Speculaasjes

Speculaasjes

Hoewel speculaasjes een directe associatie hebben met Sinterklaas, zijn ze eigenlijk het hele jaar door lekker. Bij de thee, de koffie of op brood. Robèrt gebruikt een speculaasplank. Heeft u die niet, snijd of steek ze dan uit met een vorm. De vorm doet namelijk niets af aan de smaak.

Ingrediënten (voor ongeveer 40 stuks):

  • 120 gram amandelschaafsel, fijngehakt
  • 160 gram boter
  • 240 gram witte basterdsuiker
  • 30 gram melk
  • 0,5 ei
  • snuf zout
  • 80 gram Zeeuwse bloem
  • 240 gram patentbloem
  • 8 gram koolzuurpoeder
  • 4 gram speculaaskruiden (of naar smaak)

Bereidingswijze:

Kneus tussen de handen het amandelschaafsel en bestrooi een klein handje over de met bakpapier beklede bakplaat.

Meng in een kom de boter, de witte basterdsuiker, de melk, het ei en het zout.

Zeef als het gemengd is hier de twee soorten bloem, het koolzuurpoeder en de speculaaskruiden boven. Meng tot een homogeen speculaasdeeg en kneed tot slot het amandelschaafsel erdoorheen.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat rusten in de koelkast, liefst een hele nacht.

Verwarm de oven voor op 160 ⁰C boven- en onderwarmte.

Neem het deeg uit de koeling en kneed kort door om het weer wat soepeler te maken. Rol uit op 18 mm dikte. Druk het deeg stevig in de vormpjes van de speculaasplank en snijd vlak af met een scherp mes. Tik de speculaasplank voorzichtig op de werkbank om de speculaasjes te lossen. Leg de speculaasjes op de bakplaat met de amandeltjes en bak circa 22 minuten.

Geniet ervan!

Klik hier voor meer recepten van Bak mee met MAX.

Geef een reactie