevogelte. Het gaat erom dat er geen dode dieren gegeten worden. Al kan iedereen hier eigen keuzes in maken. Zo kan het ook zijn dat iemand wel vis eet maar geen vlees. Dat wordt dan een pescotariër genoemd.

Flexitariër

Een andere zijtak is voor de groep mensen die bewuster kiezen wanneer ze vlees, vis en gevogelte eten. Deze zogenoemde flexitariërs eten minstens 1 keer in de week vegetarisch.

Het is de Nationale Week zonder Vlees en Zuivel.
Lees ook: Een week zonder vlees en zuivel: maak deze recepten eens

Wanneer is iemand veganistisch (ook wel vegan genoemd)?

Wie vegan is, gaat nog een stukje verder. Naast geen dode dieren eten, eten zij ook geen producten die afkomstig zijn van dieren. Denk aan eieren, honing of zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en melk. Maar ook gelatine is een product wat niet in een baksel gebruikt kan worden. Het wordt gemaakt van botten en kraakbeen van bijvoorbeeld varkens. Meer weten over vegan bakken, is te lezen bij Heel Holland Bakt.

Veganisten passen hun hele leefstijl aan, waardoor ze ook geen kleding van leer zullen dragen of een leren bank in huis nemen. Ook producten met dierlijke ingrediënten worden vermeden, zoals bepaalde cosmetica.

Wat is een plantaardig voedingspatroon?

Dan blijft een plantaardig voedingspatroon nog over. Hierbij eet iemand voornamelijk plantaardige producten. Denk dan aan noten, peulvruchten, zaden, fruit en groenten. In een plantaardig voedingspatroon eet iemand minder of geen vlees. Ook wordt er wel zuivel genuttigd, maar niet meer dan de aanbevolen porties.

Plantaardig
Lees ook: Plantaardige ‘zuivel’, zo lang blijft het houdbaar

Op zoek naar recepten?

Op onze receptenpagina hebben we veel vegetarische recepten. Kijk bijvoorbeeld eens wat Sandra Ysbrandy allemaal maakt, zij kookt overwegend vegetarisch. Verder hebben we hieronder een aantal vegan opties.

Bladerdeegrecept pithivier

Vegan arretjescake

Spruitjessoep

Limabonensalade

Vegan worstenbroodjes van Robèrt van Beckhoven

(Bron: Voedingscentrum, Albert Heijn, Heel Holland Bakt, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Heer Bommel says:

    “Maar ook gelatine is een product wat niet in een baksel gebruikt kan worden. Het wordt gemaakt van botten en kraakbeen van bijvoorbeeld varkens.”
    Ik denk dat vegetariërs gelatine dus ook vermijden omdat er een dier voor gedood is.