verantwoord tuinieren

Tips voor verantwoord tuinieren met minder plagen en onkruid

Van 12 tot en met 18 april 2022 is het de Week van de Groene Tuin. Organisator Milieu Centraal wil hiermee aandacht vragen voor verantwoord tuinieren. Op die manier ontstaan minder wateroverlast en hittestress en door een grotere biodiversiteit zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig tegen ongedierte en onkruid. Op de speciale website geven ze daar veel tips voor.

Veel onnodig gebruik bestrijdingsmiddelen

Nederlanders grijpen nog steeds vaak naar gif om plagen in de tuin te bestrijden. In 2017 gebruikt 1 op de 5 daar chemische middelen voor. Uit recent onderzoek van Marktonderzoeksinstituut GfK blijkt dat maar liefst 40 procent van de Nederlanders chemische bestrijdingsmiddelen inzet tegen plaagdieren. Dat terwijl het volgens Milieu Centraal vaak onnodig is dergelijke middelen te gebruiken. Bovendien is het in veel gevallen ook nog eens gevaarlijk voor andere dieren, planten en mensen. Meer verantwoord tuinieren is dus vereist. Als oplossing wordt onder andere aangedragen om de tuin aantrekkelijk te maken voor natuurlijke vijanden van deze plaagdieren, zoals vogels, padden, kikkers en egels. “En lieveheersbeestjes houden van bladluizen”, aldus Milieu Centraal. Deze oplossingen zijn “veilig, effectief en makkelijker dan mensen denken”.

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes vallen vaak onder chemische bestrijdingsmiddelen

Bij de bestrijding van plagen zet een 3e van de mensen ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes in. Zoals azijn of een schoonmaakmiddel tegen onkruid. Maar, benadrukt Milieu Centraal, ook dat zijn chemische bestrijdingsmiddelen. En die mogen vaak niet worden gebruikt. Zo wordt er bij het verwijderen van groene aanslag en mos regelmatig een greep gedaan naar schoonmaakazijn. Dat is echter niet toegestaan om in de tuin te gebruiken, omdat het de natuur kan schaden. In een eerder artikel vertellen we hier meer over en geven we tips om wel van groene aanslag en mos af te komen.

Onkruid
Lees ook: Onkruid in de tuin vergaat niet? Wel met deze methoden!

Meeste last van mieren, slakken en muggen

Uit het onderzoek van GfK blijkt verder dat de deelnemers de meeste last ervaren van mieren, slakken en muggen. Plagen die u ook zonder gif kunt aanpakken. Zo zijn slakken onder andere effectief te bestrijden door het inzetten van aaltjes. Heeft u er in huis last van, dan kunt u ze ’s nachts lokken met een stuk sinaasappelschil. En door voor meer slakresistente planten te kiezen in de tuin heeft u niet langer last van slakkenvraat. Mieren kunt u onder andere op afstand houden met sterk ruikende stoffen en muggenoverlast is al aanzienlijk te verlagen door bronnen van stilstaand water rond uw huis aan te pakken.

Minder wateroverlast en hittestress

Ook wateroverlast en hittestress zijn belangrijke thema’s tijdens de Week van de Groene Tuin. Zo wordt er onder andere aandacht besteed aan het NK Tegelwippen. Tijdens dit evenement gaan gemeenten met elkaar de strijd aan wie de meeste tegels wipt en ze vervangt door groen. Dit zorgt niet alleen voor meer (dieren)leven in de tuin, het houdt de tuin ook koeler op hete dagen. Zo ontstaat minder hittestress. Daarnaast kan water in een groene tuin veel makkelijker weg, waarmee plassen in de tuin worden voorkomen en het riool ontzien.

Website Week van de Groene Tuin over verantwoord tuinieren

De website van de Week van de Groene Tuin staat vol goede tips voor verantwoord tuinieren. Onder andere over het ontstenen van de tuin, het stimuleren van de biodiversiteit en duurzaam tuinonderhoud. U vindt er informatie over groene acties die tijdens de week zelf, maar ook nog erna plaatsvinden. Zoals het volgen van een webinar, onttegelacties en groene markten. De meeste kosteloos, maar enkele zijn wel betaald. Verder vindt u op de website informatie hoe u zelf verder aan de slag kunt met groen. Zo wordt u onder andere verwezen naar een pagina van Milieu Centraal met stappenplannen voor onder andere het aanleggen van een geventuin, een regenton of het vervangen van tegels door groen.

(Bron: Week van de Groene Tuin, ANP, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    madeliev says:

    Ja, en als je dus veel lieveheersbeestjes in je tuin hebt dan heb je ook heel veel bladluis én ook heel veel mieren.
    De natuur is verstoord , niet meer in evenwicht. En dan helpen lapmiddeltjes zoals ik hier lees – en ook ergens anders, niet echt of helemaal niet. En slakresistente planten bestaan niet, als slakken niet de hosta’s kunnen opvreten dan nemen ze wel genoegen met de flox of een andere plant.