stokbrood

Waarom smaakt stokbrood in Frankrijk zoveel lekkerder dan hier?

Knapperig, boordevol smaak en heerlijk geurend, in Frankrijk is stokbrood een genot om te eten. In Nederland valt het vaak tegen. Komt dat door het bakproces, de ingrediënten of een combinatie daarvan?

Desem

Het grote verschil tussen Frans brood en brood uit bijvoorbeeld Nederland is de techniek (desem). De Fransen halen het maximale uit de bloem. Ze voegen zo min mogelijk hulpgrondstoffen toe. Door het lange rijsproces is onder andere de suikervorming anders. Dit resulteert in een betere smaak en sterker aroma. Daarom ruikt het Franse brood zo lekker. Het is in Frankrijk wettelijk niet toegestaan om vet toe te voegen aan het ‘gewone’ brood. Dit heeft een heel knapperige korst als resultaat.

harde broodjes
Lees ook: Zo maakt u harde broodjes en stokbrood een dag later weer knapperig

Tijd en ingrediënten

Dat een Nederlands (supermarkt) stokbrood zo van een Franse verschilt zit hem dus zowel in de tijd die eraan besteed wordt als de ingrediënten. Aan de bereiding van een Franse baguette wordt tot wel 60 uur besteed. Terwijl de Nederlandse versie vaak al binnen 1 á 2 uur klaar is. Om dit voor elkaar te krijgen worden allerlei toevoegingen gebruikt als broodverbeteraars en extra gist. Daarnaast worden de broden vaak in een vorm gebakken, wat een knapperige korst tegenwerkt. Het mag dan wel de vorm van stokbrood hebben, het is het eigenlijk niet echt. In de aflevering van Keuringsdienst van Waarde van 12 augustus 2021 wordt ook onderzocht wat stokbrood nou echt stokbrood maakt.

Afbak stokbrood goed knapperig krijgen

Voor de smaak doet het helaas niets, maar om het meest optimale uit een afbak stokbrood te halen is het zaak het kort en hevig te bakken. Daar wordt het in elk geval goed knapperig van. En maak het brood vooraf zeker niet vochtig met water, waarschuwt Robèrt van Beckhoven. Wilt u in Nederland van vers stokbrood genieten, dan kan het wel de moeite lonen naar een goede (Franse) bakker te zoeken, die net zoveel tijd en liefde aan het proces besteedt als in het land van herkomst.

(Bron: 24Kitchen, Keuringsdienst van waarde, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord