Diverse soorten broodjes. Hoe maak je van oud brood weer vers brood?

Moet u oud brood besprenkelen met water voor het de oven in gaat om het vers te krijgen?

Als brood een paar dagen oud is, wordt het hard en is het minder goed te eten. Het is mogelijk om het weer vers te krijgen. Maar hoe kunt u dit het beste doen?

Met water oud brood weer oppiepen

Vaak wordt aangeraden om brood met wat water te besprenkelen en in de oven ‘op te piepen’, om het weer lekker te krijgen. Wie online gaat zoeken, zal op meerdere plekken lezen dat deze manier inderdaad werkt. De korst wordt daardoor weer krokant en de binnenkant blijft dan zacht.

Volgens Robèrt van Beckhoven is er een betere manier

Het is niet zo dat deze truc niet werkt, maar volgens Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven is het niet de juiste methode. Zoals Robèrt altijd zegt: ‘We zijn bakkers, geen drogers.’ Wanneer water op het brood wordt besprenkeld, droogt het eigenlijk meer dan het bakt. Het duurt dan ook langer om een krokante korst te krijgen. Het beste is daarom om het oude (stok)brood kort te bakken op een hoge temperatuur. Aangeraden wordt zo’n 230 graden Celsius.

Gebruik geen water als het oude brood in de broodrooster gaat

Wie (stok)brood van een paar dagen oud gaat roosteren in een broodrooster, doet er goed aan om geen water te gebruiken. De broodrooster doet z’n werk dan het best. En wist u dat geroosterd brood lichter verteerbaar is? Uw darmen hoeven daardoor minder hard te werken.

Andere manieren om oud brood te verwerken

Andere manieren om oud brood weer weer vers te krijgen, is het in een pan of op de barbecue te leggen. Smeer een beetje boter of olie op dunne plakjes. Zo worden ze lekker knapperig. Maar u kunt de oude sneetjes ook gebruiken om een nieuw gerecht mee te maken.

Maak dit eens van oud stokbrood

(Bron: Culy, Robèrt van Beckhoven/Bij Robèrt, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (8)

    amassaria says:

    Oud brood maal ik fijn en gebruik het als paneermeel voor het maken van gehaktballen. Of kleinsnijden en er croutons van bakken voor in een salade of over de soep. . Je kunt oude boterhammen ook gebruiken om er een panpizza mee te maken. grtjs van Jenny

    Peter Hoogstrate says:

    Prima om de temperatuur van de oven te weten maar voor hoe lang gaat het dan de oven in?

      MAX Vandaag says:

      Beste Peter,

      Daarvoor gelden geen vaste voorschriften, het is dus zaak om de boel zelf goed in de gaten te houden. Zorg in elk geval dat u het brood niet te lang laat liggen, want het kan snel verbranden bij zo’n hoge temperatuur.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

    Len123 says:

    Ik gebruikte vroeger mijn oude brood om broodpudding van te maken.
    Maar hoe dom, ik ben het recept kwijt.
    Is er hier iemand die mij aan een recept voor broodpudding kan helpen??

      Arretje says:

      Zie voor recept broodpudding heelhollandbakt.nl/artikelen/zo-maak-je-broodpudding/

    johanna78 says:

    Weer wat geleerd. Ik doe het brood er altijd flink nat in voor plm. 5 min. op 175o (airfryer).
    De eerstvolgende keer, meestal weekend, bak ik in de airfryer het droge brood 5 min. op 200o.
    Benieuwd wat het verschil is.

    Arretje says:

    Kijk voor het recept van broodpudding op heelhollandbakt.nl/artikelen/zo-maak-je-broodpudding/

    johanna78 says:

    Typ op de adresbalk “recepten broodpudding”, druk op enter en de recepten vliegen u om de oren. Ben u bekend met Pinterest? Ook deze biedt heel veel recepten. Succes.