Diverse koekjes.

Dit zijn de lekkerste koekjes ter wereld, om zelf te maken

In Nederland hebben we bekende koeken en daar is de stroopwafel een goed voorbeeld van. Maar we zijn niet het enige land met beroemde koeken. Taste Atlas, een website met recepten vanuit de hele wereld, heeft een top 50 beste koeken ter wereld gemaakt. Van een aantal daarvan heeft MAX Vandaag recepten online staan. Zo kunt u ze zelf ook maken!

Andere Nederlandse koekjes in de lijst

Vanuit Nederland staan er naast stroopwafels nog 2 andere koeken in de top 50. Dit zijn speculaas en gevulde koeken. Wilt u zelf eens speculaas maken? Dan hebben we een recept van Robèrt van Beckhoven voor u. En als zijstap, voor wie een liefhebber is van gevuld speculaas, hebben we ook een recept. En ook het recept voor gevulde koeken kunt u vinden op MAX Vandaag.

Alfajores

De Argentijnse koekjes alfajores staan hoog in de lijst van beste koekjes ter wereld. Het zijn 2 maïzenakoekjes met ertussen dulce de leche. Niet voor niets dat deze lekkernij ook favoriet is bij koningin Máxima! Ter gelegenheid van haar 49ste verjaardag (in 2020) deelt ze het recept via Facebook en Instagram. Dit is het recept van haar moeder. Maar deze Alfajores zijn ook favoriet van de huidige paus Franciscus. Wanneer hij 5 jaar paus is, maakt Serena Solari deze koekjes.

Koningin Máxima met haar alfajores koekjes.(Foto: RVD)

Chocolate chip cookies

Een koekje, met stukjes of druppels chocolade erin. Een erg lekkere combinatie. Dat is ook de reden waarom deze Amerikaanse koekjes hoog in de top 50 staan.

Dit is het recept

Chocolate Chip Cookies. Koekjes uit Amerika.

Scottish Shortbread

Een soort boterkoekje is Scottish Shortbread. Door de eeuwen heen is het recept van dit koekje regelmatig aangepast, maar tegenwoordig wordt het gemaakt met boter, suiker en bloem. De Schotse versie staat helaas niet op MAX Vandaag, maar we hebben wel een recept van karamel shortbread met pindakaramel. Een variant dus, maar ook erg lekker!

Dit is het recept

Scottish Biscuits. Schotse koekjes.

Macarons

De Franse macarons zijn ook niet uit deze lijst weg te denken. Het populaire sandwich koekje met diverse smaken is geliefd bij vele mensen. Het is geen gemakkelijke om te maken, maar wel leuk om te proberen!

Dit is het recept

Macarons, Franse koekjes.

Madeleines

En we blijven nog even bij de Franse koekjes, want ook de madeleines staan in de top 50. Het zijn kleine cakejes, die in een speciale schelpvorm worden gebakken. Het beste is als ze een ‘buikje’ hebben. Een bolling aan 1 kant. Smaakt goed bij de koffie, thee of bij het ontbijt. Ze kunnen neutraal gegeten worden, maar ze zijn er ook met diverse smaken.

Dit is het recept

Madeleines.

Amaretti (bitterkoekjes)

Amaretti zijn Italiaanse bitterkoekjes. Het zijn kleine, ronde koekjes gemaakt van amandelmeel. Hard van buiten en zacht van binnen. En ze zijn niet alleen lekker om als los koekje te eten, er is ook volop mee te variëren. Zo maakt Robèrt van Beckhoven een variant met botercrème bovenop. En Anna Yilmaz verwerkt ze in een toetje met vanillekwark.

Amaretti, bitterkoekjes.

Aznac Biscuits

De oorsprong van de Aznac Biscuits is een beetje onduidelijk. Zowel Australië als Nieuw-Zeeland beweren dat ze het koekje bedacht hebben. Maar desalniettemin zijn het koekjes met een bijzonder verhaal. Het is een overblijfsel uit de Eerste Wereldoorlog. De Aznac Biscuits zijn vernoemd naar de vrijwillige soldaten uit Australië en Nieuw-Zeeland die naar Europa gingen. Zij vormden de Anzac-eenheden. Het thuisfront bakte deze biscuitjes en stuurden die op naar de soldaten. Ze zijn dan ook heel lang houdbaar.

Dit is het recept

(Bron: Taste Atlas, Culy, archief. Foto’s: Shutterstock)  

Geef een reactie