De vijver in de zomer: zo houdt u hem helder en gezond

Een gezonde vijver floreert tijdens de zomer. De waterplanten groeien en bloeien uitbundig en eventuele vissen zijn lekker actief. Helaas kunnen er dan ook problemen ontstaan, in de vorm van explosieve algengroei of bijvoorbeeld te weinig zuurstof in het water. We vertellen u met welk onderhoud u uw vijver in de zomermaanden tot en met september gezond kunt houden.

Klein of groot?

Of u nou een vijvertje in de vorm van een kleine kuip heeft of een exemplaar van vele meters groot, water brengt leven in de tuin. In de zomermaanden stijgt de temperatuur van het water wel snel. Vooral in het geval van een kleine vijver. Daarom is het verstandig vijvers dan extra in de gaten te houden.

Waterkwaliteit

Het succes van een vijver staat en valt grotendeels met de waterkwaliteit. Die kwaliteit optimaal houden is dan ook één van de belangrijkste zaken van het zomerse onderhoud. Of er vrijwel geen of juist heel veel regen valt is een bepalende factor. Regenwater maakt vijverwater zachter. Terwijl voor het helder blijven van het water en een goede groei van de waterplanten eigenlijk wat harder water nodig is. Meet daarom regelmatig de waterhardheid en verhoog die desgewenst en meet ook regelmatig de overige waarden van het water om eventuele problemen tijdig te signaleren. Zakt het waterpeil bij langdurige hitte of droogte, vul de vijver dan aan met vers water. Niet teveel in één keer en let op dat als u bijvoorbeeld de tuinslang gebruikt het water in de slang niet heet geworden is door de zon.

Onderhoud filter en pomp

Met de harde groei van de planten, de actievere vissen en eventuele algengroei is het goed om in de gaten te houden of de vijverpomp niet verstopt raakt en voldoende water naar het filter blijft pompen. Reinig het filter zelf ook tijdig voordat het verstopt raakt. Een goede werking van pomp en filter is in de zomermaanden erg belangrijk om zuurstoftekort te voorkomen. Doordat het water opwarmt is het minder zuurstofrijk en daarnaast nemen de waterplanten in de nacht veel zuurstof op, waardoor vissen in problemen kunnen komen. Heeft uw vijver geen pomp/filter, plaats tijdens warme periodes dan zo nodig een zuurstofpompje. Of spuit met een tuinslang water op het wateroppervlak om extra zuurstof in het vijverwater te brengen. Let er daarbij op dat het water niet te koud of te warm is.

grote vijver

Algen bestrijden

Met het stijgen van de temperatuur neemt ook het risico op algengroei toe. Let daarom op of de belangrijke (zuurstof)planten niet door algen overwoekerd worden. Draadalgen kunnen in eerste instantie met de hand verwijderd worden. Is de vijver te groot of de algengroei te explosief, dan kunt u er ook speciale (biologische) middelen voor gebruiken. Wordt het water groen, dan is dat vaak aan zweefalgen te wijten. Deze algensoort floreert in warm, zacht en voedselrijk water. U kunt ze bestrijden met een speciaal middel en ernaast de omstandigheden van het water verbeteren door de hardheid van het water te verhogen en eventueel meer zuurstofplanten te planten.

Vissen in de vijver

Tijdens de zomermaanden zijn vissen in een vijver erg actief en hebben ze voldoende voer nodig. Geef zoveel als ze in enkele minuten op kunnen en niet teveel, want overblijvend voer werkt algengroei in de hand.

Actieve vissen trekken meer roofdieren. Bescherm uw vissen in de zomermaanden daarom goed tegen aanvallen van eventuele reigers of katten. Dit kan bijvoorbeeld met een apparaat dat bij beweging lichtflitsen en afschrikkende geluiden produceert. Maar ook speciale afdeknetten of spiegelende bollen in de vijver kunnen helpen. Een dichte beplanting op de oevers kan ook jagers op afstand houden en het biedt vissen schuilplekken in geval van bedreiging.

Koi karpers

Ligt uw vijver de hele dag in de volle zon, zorg dan voor wat schaduw voor de vissen. Koi karpers kunnen verbleken of zelfs verbranden, als zij teveel zon krijgen. Met bijvoorbeeld een parasol of een schaduwdoek geeft u uw vissen de gelegenheid om uit te zon te gaan en warmt het water ook minder snel op.

Vijverplanten

Snoei tijdens de zomer zuurstofplanten regelmatig terug. Zou houden ze ruimte om te groeien en kan er genoeg licht in de vijver komen. Goed groeiende zuurstofplanten nemen voedingsstoffen op uit het vijverwater en helpen het daarmee beter helder te houden. Verwijder ook dode bladeren en uitgebloeide bloemen van water- en moerasplanten, zoals bijvoorbeeld de waterlelie. Zo komt er minder organisch afval in de vijver terecht. (Zuurstof)planten hebben voeding (mineralen) nodig om goed te groeien. Vooral als het veel regent hebben zij hierin een aanvulling nodig. Naast plantenvoeding is het soms nodig de planten van extra kooldioxide (CO2) te voorzien, in de vorm van carbonaat. Bij nieuwe vijvers en vijvers die troebel worden is dit extra belangrijk.

(Bron: Vijverhulp, Velda, Vijverbenodigdheden, Vijverhandboek)

Geef een reactie

Reactie

    ronny says:

    Help: ieder jaar moet ik de strijd aanbinden tegen mijn groen geworden vijver ( zweefalgen ); ik heb reeds allerhande verschillende producten geprobeerd: zonder resultaat…In uw artikel is sprake van “speciale ( biologische ) middelen “om de vijver terug helder te krijgen: graag had ik geweten wat deze zijn en waar ik ze kan kopen. Thx.