Brandnetelsoep en -stamppot

Ingrediënten:

Voor de soep:

  • brandneteltopjes en zevenblad
  • knoflook
  • ui
  • kruidenbouillonblokjes
  • water

Voor de brandnetelstamppot:

  • brandneteltopjes
  • aardappels
  • melk
  • boter
  • nootmuskaat
  • wilde pastinaak met blad
  • flespompoen
  • paddestoelen (bijv. reuzebovist en grote parasolzwam)

Bereiding:

De soep:
Was, pluk en snijd (fijn) een pan halfvol zevenblad en jonge brandneteltopjes

Snijd de knoflook en ui fijn. Doe wat olie in een soeppan en fuit de knoflook en ui. Als de knoflook en ui glazig zijn, de bandnetel en zevenblad toevoegen.

Voeg zoveel water toe dat alles ruim onder water staat. Voeg groentenbouillon naar smaak toe. Breng het geheel aan de kook en laat ongeveer 10 minuten  zachtjes laten koken.

Maak met een blender de soep glad en fijn. Breng op smaak met peper en zout.

De stamppot:
Pluk de topjes van de brandnetel, was ze en snijd ze fijn.

Schil de aardappels. Snijd ze in stukjes en zet ze onder water in een pan. Doe de gesneden brandnetel hier bovenop. Breng het geheel aan de kook. Laat zachtjes doorkoken tot de aardappels gaar zijn.

Giet af en doe het geheel weer terug in de pan. Voeg wat melk, een beetje boter en nootmuskaat toe. Stamp alles fijn tot het een smeuïge massa is.

Snijd de pastinaak, pompoen en knoflook in stukjes. Bak deze ingrediënten aan in wat olie.

Snijd de paddestoelen in stukjes of plakken en voeg aan de pastinaak en pompoen toe als deze gaar zijn. Bak ze aan totdat ze lichtbruin zijn.

Verwarm het groen van de wilde pastinaak heel even mee in de pan.

Alles samen met de stampot opdienen.

(Bron: Louise Treur-Grootveld)

Geef een reactie