harde broodjes

Zo maakt u harde broodjes en stokbrood een dag later weer knapperig

Harde broodjes en stokbrood zijn kakelvers het lekkerst. Ze verliezen al snel hun krokantheid en worden dan wat taai. Broodjes als pistoletjes zijn daarom een dag later al lang zo lekker niet meer. In 2 stappen kunt u ze echter weer knapperig maken in de oven.

In 2 stappen knapperig brood

Verwarm de oven voor op 200 graden en maak het stokbrood of de broodjes ondertussen nat onder een stromende kraan. Doorweek ze niet, maar zorg wel dat ze enigszins nat worden. Is het brood aangesneden, probeer de binnenkant dan wel zo droog mogelijk te houden, anders kan dit papperig worden. Plaats vervolgens voor 5 á 7 minuten (afhankelijk van de grootte van het brood) in de oven. Een rooster heeft de voorkeur boven een bakplaat, zodat het vocht ook aan de onderkant beter kan verdampen. Het brood is daarna weer knapperig en de binnenkant veel zachter. Wacht niet te lang met opeten, want anders gaat het effect verloren.

Pan alternatief voor de oven

Heeft u geen oven, dan krijgt u hetzelfde effect met een pan op het vuur. Kies afhankelijk van de grootte van het brood een geschikte pan of snijd een stokbrood bijvoorbeeld door midden. Maak net als hierboven beschreven het brood nat en doe het zonder extra toevoegingen, zoals olie of boter, in de pan, met het deksel erop. Verhit enkele minuten en controleer tussentijds of het niet aanbakt, maar houd het deksel zoveel mogelijk op de pan, om het effect van de oven zoveel mogelijk na te bootsen.

sneetjes stokbrood

Zachte binnenkant

Gaat het u niet om een knapperige korst, maar wilt u vooral dat de binnenkant van al aangesneden brood weer zacht wordt, dan is er nog een mogelijkheid. Plaats het aangesneden brood daarvoor samen met een magnetronbestendig glas, gevuld met water in de magnetron. Zet de magnetron even aan, zodat het verdampende water het brood net vochtig maakt. Hierdoor wordt de binnenkant weer zacht.

verlepte groenten
Lees ook: Verlepte groenten? Zo zijn ze in een handomdraai weer vers

Brood bewaren

Brood staat in de top 5 van meest weggegooide producten. Naast de oppiep-tips van hierboven kunt u ook winst halen uit de manier waarop u harde broodjes en gesneden boterhammen bewaart. Doe dit in een papieren zak, die u vervolgens in een plastic zak plaatst. Het papier absorbeert het vocht en het plastic zorgt ervoor dat het brood minder wordt blootgesteld aan lucht. Waardoor het minder snel uitdroogt en oud wordt. Bewaar brood bij voorkeur in een broodtrommel, op een droge, donkere plaats op kamertemperatuur. De vriezer is ook een goede optie. Vries het brood dat u niet meteen nodig heeft direct na aankoop in, als het nog vers is. En vries het voor het gemak in delen in, dan kunt u het per portie uit de vriezer halen.

Roosteren

Is het brood echt wat ouder, dan kunt u het nog altijd roosteren. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is wat beter verteerbaar, maar dat betekent ook dat de darmen minder aan het werk gezet worden. Het is in elk geval een lekkere variatie op gewoon brood en prima geschikt voor brood dat niet meer helemaal vers is. In een eerder artikel beschrijven we of dit net zo gezond is als gewoon brood of ongezonder.

Lees ook: zo blijven brood, sla en bananen langer goed.
Waarom een bruine boterham niet gezonder is dan een witte.
Is brood een dikmaker of een gezonde aanvulling?

(Bron: brood.net, 24Kitchen, Favorflav, Kookfans, Kookidee, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Passchier says:

    Ben je in het bezit van een Air-fryer? Bak de broodjes dan 3-5 min op 195gr. Ze worden heerlijk knapperig en gaat veel sneller en is qua stroomverbruik stukken goedkoper dan in de oven.

    Inge Simao says:

    Nog sneller en effectief is om ipv de oven de airfryer gebruiken.