Inspiratie nodig voor bakken in de herfst? Lees dan verder.

Bakken in de herfst, denk eens aan deze smaken

De herfst is nu echt ingetreden. Pompoenen zijn weer volop te verkrijgen, net zoals stoofpeertjes. En in het bos zijn kastanjes te vinden. Nu is dan ook dé tijd om iets lekkers te bakken met herfstsmaken. Bijvoorbeeld met de (klein)kinderen in de herfstvakantie.

Aan de bak met pompoen

Ze zijn volop te vinden in de winkel: pompoenen. Of wie door het buitengebied rijdt of fietst zal kraampjes met pompoenen tegenkomen. De groente is veelzijdig te gebruiken in diverse baksels. Wat dacht u van pompoenbrood? Maar in een taart misstaat pompoen ook niet, zowel zoet als hartig. Wilt u kleinere porties of iets om uit te delen? Maak dan cakejes.

Wie recepten met een Amerikaanse of Engelse oorsprong gebruikt, zal vaak pompoenpuree als ingrediënt zien staan. Daar is dat gewoon in de winkel te verkrijgen, maar in Nederland helaas niet. Heel Holland Bakt legt uit hoe u zelf gemakkelijk pompoenpuree maakt. Bijvoorbeeld voor in een pumpkin spice latte (een koffie met pompoensmaak).

pompoen
Lees ook: Een pompoen schillen, hoe doet u dat het makkelijkst?

Bakken met kastanjes

In de herfst vallen de bladeren van de bomen en kastanjes vallen op de grond. Wie heeft er vroeger zelf als kind geen kastanjes geraapt in het bos? Met de tamme variant kunt u ook koekjes bakken. Bent u in het bos en wilt u weten hoe u de tamme en wilde kastanjes uit elkaar kunt houden? Dat beschrijven we in dit artikel.

Bakken met paddenstoelen

Wat ook bij de herfst hoort, zijn paddenstoelen. Voor wie eens wat hartigs wil bakken, in plaats van zoet. Denk bijvoorbeeld aan deze mini quiches, met een vulling van paddenstoelen en gehakt. Of een paddenstoelentaart, meer als hoofdgerecht. En anders hebben we nog een recept voor een paddenstoelenbrood.

2 stoofperen op een bord, met steranijs en een kaneelstokje.
Lees ook: Gaat u zelf stoofperen maken? Maak deze fouten dan niet

Appelringen en pompoenvormpjes

Op social media-platformen zoals Instagram en TikTok worden veel filmpjes gedeeld met recepten. Aan het begin van de herfst in 2023 bakken veel mensen herfstige appelringen. Snijd hiervoor een appel in (niet te dunne) ringen. Haal uit het midden het klokhuis. Snijd een plak bladerdeeg in repen. Haal de appel door wat kaneelsuiker en wikkel dan de repen bladerdeeg om de appel heen. Bestrijk met wat ei en bak af in de oven, tot de bladerdeeg mooi bruin is. Haal daarna eventueel nog een keer door de kaneelsuiker.

Een ander recept wat veel rondgaat op de platformen is een soort appelflap, maar dan in de vorm van een pompoen. Leg een plak (diepvries) bladerdeeg op een plank, schep hier blokjes appel of peer en kaneelsuiker op. U kunt ook kiezen om pumpkin spice kruiden te gebruiken. Vouw het plakje dicht met de punten naar elkaar toe. Pak een stukje bindtouw of bakkerstouw en knoop 3 stukken om het pakketje heen. Zo maakt u als het ware een pompoen na. Zet bovenin een stokje van de appel of peer of gebruik hiervoor een kaneelstokje. Bestrijk met wat ei. Bak af in de oven, tot het bladerdeeg goudbruin is.

Nog meer inspiratie

Kunt u geen genoeg krijgen van alle herfstsmaken om mee te bakken? Heel Holland Bakt heeft nog meer recepten online staan. Bijvoorbeeld 6 recepten om te bakken met de (klein)kinderen in de herfstvakantie of tips om te bakken met gember.

(Bron: archief, Heel Holland Bakt, Instagram, TikTok. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie