Alfajores

Alfajores van Sarena Solari

Het is deze week precies 5 jaar geleden dat de legendarische woorden ‘Habemus Papam’ over het Sint-Pietersplein galmen en Paus Fransiscus aantreedt. Alle reden voor Sarena Solari om het lievelingskoekje van de Paus voor ons te bakken: de alfajores.

Ingrediënten:

Voor de koekjes

  • 200 gram bloem
  • 100 gram maïzena
  • 75 gram poedersuiker
  • 1oo gram in kleine stukjes gesneden gezouten boter
  • 1 biologisch ei
  • 1 eidooier van een biologisch ei
  • 50 gram kokosrasp
  • boter om mee in te vetten

Voor de dulce de leche: 

  • 1 liter volle melk
  • 300 gram suiker
  • een vanillestokje
  • 1 theelepel honing
  • 1/2 theelepel bakpoeder

Bereidingswijze:

Van de koekjes:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zeef de bloem, maïzena en poedersuiker en doe alles in een kom. Voeg er de gesneden blokjes boter aan toe en het hele ei en het eigeel. Kneed tot een zacht deeg ontstaat. Lukt dit niet doe er dan een scheutje melk bij.

Laat het deeg 15 minuten rusten en verdeel vervolgens in 4 gelijke stukken.

Bestrijk een stuk bakpapier met wat boter. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 3 millimeter. Steek nu met vormpjes koekjes uit en leg op het bakpapier.

Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaat op 180 graden. Laat ze afkoelen en laat ze daarna ook nog een paar uur rusten.

Van de dulce de leche:

Giet de melk en suiker in een pan met een dikke bodem. Zet op een matig tot hoog vuur en roer met een garde tot de suiker is opgelost.

Schrap vervolgens het merg uit het vanillestokje en doe het samen met de peul in de melk. Voeg de honing en bakpoeder toe. Blijf goed roeren en draai het vuur lager zodra het mengsel kookt. Laat het vervolgens nog anderhalf uur op een laag vuur koken. De melk verandert langzaam van kleur en wordt bruin.

Als er een romig substantie ontstaat, maar nog niet vast, draai dan het vuur uit en verwijder de vanillepeul. Houd er rekening mee dat de dulce de leche ook nadat u het vuur heeft uitgezet blijft stollen. Giet de room over in kleinere schaaltjes en laat afkoelen in de koelkast.

Smeer de dulce de leche op een koekje en leg er nog een koekje bovenop. Maak de alfajores af door ze door de geraspte kokos te rollen.

Wilt u de dulce de leche op een makkelijke manier maken?

Neem dan 1 blikje gecondenseerde melk. Zet het blikje in een pan met ruim water en breng dit aan de kook. Laat het water met het blikje erin ongeveer 3 uur koken. Let erop dat het blikje onder water blijft, vul eventueel bij met wat water indien nodig. Haal het blikje na 3 uur uit het water en laat het afkoelen.

(Bron: Eten met Franciscus)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oliebol says:

    Hallo,
    Klein vraagje is voor het uitrollen 3 millimeter niet erg plat???

      MAX Vandaag says:

      Goedemiddag, bedankt voor uw reactie. Dat hebben we destijds voor dit recept doorgekregen. We hebben het recept voor de zekerheid op andere websites bekeken en overal wordt 3 á 5 millimeter aangehouden. Dus het moet wel echt dun uitgerold worden. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag