Waarom komt u paddenstoelen alleen tegen in de herfst?

Bent u ze al tegengekomen? In deze tijd van het jaar zijn er veel paddenstoelen te zien in het bos, Nederland kent bijna 5000 soorten. Maar waarom zijn paddenstoelen eigenlijk niet het hele jaar rond te vinden? 

Waarom in de herfst?

Dat paddenstoelen veelal in de herfst laten zien heeft te maken met het mycelium, dit wordt ook wel de zwamvlok genoemd. De zwamvlok is het ondergrondse schimmeldraden netwerk waar vanuit een paddenstoel groeit. Deze zwamvlok bestaat dus uit schimmels en schimmels hebben organisch materiaal nodig om te kunnen groeien. En juist in de herfst liggen er heel veel dode bladeren op de grond waar de zwamvlok zich te buiten aan kan gaan, de ideale omstandigheden om te kunnen groeien dus.

Heksenkring

De zwamvlok is ook de reden dat paddenstoelen soms in een kring groeien, dit wordt een ‘heksenkring’ genoemd. Als dit het geval is groeit de mycelium namelijk in een cirkelvorm.

heksenkring

Een zogenoemde heksenkring in het bos.

Vochtige herfstgrond

Maar niet alleen de zwamvlok, ook de vochtige herfstgrond maakt dat paddenstoelen het goed doen in de herfst. Dit komt hoogstwaarschijnlijk doordat paddenstoelen voor het grootste gedeelte uit water bestaan en daardoor gevoeliger zijn voor uitdroging dan bijvoorbeeld planten.

Ook in de lente en zomer

Maar groeien paddenstoelen dan echt enkel en alleen in de herfst? Het antwoord op die vraag is nee. In Nederland groeien namelijk bijna 5000 verschillende soorten paddenstoelen en er zijn ook soorten bij die op bomen of in graslanden groeien. Die paddenstoelen kunt u ook in de lente en in de zomer tegenkomen. De kans dat u in de winter een paddenstoel ontdekt is echter wel klein, dan is het vaak te koud.

Recepten met paddenstoel

Zin gekregen in een herfstig gerecht met paddenstoelen? Op MAX Vandaag vindt u de volgende recepten met paddenstoelen in de hoofdrol:

Paddenstoelentaart van Carolina en June

Thaise paddenstoelensoep 

Hongaarse paddenstoelenstoof met schnitzel 

Bruschetta met paddenstoelen

Brandnetelsoep en -stamppot met paddenstoelen

Paddenstoelen stroganoff van Janny van der Heijden 

Paddenstoelen teriyaki 

Lees ook:

Paddenstoelen plukken? Niet altijd een goed idee

Paddenstoelen maken opvallend veel mensen ziek 

Paddenstoelen plukken: zo houdt u het veilig 

(Bron: Quest.nl, IVN.nl, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Bosvrouwtje says:

    Waarom paddestoelen in de herfst ? Paddestoelen zijn de “baby’s” van het plantenrijk.
    Daarom in deze periode . Ik vind dit een prachtige uitspraak. En er zijn zoveel lekkere paddestoelen. In Frankrijk kun je altijd bij de apotheek vragen of ze eetbaar zijn.