Pakora van Sandra Ysbrandy

Pakora is een Indiaas gefrituurde snack of hapje. In dit recept gebruikt Sandra Ysbrandy bloemkool maar u kunt er ook aubergine, ui, courgette, schorseneren of bijvoorbeeld broccoli voor gebruiken. De groenten kookt u beetgaar. Daarna frituurt u het in een deegjasje gemaakt van kikkererwtenmeel. Heerlijk als hapje. Maar serveer er rijst en groenten bij en het is een volwaardige vegetarische maaltijd.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 bloemkool
  • sap van een halve citroen
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • peper en zout

Voor de kappertjes dip:

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 theelepel vers geraspte mierikswortel (of mierikswortelpuree uit een potje)
  • 1 eetlepel kappertjes afgespoeld

Voor het beslag:

  • 150 gram bloem
  • 2.5 theelepels zout
  • 1⁄4 theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram kikkererwtenmeel
  • 2 eetlepels Nigella zaad of zwarte komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 3 deciliter koud water
  • Ghee of olie om in te frituren

Bereidingswijze:

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Zet een pan op met ruim water en wat zout. Breng aan de kook. Blancheer de bloemkoolroosjes in 2 tot 3 minuten beetgaar. Maak een marinade van rode wijnazijn, citroensap en peper en zout. Giet de bloemkoolroosjes af en hussel door de marinade. Laat in de marinade afkoelen.

Maak het beslag door het kikkererwtenmeel en de bloem in een grote kom te mengen. Voeg de specerijen en het zout toe. Roer het water er doorheen tot je een glad beslag hebt dat ongeveer zo dik is als pannenkoekenbeslag. Voeg extra water toe als het beslag nog niet de juiste dikte heeft.

Meng voor de kappertjes dip alle ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.

Verhit de olie tot 170 graden. Haal de bloemkoolroosjes door het beslag en frituur tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier. De Pakora’s zijn het lekkerst als u ze direct serveert. Wilt u ze op een later moment eten, warm ze dan op in de oven.

Serveer met de frisse kappertjes dip.

(Bron: Sandra Ysbrandy / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie