tuin

Zo laat u uw tuin goed achter tijdens vakantie

Zeker in de zomer heeft een tuin regelmatig uw zorg nodig. Wanneer u 1 of meerdere weken op vakantie gaat, is het daarom zaak uw afwezigheid goed te ondervangen. Met onze tips laat u uw tuin goed achter.

Even geen nieuwe aanplant

Plaats kort voor uw vertrek geen nieuwe planten meer in de tuin. Nieuwe aanplant heeft meer water nodig en daarom kunt u het aanplanten van nieuwe aanwas beter tot na uw vakantie uitstellen. Sowieso is het najaar een goede tijd daarvoor.

Niet kort van tevoren mesten

Geef ook niet net voor uw vakantie mest. Planten verbranden dan sneller, omdat de opname van water erdoor kan verminderen.

De tuin voorbereiden op droogte

Zomers is water geven het belangrijkste wat gemist wordt tijdens een vakantie. Het helpt als u planten in de tuin heeft die met minder water toe kunnen, maar anders is het fijn als iemand in uw afwezigheid water kan geven als dat nodig is. Is dat niet mogelijk, dan kunt u verschillende maatregelen nemen. Sproei de tuin om te beginnen uitvoerig op de dag voor uw vertrek als er langere tijd droog weer voorspeld is. Of leg een watergeefsysteem aan, dat automatisch geactiveerd wordt als het nodig is, dat is aangesloten op een tijdklok of dat u op afstand kunt bedienen.

Planten in potten

In pot hebben planten bij droogte en hitte soms wel elke dag water nodig. Stuur ze zo mogelijk ‘uit logeren’ zodat iemand ze zo nodig dagelijks van water kan voorzien. Of maak gebruik van een watergeefsysteem. Voor een kortere periode kunt u ook een watercompartiment omgekeerd in de pot zetten. Er zijn tegenwoordig ook potten en bakken op de markt met een waterreservoir. Afhankelijk van de capaciteit daarvan kunnen planten daar 1 tot wel meerdere weken op teren.

tuinPlaats de potten anders zoveel mogelijk tijdelijk op een plek waar zij meer schaduw krijgen en waar ze uit de wind staan. Zodat ze minder snel uitdrogen. Het helpt ook goed om schalen onder de potten te plaatsen, zodat het water niet meteen weer wegloopt. Verwijder ze wel weer bij uw terugkomst, anders verdrinken uw planten als er langere tijd regen valt. Of graaf de potten tijdelijk in in de volle grond, zo drogen ze minder snel uit. Zijn de potten te zwaar, dan is het een idee om er een parasol bij op te zetten of bedek de planten met een lap dunne stof, zoals vliesdoek. Doe dit wel op een manier dat eventueel regenwater de potten ongestoord kan bereiken.

Mulchen

Zorg voor een vocht vasthoudende bovenlaag. Door de tuingrond te bedekken, bijvoorbeeld met een laag houtsnippers, schelpen, cacaodoppen of grind, blijft de bodem koeler en vochtiger. Wanneer u dan goed water geeft voor uw vertrek, kan uw tuin daar langer op teren.

Verwijder (uitgebloeide) bloemen

Haal bij bloeiende planten de uitgebloeide bloemen weg. Er gaat daar dan geen onnodige energie naar toe. Bij planten die doorbloeien is het handig om daarnaast ook de bloemen die op dat moment in volle bloei zijn weg te plukken. In het geval van zaadvormende bloemen zorgt u er zo ook voor dat de bloei niet stopt, maar dat er nieuwe knoppen aangemaakt worden. Het kan enige tijd duren voor die weer in bloei komen en zo heeft u meteen weer wat te genieten wanneer u terug van vakantie komt.

Groente en fruit oogsten

Verwijder zoveel mogelijk rijpe groente en fruit uit de moestuin. Wat u zelf niet meer kunt eten kunt u wellicht weggeven of invriezen. Vooral in het geval van courgette is dit belangrijk, aangezien de vruchten anders door blijven groeien, tot gigantische proportie. Dat gaat ten koste van de aanmaak van nieuwe vruchten. Bij bepaalde (zachte) kruiden, zoals munt en koriander kan het handig zijn de twijgen wat in te korten, zodat ze niet doorschieten tijdens uw afwezigheid. Kruiden kunt u ook drogen, invriezen of verwerken in olie.

kruiden

Gazon verzorgen

Maai het gazon nog een keer voor uw vertrek, maar maak het gras zeker niet te kort, want dan droogt het sneller uit. Door het iets langer te laten wordt overmatige verdamping voorkomen en zijn de wortels beter beschermd tegen de felle zon.

gazon
Lees ook: Zo houdt u uw gazon mooi en gezond tijdens zomerse omstandigheden

Onkruid wieden

Heeft u er voor uw vakantie tijd voor, besteed dan zeker wat tijd aan het verwijderen van onkruid in de tuin. Op die manier kan het tijdens uw afwezigheid niet woekeren en zorgt u ervoor dat eventuele zaden zich niet verspreiden. Door bodembedekkers aan te planten en te mulchen krijgt onkruid minder kans.

Opbinden en ondersteunen

Contoleer of er planten zijn die extra ondersteuning nodig hebben, zoals vaste planten en klimplanten. Op die manier voorkomt u dat ze om knikken tijdens uw afwezigheid of te zwaar worden.

Vijveronderhoud

Heeft u een vijver, controleer een eventueel filter en pomp dan en reinig ze nog kort voor vertrek. Verwijder eventuele (draad)algen en snoei vijverplanten zo nodig terug. Tijdens warm weer verdampt er veel water. Vul vooral een kleine vijver daarom aan met vers water. Maar niet teveel in 1 keer, zodat de temperatuur niet ineens te laag wordt. Zorg er bij een grotere vijver voor dat de tuinslang niet in de zon gelegen heeft, als u die gebruikt om water aan te vullen. In een eerder artikel vertellen we meer over vijveronderhoud tijdens de zomer.

onderhoud

Deze mini-vijver kan wel wat vers water erbij gebruiken.

Preventie

Behandel rozen en andere planten eventueel preventief tegen ziektes en plaagdieren.

(Bron: Gardeners World, Buitenleven, MijnTuin.org, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord