Anzac biscuits

Anzac biscuits van Francis

De Anzac biscuits zijn koekjes met een bijzonder verhaal. Ze komen voor uit de Eerste Wereldoorlog. De koekjes zijn vernoemd naar de vrijwillige soldaten uit Australië en Nieuw-Zeeland die naar Europa gingen. Deze mensen vormden de Anzac-eenheden. Het thuisfront stuurde koekjes naar de soldaten, maar die waren lang onderweg voor zij hun bestemming hadden bereikt. Dit koekje is daarom zo ontworpen dat het heel lang houdbaar is.

Ingrediënten:

 • 100 gram havervlokken
 • 75 gram geraspte kokos
 • 150 gram patent bloem
 • 225 gram suiker
 • 7 gram baksoda
 • 2 eetlepels gekookt water
 • 110 gram ongezouten roomboter
 • 1 eetlepel golden syrup

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.

Meng de havervlokken, kokos, bloem en suiker door elkaar.

Smelt de boter in een pannetje en roer de golden syrup er doorheen.

Doe de baksoda en gekookt water in een beker. Roer het door elkaar en schenk het tegelijk bij het botermengsel (let op: dit gaat schuimen) en haal het dan van het vuur.

Voeg dit aan het droge mengsel toe en schep het om. Als het mengsel te droog is, schenk wat meer gesmolten boter erbij.

Druk hoopjes mengsel in een koekjes vorm of ei-bakring. Bak de koeken in de oven in ongeveer 20-25 minuten goudbruin. Haal de koeken uit de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat.

(Bron: Francis Kuijk)

Geef een reactie

Reacties (5)

 1. IbuG says:

  Hallo Francis. Ook ik ben een “Indisch meisje” opgegroeid in Australië! Bij het zappen vanmiddag, hoorde ik “Anzac biscuits”. Ik, of liever mijn vriendinnetjes en vriendjes, zijn daarmee opgegroeid! Yum! Zo leuk om te zien. Ik ga ze maken!
  Groetjes, en nog veel succes en kookplezier!
  Gita Franz-Neher

 2. Leonoor says:

  Alles staat klaar de oven op 150 maar het mengsel is veel te droog wat moet ik doen? Help mijn kleindochter komt zo mijn koekjes proberen!

  1. MAX Vandaag says:

   Beste Cesar, hartelijk dank voor uw bericht. Hopelijk is het alsnog goed gekomen? Voor een eventuele volgende keer dat u ze maakt heeft Francis de volgende tip: als het mengsel te droog is, schenk er dan wat meer gesmolten boter bij. Succes en eet smakelijk!

 3. Citroen Piet says:

  In januari 2016 waren wij met onze klein kinderen op de postboot. Deze boot voer een rivier op en bezorgde de post in afgelegen dorpen die je alleen via de rivier kon bereiken. Toen wij de postboot op kwamen kregen wij koffie en de kinderen wat te drinken hierbij serveerde men de Anzac koeken. Van de week hoorde wij het op de tv. Vandaag het recept opgezocht, en de koeken gebakken. Heerlijk!

 4. Wil Hertong says:

  hallo.de eerste keer deze koekjes gebakken en helemaal goed. Via skype herkende fam. in Australie de koekjes, dus zagen er goed uit en smaakten ook lekker, het enige een beetje erg zoet.
  Tweede keer koekjes helemaal volgens recept alleen 50 gr. minder suiker, het is helemaal niks, niet gerezen of uitgevloeid. Platte rondjes zo uit de vorm,erg kruimelig. Wie heeft enig idee waar het aan ligt??