olie

Olie met een smaakje: zo maakt u het thuis

Tegenwoordig kunt u in steeds meer winkels oliën kopen met een smaakje. Denk aan knoflookolie, citroenolie of chili-olie. Dit soort olie kunt u ook heel eenvoudig in uw eigen keuken maken. Culinair-expert Emina Zorlak vertelt u waar u dan op moet letten. 

Olie met iets extra’s

Olie toevoegen aan een salade of warm gerecht, kan de maaltijd afmaken. De tijd dat u op dit gebied alleen uit olijfolie of olijfolie kunt kiezen, is voorbij; er zijn tegenwoordig enorm veel soorten te koop. Zo ook oliën met een smaakje.

Zelfgemaakt

U kunt er natuurlijk voor kiezen om zo’n fles inderdaad in de winkel te kopen, maar u kunt ook in de eigen keuken aan de slag gaan. Het resultaat kunt u zelf gebruiken, maar is ook leuk om cadeau te doen. Hoe gaat u te werk? Allereerst moet u kiezen met welke olie u wilt werken en wat u hieraan wil toevoegen. Kies bij voorkeur voor een neutrale olie, zoals een milde olijfolie of zonnebloemolie.

Als u dat eenmaal heeft besloten, begint het echte werk. “Om de olie zo lang mogelijk houdbaar te maken moet je de ingrediënten wassen en goed drogen. Wassen vanwege de bacteriën en drogen, omdat water de olie ranzig maakt en sneller laat bederven”, aldus Emina. “Ook de fles waarin je het wilt bewaren moet goed afgewassen, afgespoeld en afgedroogd zijn”, gaat zij verder. Het handigste is het om de fles in de vaatwasser te doen, als u die heeft, en daarna extra te drogen met een schone theedoek.

olijfolie
Lees ook: De ene olijfolie is de andere niet: hoe herkent u kwaliteit?

Insmeren met olie

U heeft hierna dus olie, een schone fles en schone ingrediënten. Nu is het een kwestie van dit alles bij elkaar brengen. “Het wordt aangeraden om, voordat je een ingrediënt toevoegt aan de olie, dit eerst te hakken of vijzelen. Zo haal je er zoveel mogelijk smaak uit”, legt Emina uit. Smeer het ingrediënt wel vooraf in met een beetje olie, want sterk geurende ingrediënten verliezen hun smaak en geur als zij worden blootgesteld aan lucht. Olie houdt dit tegen.

Niet alleen de ingrediënten hebben wat bewerking nodig, Ook de olie zelf moet u even verhitten. “Het beste verwarm je de olie tot ongeveer 80 graden, maar laat het zeker niet koken. Dit is zowel om de bacteriën te doden, maar ook omdat heel veel smaakmakers hun smaak nog meer afgeven in warmte.”

Bewaren

Voeg de olie en de gevijzelde of gehakte ingrediënten vervolgens bij de olie en giet het geheel in de schone fles. “Bewaar de olie daarna zo’n 2 weken op een koele donkere plek. Zo heeft het tijd genoeg om alle smaak op te nemen. Daarna is het een paar maanden houdbaar.”

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Doriet says:

    Ik maak zo al jaren mijn lekkere kruidige wok olie, een fles zonnebloemolie in de wok verhitten daarin gooi ik verse fijngehakte gember ,sjalotten en veel verse knoflook alles heel fijn maken en zacht frituren tot het lichtbruin is . Daarna doe ik de olie in een zeef en afgekoeld weer in de fles, bij de pittige variant gooi ik een paar rode pepers.

    Doriet says:

    Ik maak zo al jaren mijn lekkere kruidige wok olie, een fles zonnebloemolie in de wok verhitten daarin gooi ik verse fijngehakte gember ,sjalotten en veel verse knoflook alles heel fijn maken en zacht frituren tot het lichtbruin is . Daarna doe ik de olie in een zeef en afgekoeld weer in de fles, bij de pittige variant gooi ik een paar rode pepers.