paddenstoelen

Paddenstoelen plukken: zo houdt u het veilig

De meteorologische herfst is begonnen, dus trekken liefhebbers van paddenstoelen er weer op uit. Zij plukken ze in het bos, in de berm of in een parkje. Omdat dit riskant kan zijn, vragen wij Tijd voor MAX-boswachter André Donker om pluktips.

Giftig of niet?

Volgens André Donker is het bij het wildplukken van paddenstoelen erg lastig om uit te vinden of een paddenstoel giftig is of niet. “Het gaat ieder jaar in Europa wel ergens mis, ook bij zeer ervaren mensen”, vertelt de boswachter. Om te voorkomen dat u een giftige paddenstoel plukt, raadt Donker aan om een paddenstoelencursus te volgen. Hier leert u over de verschillende soorten en de eventuele giftigheid ervan. U kunt deze cursus bijvoorbeeld volgen via het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN).

Vervuiling

Daarnaast is het volgens André Donker beter om geen paddenstoelen langs de kant van de weg plukken, want: “Paddenstoelen kunnen enorm veel milieuproblemen (denk aan verontreinigde lucht etc., red.) in zich opslaan. Het is raadzaam om zelfs de eetbare soorten die hier groeien niet af te snijden en te consumeren.”

Zelf kweken

Om te voorkomen dat u op een giftig of verontreinigd exemplaar stuit, kunt u ervoor kiezen om zelf paddenstoelen te kweken. Er zijn in verschillende tuincentra en online veel soorten paddenstoelen kweeksets te koop. Ook kunt u hier vaak losse paddenstoelen kopen die u thuis in de grond kan stoppen.

Vermijd deze paddenstoelen

Wilt u toch zelf de natuur in en geen cursus volgen? Dan is het goed om de volgende 3 paddenstoelen sowieso te vermijden.

De groene knolameniet

shutterstock_271345679
Ziet u deze paddenstoel in het bos? Laat die dan vooral staan, want deze groene knolameniet is dodelijk. Het veroorzaakt 90% van de sterfgevallen door paddenstoelen. U kunt ‘m herkennen aan het groene kapje, zoals ook te zien op de foto hierboven.

Het bundelmosklokje

shutterstock_508167682
Deze paddenstoeltjes zien er misschien onschuldig uit, maar dat zijn ze niet. Het bundelmosklokje is zeer giftig en wie deze eet, kan binnen 12 uur zeer ziek worden. Deze paddenstoel bevat dezelfde giffen als de groene knolameniet, maar is niet dodelijk voor (gezonde) volwassenen.

Gewone krulzoom

gewone krulzoom
De gewone krulzoom is een gevaarlijke. Bij consumptie is opname in een ziekenhuis meestal noodzakelijk en kunt u behoorlijk ziek worden. De paddenstoel is niet dodelijk, maar het gif van deze zwam is wel in staat om rode bloedlichaampjes af te breken. Ook jaren na het eten ervan, kan het gif nog voor vervelende lichamelijke klachten zorgen.

Met dank aan André Donker.

(Bron: Nature Today, André Donker, Belgisch Antigifcentrum, oudersenzo.nl)

Geef een antwoord