gourmetten

Met deze tips wordt gourmetten een groot succes

Gourmetten is nog altijd hartstikke populair. Want of u nu met 2, 3, 4 of  een heel gezelschap bent, gourmetten kan altijd. Maar wat is er voor nodig om een avondje gourmetten echt te laten slagen?

Voor ieder wat wils

Tijdens het gourmetten heeft elke tafelgast zijn of haar eigen kleine pannetje waarin zelf een gerecht kan worden klaargemaakt. Dit kan werkelijk van alles zijn, van vlees en groenten tot pannenkoeken en kleine pizza’s. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat is ook wat gourmetten heel geschikt maakt voor een diner met een grotere groep mensen, er is voor ieder wat wils.

Oppassen met rauw vlees

Omdat iedereen zijn of haar eigen gerechten op het gourmetstel dat op tafel staat bakt, komen de ingrediënten eerst rauw op tafel. Om voedselinfecties en bederven te voorkomen, is het belangrijk om goed op te letten, dit geldt vooral voor rauwe kip, vis en ander vlees. De volgende tips helpen u hierbij:

 • Leg verschillende soorten vlees en vis op aparte schalen.
 • Het is aan te raden om niet alles in 1 keer op te dienen. Door halverwege bij te vullen vanuit de koelkast blijven de ingrediënten (vooral het vlees) langer goed.
 • Bak (en eet) rauw vlees en vis binnen 2 uur nadat het uit de koeling komt op.
 • Houd rauw en gaar vlees en vis apart. Gebruik daarom ook een aparte vork voor het rauwe vlees.
 • Zorg ervoor dat u gemalen vleessoorten zoals hamburger en gehakt goed doorbakt. Snij het voor de zekerheid even door voordat u begint met eten, dit geldt ook voor kippenvlees.
 • Vis valt relatief snel uit elkaar wanneer het wordt gebakken, kies daarom voor stevige soorten. Het voordeel van vis is wel dat het snel gaar is.

Meer mogelijk dan alleen vlees

Tijdens het gourmetten gaan er vaak grote hoeveelheden vlees doorheen, maar er is veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan champignons, oesterzwammen, tofu, falafel, mini-tosti’s, een geklutst ei of gebakken kaas. U kunt zelfs desserts op het gourmetstel bereiden. Zo kunt u geroosterd fruit, pannenkoeken, appel crumble en zelfs koekjes bakken in uw pannetje.

Boter of olie?

Het is natuurlijk zonde als al dat lekkers in uw pannetje aankoekt. Daarom is het, net zoals bij een normale, grote pan, ook bij gourmetpannetjes belangrijk om deze goed in te vetten. U kunt hier zowel olie als boter voor gebruiken. Bij olie is er echt wel meer kans op spetteren, wat misschien niet fijn is als iedereen rondom de bakplaat zit.

vieze geurtjes
Lees ook: Vieze geurtjes in huis na het koken of gourmetten? Zo raakt u ze kwijt

Vieze geurtjes

Ondanks dat gourmetten erg leuk en gezellig is, kleeft er wel een nadeel aan: de stank. Met deze tips kunt u de vervelende geurtjes zoveel mogelijk mijden.

 • Haal vooraf de gordijnen weg, hier trekt de gourmetgeur snel in.
 • Zet al tijdens het gourmetten een raam open.
 • Zet na het gourmetten bakjes met schoonmaakazijn neer, dit neutraliseert de geur.
 • Ook koffie neutraliseert geurtjes. Zet daarom wat koffie op het fornuis en laat dit op een laag pitje verdampen.
 • Spray na het gourmetten met een ontgeurende spray. Deze kunt u ook zelf maken door azijn en water te mengen.
 • Zeem de ramen aan de binnenkant, zo haalt u het vetlaagje wat na het gourmetten ontstaat weg.

De gourmetplaat schoonmaken

Een andere vervelende bijkomstigheid van een avondje gourmetten, is de vieze gourmetplaat die achterblijft. Gelukkig zijn er handige manieren waarmee u uw gourmetstel weer blinkend schoon krijgt.

 • Sprenkel wat ammoniak over de vieze plaat en stop de gourmetplaat vervolgens in een grote plastic zak. Knoop de zak goed dicht en laat hem een nachtje staan. Haal de gourmetplaat de volgende dag uit de zak en spoel hem goed schoon, als het goed is, is de plaat nu weer helemaal schoon. Pas wel op met ammoniak, deze stof wilt u namelijk niet in uw ogen krijgen. Was u handen na de tijd daarom goed schoon.
 • Wat u beter niet kunt gebruiken is ovenreiniger. Dit agressieve middel tast de antiaanbaklaag van de bakplaat aan. Verder moet u oppassen met het schoonmaken van het gourmetstel zelf. Onderdelen zoals het verwarmingselement zijn kwetsbaar en kunt u het best enkel schoonmaken met wat Glassex of een ander vet oplossend middel.

(Bron: 24 Kitchen, Nu.nl, Eigen Huis en Tuin, Schoonmaakbaas.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Meeuwtje says:

  Maak de gourmetpannetjes en -plaat schoon met ANANAS…..succes verzekerd. Alle kruiden enz trekken in de ananas en smaakt ook nog heerlijk.

  oosterwijck says:

  Na een avondje gourmetten stinkt de kamer verschrikkelijk en niet alleen de kamer, ook je kleren stinken , en daar blijft het niet bij, ook je lijf stinkt naar bakluchtjes. Dus besluit U tot dit vreemde gedrag (dat eigenlijk in een goed uitgeruste keuken moet plaatsvinden), breng de volgende dag alle gedragen kleding, alsmede de gordijnen naar de stomerij en neem allemaal een bad. Ondertussen geeft U de kamer een grondige poetsbeurt en besteedt een dag aan het schoonmaken van het gourmetstel. Veel plezier samen. …. Na één keer gourmetten, komt U tot de slotsom, dat reserveren in een goed restaurant goedkoper en aangenamer is. Het gourmetstel is daarna te verkrijgen bij de kringloopwinkel.

   johanna78 says:

   Kleding en gordijnen naar de stomerij ? Ja dan wordt het heel duur. Ooit gehoord van zelf wassen ? Gourmetstel met een dun laagje ammoniak in een plastic zak en buiten zetten. De volgende dag is het gourmetstel schoon. Gewoon een raam open tijdens het gourmetten en dan valt het allemaal reuze mee. Fijne Kerst.

  oosterwijck says:

  De beste tip voor succesvol gourmetten is: Niet thuis doen, maar alleen op uitnodiging bij anderen en trek niet je beste kleren aan.

  Wil je het toch thuis doen, zet het gourmetstel in de keuken, onder de afzuigkap en laat de gastheer of gastvrouw, de stukjes vlees en groenten op de gourmetplaat leggen en steeds verdelen over de borden van de aanwezigen.

  madeliev says:

  Er is niets leuker en gezelliger dan gourmetten. We zijn met Kerst altijd van de partij, en dat al 40 jaar lang. Eerst alleen met het gezin, toen met de partners erbij, daarna hun kinderen erbij. Prachtig versierde tafel. Allemaal een handje meehelpen.
  En nu zijn we met z’n tweeën en we gaan lekker toch gourmetten.
  En nog steeds met dezelfde stelletjes, dus ouderwets op spiritus. En de stank nemen voor lief. Na een paar dagen nagenieten is die wel weg.