cake uit de airfryer

Airfryer niet alleen om in te frituren, maar ook om cake en brood in te bakken

Voor de een gaat er niets boven de ‘ouderwetse’ frituurpan, voor de ander is de airfryer een uitkomst. Daar waar de frituurpan alleen kan frituren, kunt u in de airfryer ook bakken. Dus naast een bitterbal of friet, kunt u er ook brood, koekjes en cake in bakken. En bakken, dat doen we graag!  

Heteluchtoven in het klein

De airfryer is een soort kleine heteluchtoven. De lucht circuleert door het apparaat op een constante temperatuur. Voor het bereiden van snacks heeft u in principe geen olie of (frituur)vet nodig. En omdat het een kleine over is, kan er ook in gebakken worden. Dat kan met bakpapier in het mandje of op de bodem van het apparaat. De nieuwere versie van het apparaat wordt geleverd met bakaccesoires. Een voordeel ten opzichte van de oven is dat voorverwarmen in principe niet nodig is en het product een veel korter baktijd heeft.

airfryer
Lees ook: Kunt u de airfryer zomaar op het aanrecht zetten?

Vers brood

Er gaat niets boven vers, liefst nog een beetje warm, brood. Om zelf brood te maken kunt u gebruik maken van kant-en-klaar broodmix, maar het is ook eenvoudig om zelf het beslag te maken.

Ingrediënten:

 • 250 gram tarwebloem
 • 175 milliliter lauw water
 • 1 theelepel zout
 • 1/2 theelepel gedroogde gist

Bereidingswijze:

Meng alle ingrediënten en kneed door elkaar tot een deeg ontstaat. Zodra het een mooi samenhangend deeg is, dek de bol dan af in een kom en laat 1 uur rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld bij de verwarming). Bekleed het mandje van de airfryer of gebruik de bakvorm en bekleed met bakpapier. Zorg dat het bakpapier niet over de vorm heen komt. Doe het deeg erin en laat nog eens 30 minuten rijzen.

Het brood is nu klaar om gebakken te worden. Stel het apparaat in op 160 graden en zet het mandje of de vorm erin. Bak het brood in ongeveer 35 minuten gaar. Check eventueel met een satéprikker of het brood helemaal goed gaar is. Zo niet, verleng de baktijd met 5 minuten.

Cake bakken

Een cake bakken in de airfryer kan gewoon met de kant-en-klare cakemixen. De baktijd verschilt wel per apparaat. Kijk hiervoor in de gebruiksaanwijzing, maar de gemiddelde cake bakt u in 55 minuten op 155/160 graden goudbruin. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de bakvorm. Een lagere vorm is eerder klaar en losse bakvormpjes voor cupcakes zijn ook eerder gaar, dus verkort de baktijd. Ook hier geldt, test het met een satéprikker. Komt hij er schoon uit dan is de cake gaar, zit er nog beslag aan, laat de cake dan nog even in het apparaat zitten.

Bakken in de oven

Geen airfryer? Geen nood! Want bakken in de oven is natuurlijk minstens zo leuk. Inspiratie nodig? De website van Heel Holland Bakt staat vol met heerlijke recepten. Bijvoorbeeld de Winterse perencake van Sabine, de Bes en Boos van Rianne of de Tulband voor Opa van Thijs. Op de receptenpagina vindt u tal van recepten voor taarten, koeken en cakes en natuurlijk ook baktips. Maar ook hier op MAX Vandaag kunt u uw bakkershart ophalen met de recepten van Bak mee met MAX.

Heel Holland Bakt is te zien van 27 december 2020 tot en met 14 februari 2021 om 20.30 uur op NPO 1. 

(Bron: archief, Heel Holland Bakt, debeste.com, uitpaulineskeuken.nl 24Kitchen)

Geef een antwoord

Reacties (4)

  dragon says:

  Ik heb op aanraden van mijn dochter een airfryer gekocht, maar die mag al weer bij het afval.
  Af en toe bakte ik frietjes van echte aarappels (dus geen kant en klaar rommel) in de friteuse, die prima waren.
  Na aanschaf heb ik enkele keren een probeersel gemaakt, wat droog en niet gaar , met hier en daar verbrande patat.
  Dit is weer typisch zo’n hype, zoals er al velen de revue hebben passerd, zoals halogeen pannen enz.
  Ik heb de friteuse helaas weggedaan, maar ga weer een nieuwe aanschaffen.
  De patatboer gebruikt ook geen airfryer,: toch?

   Marionvdlinde says:

   Ik heb de Ninja grill. Is ook airfryer, bakken, Erikken en roosteren. Zelfs drogen doet hij. Echt ideaal.

  ineke18 says:

  Ik heb er een op mijn verjaardag gekregen. Ik hoorde er zoveel mooie dingen over. Ook ik heb een frituurpan, maar die houd ik er wel bij. Ik heb de frietjes geprobeerd en moet zeggen vrij droog, niet mooi bruin. Ik wil wel het een en ander proberen wacht dus af.

  Blueke says:

  Heb vorig jaar een airfryer gekocht na lang aarzelen. Maar nu zou ik niet meer zonder kunnen!! Voor mij nooit meer fritjes in olie!! Ik maak ze wel zelf in de fryer…ook loempia en zoete aardappel . Zelfs oliebollen zijn super lekker als je ze opwarmt in de fryer. Het brood ga ik zeker ook proberen.