aanplanten

Nieuwe planten aanplanten in de tuin: dit is waarom het najaar de beste tijd is

Het najaar is de ideale tijd voor het aanplanten van nieuwe planten in de tuin. De omstandigheden zijn dan namelijk gunstiger dan in het voorjaar of de zomer.

Voordelen van aanplanten in het najaar

Aanplanten kan, op dagen met vorst na, vrijwel jaarrond, maar de omstandigheden zijn in het najaar extra gunstig. Sapstromen nemen af en bladverliezende planten verliezen hun blad of sterven bovengronds af, maar de wortels zijn nog wel even actief. Omdat de bodem meestal nog warm is, kunnen de wortels daarom goed aanslaan. Bovendien is het vaak vochtiger, waardoor de planten minder moeite hoeven te doen om te overleven op hun nieuwe standplek. En er hoeft minder vaak water gegeven te worden. Pas wanneer de bodemtemperatuur langere tijd gemiddeld onder de 10 graden blijft gaan ook de wortels in rust. Tot die tijd hebben ze dan al een voorsprong in de wortelgroei, die ze in het jaar erop goed kunnen gebruiken. De lente verloopt namelijk steeds vaker met droge periodes en zomers wordt warmte of hitte vaak gecombineerd met droogte. Geen ideale omstandigheden voor nieuw groen in de tuin dat net wat harder moet werken dan planten die al goed zijn aangeslagen.

Beter te zien waar plek is

Daarnaast is in het najaar, als alle planten in vol ornaat zijn beter te zien waar er nog plek is. Zeker in het voorjaar is de tuin nog veel leger en zitten vaste planten bijvoorbeeld nog verstopt onder de grond. Het lijkt dan of er nog ruimte zat is, maar met het risico dat u planten te dicht op elkaar zet of zelfs boven op elkaar plant.

Vaste planten aanplanten

Het najaar is zeer geschikt om te bepalen of u tevreden bent met de vaste plantenborders in uw tuin. Welke vaste planten hebben het heel goed gedaan, welke wat minder en welke plekken kunnen nog wel wat opvulling gebruiken? Door nu alvast nieuwe exemplaren te planten kunt u er het jaar erop volop van genieten.

Rozen aanplanten

In het najaar rozen aanplanten is een financieel gunstige optie, aangezien ze dan volop met kale wortels verkocht worden. De aanschaf van grote hoeveelheden rozen met kale wortels is een stuk goedkoper dan in pot gekweekte rozen. Bij het planten van rozen met kale wortels moeten de wortels recht in de grond staan. Ze groeien het beste in humusrijke grond.

rozen kale wortels

Bomen aanplanten

Voor bomen geldt dat het vanaf november tot eind maart een goede tijd is om ze in de tuin te planten. Het is namelijk het handigste als het blad van de boom is. Bij sommige bomen moet u dus net wat langer wachten tot het blad van de boom is dan andere soorten, die al snel hun blad verliezen.

Fruit aanplanten

Voor (bijna alle soorten) fruit is het najaar een ideale planttijd. Kies bij voorkeur de periode november, begin december. Het blad is dan reeds afgevallen en de bomen of struiken zijn in rust. Ook de maanden erna, tot en met maart zijn in het geval van fruit geschikte plantmaanden, zo lang het maar niet vriest en de bodem vorstvrij is.

Uitzonderingen

Vorstgevoelige planten kunt u beter niet in het najaar aanplanten. Ze kunnen dan al vrij snel met nachtvorst te maken krijgen en hebben een betere kans wanneer u ze na de ijsheiligen plant (15 mei) en ze het jaar erop tegen eventuele vorst beschermt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de fruitsoorten perzik en abrikoos.

Lees ook: 11 herfstbloeiers die juist nu kleur brengen in de tuin.
In het najaar planten: 6 mooie soorten bloembollen voor de lente en planttips.
Het is tijd de plataan te snoeien, maar pas op voor irriterend stof.
Blaadjes in de tuin: waar wel en waar niet afgevallen blad verwijderen?
Wanneer moeten kuipplanten naar binnen en tips voor het overwinteren.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: archief, Krijns Groentips, tuinplant.nl. Foto: shutterstock)

Geef een reactie