Sneeuw

Het gaat sneeuwen en vriezen: pas op voor de tuinplanten

Het is bijna niet voor te stellen na de prachtige lenteweek en zeer droge maartmaand, maar er is (natte) sneeuw en vorst in aantocht. Op sommige plekken kleurt Nederland donderdag 31 maart en vrijdag 1 april wit. Op zich niet vreemd in deze tijd van het jaar, maart roert immers zijn staart en april doet wat hij wil, maar voor de buitenplanten is het oppassen. Want door het mooie weer zijn ze al uitgelopen en daardoor kwetsbaar voor nachtvorst. 

Sneeuw in delen van het land

Donderdag 31 maart en vrijdag 1 april (nee, geen grap) kan het flink gaan sneeuwen. “Een sneeuwdek van lokaal meer dan 5 centimeter is niet ondenkbaar”, aldus meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar tegen RTL Nieuws. Vrijdagochtend kan het wel eens op veel plekken helemaal wit zijn in ons land. Dat komt door een neerslagzone die in de nacht van donderdag op vrijdag van noord naar zuid over het land trekt. Op veel plekken, vooral in het oosten van het land, kan sneeuw vallen en het verkeer moet rekening houden met gladheid.

Nachtvorst

Niet alleen sneeuw, ook de temperatuur daalt. Is het vorige week nog 18 graden en meer, de komende dagen blijft de temperatuur steken op de dag rond de 3 tot 5 graden. Sneeuwt het dan daalt de temperatuur rond het vriespunt. De nachten worden ook koud en op veel plekken met lichte vorst.

Beschermen tuinplanten

Aangezien sommige tuinplanten als zijn uitgelopen, is het goed om deze te beschermen. Beschermhoezen (of bubbeltjes plastic) over de vaste planten bieden een goede bescherming. Of gebruik afgevallen blad. Zet potten als dit mogelijk is naar binnen in de schuur of garage. Heeft u daar geen ruimte voor, doe ook hier dan een beschermhoes over en om de pot. Bekijk de tips om uw kwetsbare tuinplanten te beschermen tegen vorst en sneeuw. De meeste tuinplanten kunnen wel tegen een beetje nachtvorst. Maar mochten de planten toch vorstschade hebben, dan is daar vaak nog wel iets aan te doen.

Fruitbomen

Voor de fruittelers in ons land zijn de komende dagen spannend. Nachtvorst in deze tijd van het jaar. De bloesemknoppen zijn al zichtbaar en zijn in dit stadium uiterst kwetsbaar. Voor hen is het belangrijk dat de temperatuur niet onder 0 gaat. Gaat de temperatuur onder 0 dan moeten de sproeiers aan. Het water isoleert de knoppen en zorgt dat de temperatuur niet onder 0 komt. Het beschermt de bloesem.

Wisselvallig en fris

Vrijdag 1 april wordt het in de loop van de dag vanuit het noordwesten droog en laat de zon zich vaker zien. Het wordt dan ook geleidelijk aan droog. Zaterdag lijkt een mooie dag te worden, zondag is er weer meer bewolking. Vanaf maandag 4 april wordt het weer wisselvalliger weer en lopen de temperaturen weer langzaam op tot een graad of 10. De nachten blijven nog wel koud met lichte tot matige vorst.

In het MAX-radioprogramma De MAX! vertelde hovenier Miranda Spaan over het beschermen van de planten bij nachtvorst.

(Bron: RTL Nieuws, Buienradar, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    jae pand says:

    Dank voor de info… mosterd na de maaltijd. had dat niet een dagje eerder gekund? al mn bloemen in de tuin zitten nu onder de sneeuw. dit schiet niet op.

      MAX Vandaag says:

      Beste jae pand, bedankt voor uw reactie. Dit artikel hebben we gisteren al op onze site geplaatst. Ook hebben we er op onze website al eens eerder over gesproken. Wellicht dat de informatie u in andere jaren alsnog kan helpen. En ook voor de komende dagen wordt er nog nachtvorst verwacht.

    Martein says:

    Ik heb mijn Camelia af gedekt met vuilniszak met stenen er op heen, de plant is zo mooi met vele knoppen en bloemen, ik hoop dat hij het red, ik hou tot maandag de zak er overheen!