Gegrilde nectarines met vanillekwark en bitterkoekjes van Anna Yilmaz

Dit toetje is volledig zelf bedacht door Anna. Het is ontstaan nadat Anna na een aantal weken op zee te hebben gezeten, niet veel in huis heeft anders dan een paar bitterkoekjes, perziken op sap en kwark. Inmiddels heeft zij het recept her en der wel wat aanpast en hebben de perziken plaats gemaakt voor nectarines.

Ingrediënten:

  • 3 nectarines
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel gesmolten roomboter
  • 250 gram volle kwark
  • 150 milliliter slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 30 gram suiker
  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram poedersuiker
  • ½ eiwit
  • 1 theelepel amandelextract
  • 2 eetlepel amandellikeur
  • 15 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze:

Van de vanillekwark:

  • Klop de slagroom, suiker en het merg van de vanille op.
  • Spatel de kwark er doorheen en zet in de koelkast.

Van de bitterkoekjes:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden hete lucht.
  • Meng het amandelpoeder samen met de poedersuiker.
  • Voeg daarna het eiwit en het amandelextract toe en meng alles goed door elkaar.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en spuit kleine toefjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Heeft u geen spuitzak dan kunt u een eetlepel gebruiken.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de bitterkoekjes in 5 à 10 min mooi goudbruin.
  • Laat ze op het bakpapier afkoelen.

Van de nectarines:

  • Smelt de roomboter in de magnetron of in een pannetje.
  • Verhit de grillpan op het vuur.
  • Snijd de nectarines door en verwijder de pit.
  • Smeer met een kwastje wat boter op de grill en leg de nectarines er met de platte kant op.
  • Draai ze na een paar minuten om en voeg wat honing toe. Kijk hier wel mee uit, want door de warmte van de grill kan er rook vanaf komen.
  • Laat de nectarines afkoelen op een bord.

Van de garnering:

  • Rooster in een voorverwarmde koekenpan wat amandelschaafsel en laat dit afkoelen op een bord

Afwerking:

Van de bitterkoekjes:

  • Breek de bitterkoekjes doormidden en doe ze in een kommetje
  • Giet er wat amandellikeur op. Als je liever geen alcohol drinkt kun je ook een scheutje amandelaroma gebruiken
  • Roer alles goed door elkaar en laat het 10 minuten intrekken
  • Zet ondertussen 4 glazen kommetjes klaar
  • Verdeel de bitterkoekjes over de glaasjes

Van de vanillekwark:

  • Verdeel de helft van de kwark in de 4 glaasjes.

Van de nectarine:

  • Snijd de nectarine in partjes en leg 3 stukjes op de kwark.

Van de vanillekwark:

  • Verdeel de rest van de kwark over de glaasjes.

Van de nectarine:

  • Garneer het glas met de laatste stukjes nectarine en maak het af met amandelschaafsel.

TIP: Vindt u het lastig om zelf bitterkoekjes te maken dan kunt u deze gewoon kopen in de winkel. Verse nectarines zijn niet het hele jaar te koop. Gebruik als alternatief perzik op sap uit blik.

(Bron: Anna Yilmaz)

Geef een reactie