paddenstoelen

Paddenstoelen maken opvallend veel mensen ziek

Door de natte zomer van 2017 zijn er momenteel ontzettend veel paddenstoelen. Goed nieuws, zou u zeggen, maar het zorgt ook voor problemen. Door de grote hoeveelheid paddenstoelen, zijn er ook meer mensen die giftige exemplaren plukken en opeten, met alle gevolgen van dien.

Gevaarlijke hobby

Het aantal mensen dat de huisarts bezoekt met klachten veroorzaakt door giftige paddenstoelen ligt daardoor vele malen hoger dan in 2016. In dat jaar gaan er ‘slechts’ 132 mensen naar de dokter omdat zij een giftige paddenstoel hebben gegeten. Deze paddenstoelen plukken zij vermoedelijk zelf langs de kant van de weg of in een bos. Een gevaarlijke activiteit, zegt Tijd voor MAX– boswachter André Donker. “Het is erg lastig om uit te vinden of een paddenstoel giftig is of niet.” Zodoende hebben zelfs de meest ervaren plukkers volgens Donker moeite met het vinden van eetbare exemplaren. Bovendien zegt boswachter André Wels van Staatsbosbeheer in het Algemeen Dagblad dat elke eetbare paddenstoel een giftige variant heeft die er bijna exact hetzelfde uitziet.

In Nederland groeien tal van giftige paddenstoelen, maar de groene knolameniet is de giftigste van allemaal. Consumptie van dit soort kan leiden tot de dood. Andere giftige zwammen kunnen ervoor zorgen dat de rode bloedlichaampjes worden afgebroken of beschadigen de nieren.

Tips

Om ervoor te zorgen dat de kans dat u op een giftig exemplaar stuit tot een minimum te beperken, geeft boswachter André Donker wat tips. Zo adviseert hij thuiskweek, zodat u precies weet welke soort er groeit. Kweeksets zijn te koop bij verschillende tuincentra en online. Ook is het verstandig om, als u toch gaat wildplukken, geen paddenstoelen te plukken langs de kant van de weg. “Paddenstoelen kunnen enorm veel milieuproblemen (denk aan verontreinigde lucht etc., red.) in zich opslaan”, aldus Donker. Als u deze eet, krijgt u dit ook allemaal binnen.

(Bron: André Donker, ANP, Algemeen Dagblad)

Geef een reactie