opbinden

Tuinplanten opbinden en ondersteunen om ombuigen en knakken te voorkomen

Het opbinden of ondersteunen van tuinplanten voorkomt dat ze ombuigen of knakken. Het is één van de frustraties van tuinliefhebbers. Bij mooi weer blijven de meeste planten nog wel rechtop staan, maar bij de 1e de beste regenbui of wind buigen sommige planten alsnog om. We vertellen meer over de verschillende manieren van tuinplanten ondersteunen of opbinden.

Welke planten opbinden?

Niet elke plant heeft ondersteuning nodig. Hoe hoog ze ook worden, zonnebloemen redden het bijvoorbeeld meestal prima zonder. Maar planten met lange, zachte stengels of zware bloemhoofden of vruchten hebben meestal wel wat extra steun nodig. Zoals bijvoorbeeld pioenrozen, stokrozen, pompoenen en bepaalde zomerbollen, zoals gladiolen. Ook Hydrangea Strong Annabelle, kan ondanks dat de naam anders doet vermoeden vaak wel wat steun gebruiken. Het is een sterkere versie dan de gewone Annabelle, maar neigt nog steeds naar overhellen. Het helpt om de plant niet te ver terug te snoeien, zodat er meer, maar kleinere bloemen gevormd worden en de takken meer tijd krijgen om te verhouten en dus steviger worden.

Wacht niet te lang

Weet u eenmaal welke planten in uw tuin steun nodig hebben, doe dat dan vervolgens tijdig. Het werkt beter om dit al te doen als ze nog bezig zijn met uitgroeien. Want wacht u te lang, dan loopt u het risico dat ze al omvallen of zelfs knakken, voordat u kunt ingrijpen. Ook dan kunt u ze alsnog opbinden, maar dat moet met nog meer zorg gedaan worden en het is zonde als ze schade oplopen. Doe het in elk geval uiterlijk in juni, om eventuele zware zomerbuien in juli en augustus voor te zijn.

Waarmee opbinden?

Er zijn vele opties voor het opbinden en ondersteunen van planten. Zo zijn er onder andere halfronde steunen van metaal, trellis en kunststof of metalen ringen met grondpin koop. Maar u kunt ook u zelf iets maken. Daarvoor zijn bijvoorbeeld stokken van bamboe of snoeihout geschikt. Steek ze flink diep in de grond en bind de plant op met zacht touw of speciaal hiervoor bedoeld bindtouw. Groeit een plant nog flink door, zet hem dan na verloop van tijd ook nog weer wat hoger vast.

Voor onder andere klimmende planten werkt het goed om met 3 á 4 stokken te werken, die u in ‘wigwamvorm’ met elkaar kruist. Ook kunt u een ring nabootsen, door de stokken in een rondje te plaatsen en met touw te verbinden. Daarnaast zijn gevorkte takken geschikt, waarbij een stevige tak bovenaan een zijtak heeft. Die kunt u bijvoorbeeld als steuntje onder overhangende takken plaatsen. Of fabriceer voor extra zware planten met betonijzer stevige steunen.

Ook kunt u vroeg in het seizoen een horizontaal raster tussen de stengels plaatsen, zodat die op meerdere plekken ondersteund worden. Dit is onder andere heel geschikt voor Hydrangea Annabelle of een tuingedeelte met plukbloemen.

Voor planten met zware vruchten, zoals bijvoorbeeld pompoenen en komkommers kunt u ook nog met gaas werken. Plaats hiervoor een stevig hekwerk en bevestig het gaas daaraan. Laat de plant daar tegenaan naar boven groeien en zet de stengels vast met binddraad. Een nog steviger optie is een kant-en-klaar metalen hekwerk, waartegen u de planten kunt opbinden.

opbindenBescherm uw ogen

Al die takken of stokken in de tuin leveren wel wat gevaar op als u in de tuin aan het werk bent. Tijdens het bukken kunt u uw hoofd eraan stoten of ze in een oog krijgen. Om dat te voorkomen kunt u een omgekeerd plantenpotje of leeg slakkenhuis op de toppen plaatsen, op de plekken waar u veel komt.

Chelsea Chop

Vaste planten kunt u eventueel steviger laten uitgroeien door de Chelsea Chop-snoeimethode toe te passen. Eind mei tot uiterlijk 21 juni moeten de planten daarvoor nog voor de 1e bloei teruggesnoeid worden. Ze krijgen dan meer zijscheuten, stevigere stengels die minder snel omvallen en wat kleinere, maar meer bloemen. Zo is opbinden niet altijd meer nodig.

(Bron: Krijns Groentips, Buitenleven, Tuinadvies, Mijn Keukentuintke, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Esha Fatima says:

  My grandmother told me about this, and this trick is used by many people before. I love gardening but Taking care of a garden is not easy as it seems to many people. You have to look for many things in order to protect your plants from dying. However, I was looking legit essay writing services pakistan but this blog caught my attention.

  Babilon says:

  Ik gebruik al jaren (oude) panty’s die ik in reepjes van zo’n anderhalf tot twee centimeter knip.
  door deze in elkaar te lussen kun net zulke lange bindreepjes maken als je wilt. Deze bindreepjes blijven flexibel en snijden niet in de plant. Bovendien verrotten ze niet en panty’s zijn er in allerlei kleuren dus hoeven ze niet op te vallen.

  Babilon says:

  Ik gebruik al jaren (oude) panty’s die ik in reepjes van zo’n anderhalf tot twee centimeter knip.
  door deze in elkaar te lussen kun je net zulke lange bindreepjes maken als je wilt. Deze bindreepjes blijven flexibel en snijden niet in de plant. Bovendien verrotten ze niet en panty’s zijn er in allerlei kleuren dus hoeven ze niet op te vallen.