Paddenstoelen plukken? Niet altijd een goed idee

De paddenstoelen schieten letterlijk uit de grond en dat nodigt uit tot plukken. Buiten het feit dat dit niet altijd mag, kan het plukken en nuttigen van de paddenstoelen ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid. 

Veel paddenstoelen in Nederland

Na regen komt zonneschijn. Zo luidt het spreekwoord, maar paddenstoelen zijn juist gek op regen na zonneschijn. Omdat het nu weer regent na een periode van droogte, komen er overal in Nederland paddenstoelen uit de grond. Een goede periode voor wildplukkers die de paddenstoelen gebruiken in maaltijden, maar voorzichtigheid is geboden. Er groeien immers genoeg soorten in ons land die behoorlijk giftig kunnen zijn. Zelfs zeer ervaren wildplukkers hebben soms geen idee hoe gevaarlijk de paddenstoelen zijn die zij mee naar huis nemen. De allergevaarlijkste is de groene knolamaniet. Deze paddenstoel bevat giftige stoffen die 6 tot 24 uur na inname heftige diarree en braken kunnen veroorzaken. Dit houdt niet zo lang aan, maar de paddenstoel veroorzaakt ondertussen wel leverschade. Als dit het geval is moet iemand naar het ziekenhuis voor een behandeling. Alleen dan kan de schade beperkt blijven. Als iemand dit niet doet, kan de leverschade fataal zijn. Dit is voor het laatst gebeurd in 2010.

groene knolamaniet

De groene knolamaniet.

Plukcursus

Zoals u op de foto kunt zien ziet de groene knolamaniet er helemaal niet zo gevaarlijk uit. Dat is precies de valkuil, ook voor zeer ervaren plukkers. In 2017 vertelt boswachter André Donker al aan deze site dat wildplukkers het beste een paddenstoelplukcurus kunnen volgen. Daar leert men over de verschillende soorten en eventuele giftigheid. Wat ook een aandachtspunt moet zijn, is de plek waar de paddenstoelen worden geplukt. “Paddenstoelen kunnen enorm veel milieuproblemen (denk aan verontreinigde lucht etc., red.) in zich opslaan. Het is raadzaam om zelfs de eetbare soorten die hier groeien niet af te snijden en te consumeren”, zegt Donker hierover in het eerder genoemde artikel.

Het Universitair medisch Centrum Utrecht (UMC) adviseert zelfs om  nu geen enkele paddenstoel te plukken in verband met de veel meldingen die er in 2019 al zijn geweest over mensen met een paddenstoelenvergiftiging.

Toch plukken? Pas dan op voor deze soorten

Wilt u toch gaan plukken? Weet dan dat u niet alleen moet uitkijken voor de groene knolamaniet. Er zijn nog veel meer paddenstoelen die een gevaar voor de gezondheid kunnen zijn. Het onschuldig uitziende bundelmosklokje is bijvoorbeeld erg giftig. Het bevat dezelfde giffen als de knolamaniet, maar is niet dodelijk voor (gezonde) volwassenen.

bundelsklokje

Het bundelmosklokje.

Gewone krulzoom

Naast het bundelmosklokje, is ook de gewone krulzoom gevaarlijk. Het woord gewone mag dan voorkomen in de naam, maar wie deze paddenstoel eet, wordt erg ziek. Opname in het ziekenhuis is meestal noodzakelijk. Het gif kan de rode bloedlichaampjes afbreken, wat hemolyse kan veroorzaken. Dat wil zeggen dat de cellen uit elkaar vallen. Als iemand heel ernstige hemolyse heeft, kunnen de stoffen uit het rode bloedlichaampje in de bloedbaan komen. Dit is zeer gevaarlijk, want daardoor kunnen de nieren ermee stoppen. Ook overlijden is mogelijk.

gewone krulzoom

De gewone krulzoom.

Panteramaniet

Daarnaast is ook de panteramaniet erg gevaarlijk. Zoals de naam al doet vermoeden komt deze zwam uit dezelfde familie als de groene knolamaniet. Wie deze eet, kan gaan hallucineren of in een delier belanden. Dat is de eerste fase van de vergiftiging. Als de vergiftiging ernstig is, kan de patiënt in de volgende fase in comateuze toestand raken. Meestal wordt iemand weer wakker, maar ook het innemen van deze paddenstoel kan dodelijk zijn.

panteramaniet

De panteramaniet.

Verboden te plukken

Naast soorten die gevaarlijk zijn om te eten, zijn er ook een aantal soorten die u gewoonweg niet mag plukken omdat ze zeldzaam zijn. De overheid houdt een lijst bij van bedreigde soorten die voor iedereen inzichtelijk is.

(Bron: soortenbank.nl, archief, RTL Nieuws, AD, UMC Utrecht, Rijksoverheid, Belgisch Antigifcentrum)

Geef een reactie

Reactie

  1. TonyBoroto says:

    Afgezien van de vraag of het verstandig is om paddenstoelen te plukken, is het gewoon niet toegestaan om “wild te plukken”.
    In principe wordt wildplukken als stroperij aangemerkt, hoewel het in bepaalde gevallen oogluikend wordt toegestaan.
    Meer hierover is te lezen op de site met onderstaande URL:
    google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.dvhn.nl/groningen/Wild-plukken-Wat-wel-en-niet-mag-22388392.html&ved=2ahUKEwiGo97NqM3kAhXDIlAKHYOJDQoQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw0oRWQBYlA6k9Fu5-FOauUw&cshid=1568361286622