broden

Hoe zit het? Broden krijgen andere namen, maar waarom?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: broden krijgen andere namen, maar waarom?

Nieuwe wet

Wie een brood koopt, heeft keuze uit allerlei soorten. En vooral ook uit allerlei namen. De meest creatieve fantasienamen komen voorbij. Vanaf 1 juli 2022 is dat verleden tijd, want op die dag treedt het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood officieel in werking. In 2020 wordt er al voorgesorteerd op deze wet, maar vanaf 1 juli 2022 is de overgangsperiode voorbij en moeten alle bakkers zich aan de nieuwe wet houden. Dat houdt in dat klanten aan de naam moeten kunnen afleiden of zij te maken hebben met wit, bruin of volkoren en welk graansoort er is gebruikt. Waarom worden de namen aangepast?

Fantasienamen

Deze verandering heeft alles te maken met de verwarring die de fantasiebroden kunnen zaaien. Wie een vloerbrood, boerenbrood of liefde en passie brood koopt, kan aan de hand van de naam onmogelijk achterhalen wat er precies inzit. Ook de kleur zegt niet alles. Een donker brood is immers echt niet altijd vezelrijker dan een witbrood, terwijl dit wel vaak wordt gedacht.

Door de nieuwe warenwet moet het voor consumenten meteen duidelijk worden met wat voor een soort brood ze nu écht te maken hebben.

Opbouw van de namen

Als u op of na 1 juli 2022 een brood koopt, ziet u dus andere namen. Hoe worden deze bepaald? Daarvoor zijn regels opgesteld.

Zo moet een brood dat is gemaakt op basis van bloem zonder zichtbare zemelen betiteld worden als wit. Is deze bloem voor zeker 98 procent gemaakt van tarwe? Dan moet ook het woord ’tarwe’ worden opgenomen in de naam. Stel dat het een tijgerbrood is dat gemaakt is van tarwebloem zonder zichtbare zemelen, dan wordt de nieuwe naam waarschijnlijk wit tarwe tijgerbrood.

Als er naast tarwe ook nog een andere graansoort in de mix zit, moet dit ook benoemd worden. Althans, als dit percentage hoger is dan 5 procent. Een voorbeeld: de mix bestaat voor 95 procent tarwebloem en voor 5 procent uit maisbloem, dan moet het brood wit tarwemais tijgerbrood heten. Als het brood is gemaakt van een mix van bijvoorbeeld 95 procent maisbloem, 1 procent tarwebloem en 4 procent spelt, dan wordt het nog iets ingewikkelder. Dan is de nieuwe naam vermoedelijk wit tijgerbrood met mais en spelt.

Error: Ongeldige post ID.

Bruin- en volkorenbrood

Uiteraard zijn er ook definities voor bruin- en volkorenbrood. Zo mag bruinbrood pas deze naam krijgen als het gemaakt is van meel. Meel is een mix van bloem en volkorenmeel. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), kennis- en adviescentrum voor de bakkerijbranche, adviseert bakkers om minimaal 50 procent volkorenmeel te gebruiken in hun meelmengsels, maar dit is niet wettelijk verplicht. “Uit een inventarisatie in 2021 bij bakkerijen weten we dat circa 75 procent van het brood dat als bruinbrood wordt verkocht daaraan voldoet, en een aandeel volkorenmeel heeft van 50 procent of hoger. Dit is bewust een bovenwettelijk advies, omdat het hierdoor voor bakkers mogelijk blijft om een divers aanbod aan brood te maken”, aldus een woordvoerder van het NBC.

Volkorenbrood moet wel van 100 procent volkorenmeel zijn gemaakt.Dat is wettelijk vastgelegd. Dit betekent dus dat de volledige graankorrel is gebruikt en dat maakt dit brood tot de meest voedzame keuze.

Ook voor bruin- en volkorenbrood geldt ook: het krijgt een toevoeging die betrekking heeft op de graansoort. Het principe is hetzelfde zoals beschreven bij het witbrood. Een volkorenbrood dat is gemaakt van 95 procent tarwe en 5 procent maismeel, krijgt dus de naam volkoren tarwemais brood.

Wat is brood?

Bovenstaande nieuwe regels gelden overigens allen voor brood. Voor andere bakkerijproducten, zoals crackers, gaat deze vlieger dus niet op. In het nieuwe Warenwetbesluit wordt duidelijk uitgelegd welke bestanddelen een brood moet hebben om ook als zodanig gezien te worden:

  • water of melk;
  • rijsmiddel, met dien verstande dat dit niet verplicht is voor roggebrood;
  • al dan niet verkleinde of geplette vruchten van graan, glutenvrije graanbestanddelen of zaden van boekweit;
  • zout;

(Bron: NBC, Rijksoverheid, wetten.n, archief. Foto: ANP)

Geef een reactie