brood

Alles over brood in de Week van het Brood

De week van 16 tot en met 22 januari is de Week van het Brood. Het thema van dit jaar is volkoren. Dit omdat het gros van de Nederlanders niet voldoende volkoren eet en ook te weinig vezels binnenkrijgt, terwijl volkoren en vezels gunstig zijn voor de gezondheid. In het kader hiervan zetten we feiten, fabels en leuke weetjes op een rij.

Nieuwe namen voor brood

Sinds 1 juli 2022 is er een nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood in werking getreden. Dit houdt in dat de naam van het brood moet aangeven wat erin zit. Zo is het voor u makkelijker om te weten waar het uit bestaat. Is het wit of juist bruin of volkoren? En welke graansoort is gebruikt? Termen als vloerbrood, boerenbrood of liefde en passie brood mogen dus niet meer. In dit artikel leggen we uit hoe de nieuwe namen tot stand komen.

Fabel: hoe donkerder hoe gezonder

Vaak wordt gedacht: hoe donkerder, hoe gezonder. Maar dat is dus een fabeltje. Donker brood wordt zo genoemd, vanwege de kleur van de ingrediënten die erin zitten. Zo zorgt moutmeel voor een donkere kleur, maar het voegt geen extra voedingswaarde toe.

donker-brood

De beste plek om brood te bewaren

Als Nederlanders eten we graag brood. Bij de 1 gaat er een hele zak in een paar dagen doorheen, de ander doet er langer mee. Wat is dan de beste plek om het brood te bewaren? In elk geval niet in de koelkast, daar wordt het zelfs sneller oud. In dit artikel benoemen we plekken die juist wél geschikt zijn.

Stokbrood in Frankrijk smaakt lekkerder dan thuis

Is het u weleens opgevallen dat stokbrood in Frankrijk lekkerder smaakt dan thuis? Ligt dat aan het vakantiegevoel wat u heeft in Frankrijk of komt dat door het bakproces en de ingrediënten? Het grote verschil tussen Frans brood en brood uit bijvoorbeeld Nederland is de techniek (desem). Maar het heeft ook met tijd en ingrediënten te maken.

Overgebleven (stok)brood

Een plek om brood te bewaren, is de vriezer. Maar stel dat die nou net vol zit of u bent vergeten het erin te leggen, gooi het dan niet weg. Er zijn namelijk allerlei lekkere recepten waarin (oud) brood verwerkt kan worden. En datzelfde geldt voor stokbrood. Ook al is het hard geworden, het is nog wel te gebruiken. Harde (stok)broodjes zijn overigens ook makkelijk weer vers te krijgen, met deze tips.

stokbrood

Bewaar het broodclipje

Sommige broodzakken worden afgesloten met een soort plakbandje, maar anderen hebben een broodclipje als sluiting. Gooi deze niet weg, want ze zijn handiger dan u misschien denkt. Zo kunt u ze gebruiken om kabels te sorteren, om het einde van een rol plakband te vinden of om de was mee op te hangen.

Zelf brood bakken

Voor wie zelf graag brood bakt, hebben we tips op een rij gezet. Het bakken van een brood is namelijk een precies werkje en het kan snel mislukken. De veelgemaakte fouten staan in dit artikel. Ook in de broodbakmachine kan het nog misgaan. Daarom geven we hier tips om het te laten slagen. En wist u dat u zelfs brood in de airfryer kan bakken? Het recept delen we graag. Zoekt u nog meer inspiratie voor broodvariaties? Kijk dan eens bij onze recepten.

Broodcollege van Robèrt van Beckhoven

Op de website van Heel Holland Bakt vertelt Robèrt van Beckhoven hoe vanuit de oorsprong brood wordt gebakken. Wat zit er in? Robèrt vertelt je meer over graan, water, zout, gist en desem.

(Bron: archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie