broodbakmachine

Denk hieraan als u brood gaat bakken in een broodbakmachine

Koopt u uw brood nog bij de bakker of de supermarkt? Of maakt u het zelf, bijvoorbeeld met een broodbakmachine? Denk dan eens aan de volgende tips. 

Broodbakmachines veel gezocht

Volgens Google Trends is de zoekterm broodbakmachine in 2022 vaker gezocht dan een jaar daarvoor. Vooral begin maart is er een grote piek te zien. Dat valt samen met het nieuws dat brood 2 keer zo duur kan worden door de oorlog in Oekraïne. Ook begin september is er een piekje te zien. Dit is te verklaren doordat bakkerijen op dat moment aan de bel trekken vanwege de hoge prijzen. Meerdere bakkers geven al aan dat ze niet meer elke dag brood zullen bakken. Zo hopen ze de kosten nog enigszins betaalbaar te houden. Want al die energiekosten kunnen ze niet doorberekenen in de prijs van een brood. Doen ze dat wel, dan zou een brood 50 tot 70 cent duurder worden. Dat zegt de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) tegen NU.nl.

Zoek een juist recept voor de broodbakmachine

Als u zelf brood in een broodbakmachine wilt maken, is het verstandig aan een aantal dingen te denken. Gebruik bijvoorbeeld geen recept van echte bakkers. “Die kneden en bakken hun brood natuurlijk niet in broodbakmachines”, legt broodbakexpert Nico Lespoix uit aan het AD. “Professionele bakkers gebruiken meestal veel minder water en iets meer gist, onder andere om het deeg gemakkelijker met de hand te kunnen bewerken. Dat is een ander proces: dat kun je niet vergelijken.”

Gebruik losse ingrediënten

Ook geeft hij het advies om geen kant-en-klare bakmix te kopen. Dit is duurder dan wanneer u alle ingrediënten los koopt. Ook kunnen de ingrediënten hun kracht verliezen, als ze lang in de verpakking zitten. Denk dan vooral aan de gist. “De kwaliteit daarvan gaat langzaam maar zeker achteruit door samen met die andere ingrediënten verpakt te zitten”, legt Lespoix uit. Het gevolg: uw brood rijst minder mooi.

Variëren met wat u maakt

Een ander voordeel van zelf de ingrediënten te kopen, is dat u zelf kunt kiezen wat u erin stopt. Zo wil de 1 misschien geen extra zout toevoegen en een ander misschien geen suiker. Op deze manier kunt u het brood maken zoals u het zelf lekker vindt. Zo kunt u er ook een ingrediënt aan toevoegen voor een ander soort brood, zoals een tomatenbrood bijvoorbeeld of iets met pitten en zaden maken. Een verwenbrood kan ook een optie zijn.

Veelgemaakte fouten

Tot slot, er zijn veelgemaakte fouten bij het bakken van brood. Denk aan het verkeerd afwegen, te veel gist gebruiken, het verkeerde soort meel gebruiken of verkeerd rijzen. Lees ons eerdere bericht voor alle fouten.

(Bron: Nu.nl, Radar, AD, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Dirck says:

  Kijk eerst welke gebruikt voordelig op Marktplaats langs kwamen….
  Nieuw in doos (gepoetste) en dubiezue zooi.
  De betere machines kosten nu eenmaal geld.

  Het probleem van plaatselijke bakker is elke Dag Opwarmen en laten afkoelen ovens!
  Thuis pakte de C.V. ketel die warmte op als minder te stoken.

  Zelf enkele machines getest en alle op Marktplaats gezet!
  Zelf kneden, laten reizen en het bleef een natuur product….
  Enkele vormen in de Oven en bij meerdere achterelkaar minder opwarm en afkoel verliezen!

  Beste broden komen dus als je voor familie en buren vele kon maken…. 1e is altijd minder….