mungbonensoep

Irakese mungbonensoep van Sara Shawkat

De Ramadan komt er weer aan. Een periode van vasten, net zoals de katholieken 40 dagen vasten na carnaval. Bij de Ramadan mag er tussen zonsopkomst en -ondergang niet gegeten worden. Maar voor daarna is een voedzame maaltijd nodig. Sara Shawkat laat in Tijd voor MAX zien hoe deze Irakese Mungbonensoep dan lekker smaakt.

Ingrediënten

  • 130 gram gedroogde mungbonen, gewassen en minimaal 2 uur geweekt in water
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 theelepels komijnzaad, geroosterd en fijngemalen
  • 1 eetlepel kurkumapoeder
  • 3 theelepels korianderzaad, geroosterd en fijngemalen
  • 2 tot 3 theelepels zwarte peperkorrels, fijngemalen
  • 1,5 eetlepel groentebouillonpoeder
  • 30 gram verse dragon, blad fijngesneden
  • 40 gram verse peterselie, blad en steel fijngesneden
  • 50 gram rode linzen, gewassen en minimaal 2 uur geweekt in water
  • Zout, naar smaak
  • 6 eetlepels havervlokken
  • 3 tot 4 eetlepels witte natuurazijn
  • Dadelmelasse en (plantaardige) yoghurt (optioneel)

Bereiding mungbonensoep

Breng in een soeppan 1 liter water aan de kook. Spoel de mungbonen in een vergiet onder koud stromend water af. Kook de bonen 10 minuten op middelhoog vuur in de pan. Giet vervolgens af.

Verhit in dezelfde pan de olijfolie op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui in circa 5 minuten glazig. Voeg het komijnzaad, de kurkuma, het korianderzaad, de zwarte peper, het bouillonpoeder, de dragon en de peterselie toe en bak nog 3 minuten. Schep regelmatig om.

Spoel de linzen in een vergiet onder koud stromend water af en voeg samen met de mungbonen toe aan het ui-met-kruidenmengsel. Voeg 1,5 liter water toe en kook de soep in circa 30 minuten gaar. Breng op smaak met zout.

Voeg de havervlokken en azijn toe en laat nog 5 minuten zachtjes sudderen. Schep de soep in kommen en garneer eventueel met dadelmelasse en yoghurt.

(Bron: Sara Shawkat. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie