brood

Brood over? Dit kunt u ermee maken

Eten weggooien is zonde, want vaak kunt u er nog hartstikke lekkere dingen mee maken. Nee, bijvoorbeeld restjes brood. Die kunt u op allerlei manieren verwerken in smakelijke gerechten. Wij hebben voorbeelden. 

Gebakken brood met champignonragout

In 2020 deelt Janny van der Heijden een recept op deze website van gebakken brood met een smakelijke champignonenragout. 
Het brood kunt u in de pan bakken met een beetje olie, waarna u de ragout maakt en vervolgens over het brood heen schept. Hoe u de ragout maakt, beschrijft Janny in het recept.

Venkelsoep me tonijn-ansjovisbroodreepjes

Kook mee met MAX-kok Mounir Toub maakt in juli 2020 een romige venkelsoep met tonijnansjovis-broodreepjes. U heeft hier 4 sneetjes volkorenbrood voor nodig. 2 besmeert u er met tonijn-ansjovismengel en 2 legt u daar bovenop. Even in de koekenpan en klaar zijn uw broodreepjes.

venkelsoep
Lees ook: Romige venkelsoep met tonijn-ansjovisbroodreepjes

Kaasbroodjes van casinobrood

Toevallig nog wat sneetjes casinobrood in huis? Dat kunt u goed gebruiken om kaasbroodjes van te maken. De bereiding is simpel: u maakt de saus, haalt de broodjes er doorheen en bakt ze in een pan. Janny van der Heijden licht in dit recept de details toe.

Zuid-Afrikaanse bunny chow

Heeft u toevallig nog een een rond brood in huis? Daar kunt u het Zuid-Afrikaanse gerecht bunny chow van maken. Dit is een met bonencurry gevuld brood. In dit recept maakt Robèrt van Beckhoven het met witbrood, maar u kunt er natuurlijk elk willekeurig ander brood voor gebruiken. Het is ook mogelijk om meerdere kleine bunny chows te maken als u bijvoorbeeld nog harde bolletjes in de kast heeft liggen. In Zuid-Afrika maakt men het overigens ook met vierkante broden, dus u kunt dat ook gebruiken.

bunny chow
Auberginestrata

Een strata is een enorm duurzaam gerecht dat afkomstig is uit de Verenigde Staten. het is bedoeld om de restjes van de vorige dag op te maken, waardoor u er dus ook prima overgebleven brood voor kunt gebruiken. In Kook mee met MAX verwerkt kok Sandra Ysbrandy brood in een auberginestrata. U kunt hier allerlei soorten brood voor gebruiken: van volkoren sneetjes tot pistoletjes.

strata

Restjes brood kunt u prima verwerken in een strata. * Op de foto ziet u niet het gerecht uit de recept.

Wentelteefjes met pompoen-geitenkaasspread en geroosterde paprika

Wentelteefjes kennen we al zoet gerecht, maar u kunt ze ook hartig maken. In Kook mee met MAX gebruikt Moubir Toub 4 sneden dik boerenbrood om wentelteefjes van te maken. Deze combineert hij vervolgens met een pompoen-geitenkaasspread en geroosterde paprika. Heerlijk als lunch!

Maaltijdteefjes met biet en geitenkaas

Een andere variant van het hartige wentelteefje beschrijft Emina Zorlak in onze eigen kookrubriek Dit kookt MAX vandaag. Zij maakt ze met biet en geitenkaas.

(Bron: archief)

Geef een reactie

Reactie

    Vic46 says:

    Ik bak mijn eigen brood en heb nooit iets over.
    Ik bak die brood daarna snij die brood en meest gaat die diepvries in (gesneden) als het is nodig is kan ik zoveel sneetjes uithallen als ik wil.
    Ik doe de zelfde met broodjes en worstenbroodjes.